Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch Solutions: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Ενα lockdown δεν φαίνεται στον ορίζοντα, σύμφωνα με τον οίκο. Καταγράφει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην κοινωνία, αλλά θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, ενώ διατηρεί δημοσκοπικό προβάδισμα.

Fitch Solutions: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Αν και η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της Ελλάδας και οι αυστηρότεροι περιορισμοί έχουν αυξήσει τους κινδύνους για την κοινωνική σταθερότητα, η Fitch Solutions εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να αποφύγει την επιστροφή στα αυστηρά lockdown.

Ο οίκος (σ.σ. ανήκει στον όμιλο της Fitch αλλά δεν εμπλέκεται στις αξιολογήσεις του αξιόχρεου της χώρας που γίνονται από τη Fitch Ratings, με την οποία δεν ανταλλάσσει δεδομένα) αναμένει κόπωση και δυσαρέσκεια λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν πρόσφατα. Αυτό αντικατοπτρίζεται στη βαθμολογία της Ελλάδας: 60 στα 100 στη συνιστώσα «κοινωνική σταθερότητα» του δείκτη βραχυπρόθεσμου πολιτικού κινδύνου (STPRI), που είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ (70,8).

Η Fitch Solutions εκτιμά ότι οι περιορισμοί θα επιμείνουν σε μεγάλο βαθμό τους επόμενους μήνες και δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω αυστηροποίηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Ωστόσο, η βασική προσδοκία είναι ότι η κυβέρνηση θα αποφύγει τα αυστηρά lockdown του 2020 και των αρχών του 2021, και έτσι θα μετριαστεί η δημόσια αναταραχή και δεν θα εκτροχιαστεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε ισχυρή θέση, με περιθώρια να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα τα επόμενα τρίμηνα. Επιπλέον, αν και το ποσοστό της στις δημοσκοπήσεις μειώνεται αργά, η ΝΔ συνεχίζει να διατηρεί ένα άνετο διψήφιο προβάδισμα έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό συνεχίστηκε ακόμη και με την πρόσφατη άνοδο του Κινήματος Αλλαγής.

Ο Αλέξης Τσίπρας αύξησε την κριτική του για τους χειρισμούς της ΝΔ για την οικονομία και την πανδημία τον Δεκέμβριο, φτάνοντας στο σημείο να ζητήσει πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, το αίτημα αυτό απορρίφθηκε γρήγορα από τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Η  Fitch Solutions εκτιμά ότι η ΝΔ θα επανεκλεγεί το 2023. Με βάση αυτά, η Ελλάδα σημειώνει υψηλότερη βαθμολογία από τους μέσους όρους της ΕΕ τόσο στη «διαδικασία χάραξης πολιτικής» όσο και στη «συνέχεια πολιτικής» του δείκτη STPRI.

Οι κίνδυνοι για την πολιτική σταθερότητα πηγάζουν από τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που σχετίζεται με την πανδημία, την εύθραυστη εικόνα της οικονομίας και τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v