Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζέιμι Ντάιμον (JP Morgan): Εχουμε και άλλα σχέδια για την Ελλάδα

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δηλώνει ο επικεφαλής της JP Morgan σε συνέντευξή του στην Καθημερινή. Οι επόμενες κινήσεις και οι εκτιμήσεις για την αμερικανική οικονομία.

Τζέιμι Ντάιμον (JP Morgan): Εχουμε και άλλα σχέδια για την Ελλάδα

Αισιόδοξος δηλώνει για την Ελλάδα ο Τζ. Ντάιμον σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, καθώς, όπως τονίζει, «έχει μια λογική κυβέρνηση που παίρνει λογικές αποφάσεις», ενώ χαρακτηρίζει φανταστικό το γεγονός ότι η χώρα απέκτησε την πρώτη της εταιρεία που συγκέντρωσε πάνω από 1 δισ. δολάρια.

Μιλώντας για τη Viva στην οποία η JP Morgan απέκτησε συμμετοχή 49% προσθέτει επίσης ότι η Ελλάδα διαθέτει τους ταλαντούχους και μορφωμένους ανθρώπους που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν και άλλες τέτοιες εταιρείες.

«Είμαι αισιόδοξος γιατί έχετε μια λογική κυβέρνηση που παίρνει λογικές αποφάσεις. Τα κονδύλια από την Ε.Ε. θα βοηθήσουν πολύ. Νομίζω μάλιστα ότι η Ε.Ε. έκανε το σωστό, έχει βάλει στόχους που πρέπει να επιτευχθούν για να δώσει τα χρήματα, δεν τα μοιράζουν έτσι απλά. Είμαι αισιόδοξος, είχατε ένα καλό 2021».

Ο ίδιος σημειώνει ότι έχει και άλλα σχέδια για την Ελλάδα: «Θα δημιουργήσουμε έναν "κόμβο" για έρευνα και τεχνολογία. Βλέπετε αυτό είναι κάτι που άλλαξε και με την COVID, κάθε χώρα που έχει ταλαντούχους, μορφωμένους, δημιουργικούς ανθρώπους μπορεί να κτίσει επιχειρήσεις που δεν χρειάζεται να είναι στις ΗΠΑ. Μπορεί να είναι μακριά, εδώ ας πούμε. Αυτό πρέπει να το έχει κατά νου κάθε χώρα».

Ο ίδιος μιλά και για την παγκόσμια οικονομία και το σενάριο διόρθωσης στα χρηματιστήρια: Εχουμε μια αρκετά ισχυρή οικονομία. Οι καταναλωτές ξοδεύουν 20% παραπάνω από ό,τι ξόδευαν πριν από την COVID λόγω της βοήθειας που πήραν από το κράτος. Εχουν πολύ περισσότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους. Μπορούν να συνεχίσουν να ξοδεύουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι επιχειρήσεις είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Το ίδιο και οι καταναλωτές. Πληρώνουν τα χρέη τους, οι αξίες των σπιτιών τους ανεβαίνουν, όπως και τα περιουσιακά τους στοιχεία γενικά. Η οικονομία πάει καλά παρά την «Ομικρον», παρά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τα πράγματα πάνε καλύτερα λοιπόν. Υπάρχει βέβαια ο πληθωρισμός που προσωπικά ποτέ δεν θεωρούσα ότι είναι κάτι προσωρινό. Μπορεί να μειωθεί. Ισως να πέσει σε κάποια στιγμή από το 6% στο 4% ή 3%. Ελπίζω ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) θα πάρει τις σωστές αποφάσεις και δεν θα φρενάρει μία ισχυρή οικονομία.

Η αγορά χρειάζεται μια πραγματική οικονομία για να δικαιολογήσει τις υψηλές τιμές. Είναι όμως υπερτιμημένη. Υπάρχουν κλάδοι που είναι υπερτιμημένοι, κλάδοι που θα αντιδράσουν δραματικά σε υψηλότερα επιτόκια, κλάδοι που αξίζουν παραπάνω από ό,τι σήμερα. Και γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη αστάθεια, το βλέπετε τώρα κάθε μέρα στο χρηματιστήριο. Το ίδιο συμβαίνει στην αγορά ομολόγων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v