Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς βλέπουν οι ιδιωτικές κλινικές τα deals στον ασφαλιστικό κλάδο

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στο μέτωπο της σχέσης των δύο άμεσα αλληλοσυνδεόμενων κλάδων. Τα έως σήμερα δεδομένα και η αναμονή μέχρι να καθαρίσει το τοπίο και να ανοίξουν τα χαρτιά τους οι κρίσιμοι «παίκτες».

Πώς βλέπουν οι ιδιωτικές κλινικές τα deals στον ασφαλιστικό κλάδο

Με έντονο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις στον ασφαλιστικό κλάδο τα στελέχη των ιδιωτικών κλινικών, καθώς -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- προβληματίζονται από τη βροχή των deals και την έντονη συγκέντρωση που παρατηρείται στην… «απέναντι όχθη».

«Μέχρι πρότινος, οι ασφαλιστικές εταιρείες κατηγορούσαν εμάς για τη μεγάλη συγκέντρωση μεριδίων στον χώρο των ιδιωτικών κλινικών, πλην όμως τώρα ανάλογες εξελίξεις παρατηρούνται και στο δικό τους πεδίο και όπως όλα δείχνουν, ο χορός των εξαγορών και των συγχωνεύσεων στον συγκεκριμένο κλάδο θα έχει και αρκετά ακόμη επεισόδια».

Αυτά δηλώνει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος ιδιωτικής κλινικής, συμπληρώνοντας: «Με βάση τις εκτιμήσεις για το 2021, αριθμός ασφαλιστικών εταιρειών που μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού έλεγχε περίπου το 85%-90% της αγοράς των συμβολαίων υγείας. Αν συνεκτιμήσουμε το ήδη ανακοινωθέν deal μεταξύ Allianz και Ευρωπαϊκής Πίστης ή και τις διαπραγματεύσεις για σύμπραξη μεταξύ δύο θυγατρικών πολυεθνικών ομίλων που ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, ο βαθμός της συγκέντρωσης θα ανεβεί ακόμη περισσότερο. Παράλληλα, όπως όλα δείχνουν (μετά την αναμενόμενη ολοκλήρωση της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από τη CVC), θα δούμε έναν ισχυρό όμιλο να δραστηριοποιείται ταυτόχρονα και στις δύο αγορές με μεγάλα μερίδια ένθεν και ένθεν. Πρόκειται για μια πολύ σύνθετη άσκηση».

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, οι ιδιωτικές κλινικές δεν έχουν διαπιστώσει μέχρι σήμερα κάποιες ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στις σχέσεις τους με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Διευθύνων σύμβουλος μεγάλης εταιρείας του κλάδου αναφέρει σχετικά: «Είναι κάπως νωρίς για να προβούμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Θα πρέπει να περιμένουμε πρώτα να αναλάβουν οι νέες διοικήσεις, στη συνέχεια να διαμορφώσουν τις στρατηγικές που θα ακολουθήσουν και στο τέλος -όταν αυτές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στην πράξη- να δούμε τις όποιες πιθανές επιδράσεις στην αγορά. Από την πλευρά μας, είναι φυσικό ότι παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις».

Επίσης, πέρυσι το καλοκαίρι, ο πρόεδρος του Ιατρικού Αθηνών Γιώργος Αποστολόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr είχε υποστηρίξει πως δεν πιστεύει ότι η συγκέντρωση των συμβολαίων υγείας σε μικρότερο αριθμό εταιρειών μετά τις τελευταίες κινήσεις εξαγορών (Generali-AXA και NN-MetLife) θα αλλοιώσει τον ανταγωνισμό, καθώς κάθε μια από τις εταιρείες αυτές θα επιδιώξει να διαφυλάξει ή και να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά.

Αυξημένη ζήτηση

Παράγοντες του κλάδου της ιδιωτικής υγείας διαπιστώνουν αύξηση της ζήτησης για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, η οποία εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί τουλάχιστον στο ορατό μέλλον.

«Δεν μιλάμε μόνο για ελληνικό αλλά για διεθνές φαινόμενο. Ακούμε ότι στο σύστημα υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου υπάρχουν ουρές της τάξεως των 18 μηνών. Όλα αυτά τα περιστατικά, η αντιμετώπιση των οποίων αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν νωρίτερα ή αργότερα. Πέραν αυτού, θεωρώ ότι η έλευση της πανδημίας διαφοροποίησε τις προτεραιότητες πολλών συμπολιτών μας. Η σημασία της υγείας έχει πλέον αναβαθμιστεί και οι πολίτες δείχνουν περισσότερο ευαισθητοποιημένοι στο συγκεκριμένο πεδίο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ενόψει της αυξημένης ζήτησης, οι ιδιωτικές κλινικές σχεδιάζουν επενδύσεις με στόχο είτε την αύξηση της παραγωγικής τους δυναμικότητας μέσα από τη δημιουργία νέων κλινών, είτε την ανακαίνιση-αναβάθμιση ήδη υπαρχουσών κλινών. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το ενδιαφέρον που πολύ πιθανόν θα επιδείξουν για την απόκτηση νέων μονάδων, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Ερρίκος Ντυνάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v