Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ποιους πάει, τι προβλέπει το νέο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων

Η επέκταση των δικαιούχων για επίδομα €534 το μήνα και η παράταση για την αποπληρωμή χρεών που συσσωρεύτηκαν από την πανδημία. Η διαγραφή των χρεώσεων ΥΚΩ για τις επιχειρήσεις και η αναμονή για την εξέλιξη των τιμών.

Σε ποιους πάει, τι προβλέπει το νέο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων

Διπλή δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και της ακρίβειας προετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση με τις πρώτες παρεμβάσεις (για την Όμικρον) να είναι θέμα ωρών.

Η παράταση των περιορισμών στη σκιά της πανδημίας φέρνει στο προσκήνιο «μετρημένη» διεύρυνση των μέτρων στήριξης με αιχμή την επέκταση των δικαιούχων αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ και αναστολές φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες τον Ιανουάριο. Στο τραπέζι είχε μπει τις προηγούμενες ημέρες το ενδεχόμενο να πάει η πίσω η έναρξη αποπληρωμής των λεγόμενων χρεών της πανδημίας με το σχήμα των 36-72 δόσεων (από το τέλος Ιανουαρίου) αλλά φαίνεται να επικρατεί η επίσης «μετρημένη» αντίδραση (σε αυτή τη φάση) μόνο της πρώτης δόσης.

Σε αντιδιαστολή με την πανδημία, όπου στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία πως «ξεμπερδεύουμε» με την ανάγκη μέτρων, η φαρέτρα της ακρίβειας, ενεργειακής και μη, αποτελεί αντικείμενο κυβερνητικού προβληματισμού μεγάλων διαστάσεων.

Σε ολόκληρο τον κόσμο η επέλαση του πληθωρισμού προκαλεί «σύγκρυο» στις κυβερνήσεις και μπορεί η κυβέρνηση της Ουγγαρίας να επιστρατεύει ακόμα και πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών , στην περίπτωση της Ελλάδας βεβιασμένες αντιδράσεις αποφεύγονται.

Το πρώτο και μεγαλύτερο «όπλο» κατά της ακρίβειας πατά στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος με μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο Πρωθυπουργός (στον Ant1) ανακοίνωσε πως ο δεύτερος γύρος αυξήσεων στον κατώτατο μισθό θα αρχίσει να τρέχει από την 1η Μαϊου, σαφώς νωρίτερα σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Παρ’ ότι κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν μιλά για συγκεκριμένα ποσοστά αύξησης, είναι γεγονός πως πολλές πηγές αναγνωρίζουν την πολιτική ανάγκη διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού στη ζώνη των 700 ευρώ εξέλιξη που προϋποθέτει μεταβολή κατά 5%-6% σε σχέση με το σημερινό επίπεδο των 663 ευρώ.

Δεύτερη παρέμβαση στα σκαριά, η διαγραφή των χρεώσεων ΥΚΩ για τις επιχειρήσεις. Τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοινώθηκε πάγωμα των συγκεκριμένων χρεώσεων για τις επιχειρήσεις για το διάστημα Νοεμβρίου – Μαρτίου και οι πληροφορίες αναφέρουν πως σχεδιάζεται διαγραφή των χρεώσεων συνολικού ύψους 63 εκατ. ευρώ προκειμένου να δοθεί έξτρα «ανάσα» στις επιχειρήσεις.

Στο τέλος Ιανουαρίου άλλωστε, τα συναρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσουν τη νέα δέσμη επιδοτήσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Φεβρουάριο με την κυβέρνηση να παρεμβαίνει μήνα μήνα παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου δείχνουν τιμές μεταξύ 65 και 75 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως το τέλος του έτους , επίπεδο σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με τον απόλυτο εφιάλτη των 180 ευρώ του περασμένου Δεκεμβρίου αλλά και πάλι υπερπολλαπλάσιο έναντι των 15-20 ευρώ προ ενεργειακής κρίσης. Και στο μέτωπο του πετρελαίου, το πρόσφατο ράλι στη ζώνη των 85 δολαρίων το βαρέλι φαίνεται να έχει δρόμο με τους αναλυτές να «βλέπουν» σύντομα και τα 100.

Ανάλογα με την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης , στο οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ακόμα και να υπάρξει παρέμβαση στο μέτωπο του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ενδεχόμενο το οποίο επί του παρόντος έχει απορριφθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v