Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Έρχονται σημαντικές αναβαθμίσεις της Ελλάδας φέτος

Η Αθήνα θα δει επενδυτική βαθμίδα από τουλάχιστον έναν οίκο αξιολόγησης έως τα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2023, τονίζει η αμερικανική τράπεζα. Το βασικό σενάριο για την οικονομία και οι αξιολογήσεις των οίκων.

JP Morgan: Έρχονται σημαντικές αναβαθμίσεις της Ελλάδας φέτος

Η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον έναν οίκο αξιολόγησης έως τα τέλη του 2022 ή τις αρχές του 2023 είναι το βασικό σενάριο της αμερικανικής τράπεζας JP Morgan, αναφορικά με την εγχώρια οικονομία.

Πιο αναλυτικά, στο ετήσιο report που αναλύει τις πιθανότητες για τις ενέργειες αξιολόγησης του 2022 για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, αναμένει ότι οι συνεχιζόμενες θετικές κινήσεις στις αξιολογήσεις θα συνεχιστούν, ιδίως για τις μικρότερες χώρες. Το 2021 παρατηρήθηκαν περιορισμένες ενέργειες αξιολόγησης σε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης.

Για την Ελλάδα, δεδομένης της ισχυρής μεταρρυθμιστικής ατζέντας με επιπλέον ώθηση από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και το σταθερό πολιτικό τοπίο, αναμένει συνεχιζόμενη θετική δυναμική αξιολόγησης, με αξιοπρεπείς πιθανότητες επίτευξης επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον έναν οίκο αξιολόγησης έως τα τέλη του 2022 ή τις αρχές του 2023.

Η αξιολόγηση της χώρας από τη Standard & Poor’s είναι ΒΒ και απέχει δύο βαθμίδες από την επενδυτική βαθμίδα. Η JP Morgan βλέπει 75% πιθανότητα αναβάθμισης αφού και οι προοπτικές είναι θετικές. H Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας τον Απρίλιο του 2021 στη βαθμίδα ΒΒ από ΒΒ-.

H Moody’s τοποθετεί τη χώρα μας στην κλίμακα Ba3 με θετικές προοπτικές αλλά τρεις βαθμίδες κάτω από το investment grade. Η πιθανότητα αναβάθμισης από τη Moody’s είναι της τάξεως του 90%.

H Morningstar DBRS επίσης έχει την ίδια σύσταση με θετικές προοπτικές με τη Standard & Poor’s και η πιθανότητα αναβάθμισης είναι 75%. H Morningstar DBRS αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο του 2021 στη βαθμίδα ΒΒ από ΒΒ- με θετικές προοπτικές.

H Fitch Ratings επίσης τοποθετεί τη χώρας μας στην κλίμακα ΒΒ και δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική αξιολόγηση και με σταθερές προοπτικές. Παρ' όλα αυτά, η JP Morgan εκτιμά με πιθανότητα 75% ότι και η Fitch θα αναβαθμίσει την εγχώρια οικονομία.

Ειδικότερα, οι οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν τις προοπτικές και αξιολογήσεις για λίγα κράτη της ζώνης του ευρώ στην περιφέρεια. Επίσης, για την Ιταλία, βλέπει δυνατότητες αναβάθμισης το 2022, δεδομένης της άποψης για μια ισχυρή συνεχιζόμενη μεταρρυθμιστική ατζέντα και τη βασική μας υπόθεση ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v