Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Axelar: Ενας ελληνικής καταγωγής μονόκερος στο Blockchain!

Μία νέα εταιρεία με ελληνικές ρίζες μπαίνει στο κλαμπ των… μονόκερων. Πρόκειται για την Axelar, μια πλατφόρμα Blockchain με συνιδρυτή τον Γιώργο Βλάχο. Ολοκλήρωσε νέο γύρο χρηματοδότησης, ύψους 35 εκατ. δολαρίων.

Axelar: Ενας ελληνικής καταγωγής μονόκερος στο Blockchain!

Η ελληνική blochain πλατφόρμα Axelar αποτελεί τον νεότερο «μονόκερο» (unicorn) των ελληνικών startups, αφού η αξία της ανήλθε στο 1 δισ. δολάρια. 

Η πλατφόρμα blockchain ξεκίνησε το 2020 από τους συνιδρυτές Γεώργιο Βλάχο, ιδρυτικό μέλος της ομάδας blockchain Algorand και τον Sergey Gorbunov, επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά. Είναι ένα πρωτόκολλο υποδομής που προωθεί τη διαλειτουργική συνδεσιμότητα μεταξύ πλατφορμών blockchain, αποκεντρωμένων εφαρμογών (DApps) και σχετικών λειτουργιών.

Η Axelar έκλεισε έναν γύρο χρηματοδότησης 35 εκατομμυρίων δολαρίων, φτάνοντας την αποτίμησή της στο 1 δισ. δολάρια.

Ο τελευταίος γύρος περιλάμβανε μεταξύ άλλων επενδύσεις από την Dragonfly Capital, την αμερικανική Polychain Capital, τη North Island Ventures και το ταμείο Blockchain VC Rockaway. Σύμφωνα με την εταιρεία, η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της επέκτασής της, μετά τον προηγούμενο χρηματοδοτικό γύρο το καλοκαίρι του 2020, που έφτασε τα 25 εκατομμύρια δολάρια.

«Έχουμε μεγάλα νέα να μοιραστούμε σήμερα! Η Axelar συγκέντρωσε έναν γύρο χρηματοδότησης 35 εκατομμυρίων δολαρίων για τη Σειρά Β σε αποτίμηση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων! Αυτή η επένδυση θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη του δικτύου, της ομάδας και θα επιτρέψει νέες ενοποιήσεις και δυνατότητες πολλαπλών αλυσίδων. Ευχαριστούμε όλους τους υπάρχοντες και νέους υποστηρικτές για την υποστήριξη της αποστολής μας να συνδέσουμε το web3! Θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς που έχουμε υποστήριξη από μια τόσο αξιότιμη ομάδα υποστηρικτών. Polychain Capital, Dragonfly Capital, North Island Ventures, Rockaway Blockchain Fund, Cygni Capital, Lemniscap, Olive Tree Capital, Blockchange Ventures, Node Capital, Waikit Lau, Gokul Rajaram και άλλοι», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.  

Ο Ελληνας συνιδρυτής της Axelar

Ο κ. Γιώργος Βλάχος, απόφοιτος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ήταν ένας από τους δύο ιδρυτές της εταιρείας με έδρα τον Καναδά το 2020. Μια startup που κέρδισε γρήγορα έδαφος και έλαβε την απαραίτητη χρηματοδότηση που απαιτούνταν για να γίνει «μονόκερος».

Ο κ. Βλάχος έκανε στο ΜΙΤ τόσο το Μεταπτυχιακό του στην Πληροφορική όσο και Master στην Πληροφορική και τα Μαθηματικά. Παράλληλα έλαβε χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα το 2011.

Η επίσημη ανακοίνωση της Axelar

Η Axelar, το παγκόσμιο αποκεντρωμένο δίκτυο διαλειτουργικότητας που συνδέει όλα τα οικοσυστήματα, τις εφαρμογές και τα περιουσιακά στοιχεία του blockchain, ανακοίνωσε το κλείσιμο ενός γύρου χρηματοδότησης 35 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, με επενδύσεις από Dragonfly Capital, Polychain Capital, North Island Ventures, Rockaway Blockchain Fund, Cygni Capital, Lemniscap, Olive Tree Capital, Blockchange Ventures, Node Capital, άγγελοι-επενδυτές συμπεριλαμβανομένων των Waikit Lau και Gokul Rajaram και άλλων.

Αυτός ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης της Σειράς Β έφερε την αποτίμηση της Axelar σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ. Η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της επέκτασης της Axelar καθώς συνεχίζει να αναπτύσσει το κύριο δίκτυό της και ακολουθεί την προηγούμενη αύξηση 25 εκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας στη σειρά A στα μέσα του 2021.

Ο Sergey Gorbunov, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Axelar, δήλωσε: «Με τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την Axelar και το δίκτυό της, θέτοντας παράλληλα τα κρίσιμα θεμέλια για το Web3. Η έλλειψη κλιμακούμενης διαλειτουργικότητας είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο της βιομηχανίας blockchain μέχρι στιγμής, αποτρέποντας την υιοθέτηση της κύριας τάσης. Είναι υπέροχο να βλέπουμε την υποστήριξη από τους υπάρχοντες και τους νέους επενδυτές μας, που βλέπουν το δίκτυο Axelar ως τη βασική υποδομή που θα επιταχύνει την ανάπτυξη ολόκληρου του οικοσυστήματος».

Από την έναρξη της σταδιακής κυκλοφορίας του mainnet στα τέλη Ιανουαρίου, η Axelar άρχισε να ενσωματώνει επικυρωτές, ενσωματώσεις πορτοφολιών και εγκατάσταση εργαλείων παρακολούθησης και υποδομής αναμετάδοσης. Επιπλέον, λανσάρει το Satellite (Beta), ένα από τα πρώιμα dApps που χτίστηκαν πάνω από το δίκτυο Axelar, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να μεταφέρουν στοιχεία μεταξύ μιας σειράς δικτύων blockchain, συμπεριλαμβανομένων των Ethereum, Terra, Avalanche και Moonbeam.

Ο Olaf Carlson-Wee, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Polychain Capital, δήλωσε: «Ενώ το Web3 συνεχίζει να αναπτύσσεται, η σύνδεση χρηστών και η παροχή εμπειριών χωρίς τριβές σε πολλαπλές αλυσίδες μπλοκ είναι κρίσιμη. Η διαλειτουργικότητα της Axelar είναι μοναδικά τοποθετημένη για να συνδέει blockchains και αποκεντρωμένες εφαρμογές στο οικοσύστημα. Εξουσιοδοτεί τους προγραμματιστές να λαμβάνουν τις καλύτερες αποφάσεις για το πού θα φιλοξενήσουν τις εφαρμογές τους, ενώ παράλληλα ξεκλειδώνει την πρόσβαση στη διανομή και τη ρευστότητα σε ολόκληρο τον χώρο. Η ομάδα κάνει εκπληκτική πρόοδο σε αυτό το ταξίδι και χαιρόμαστε που συνεχίζουμε να την υποστηρίζουμε».

Το δίκτυο συνεργασιών της Axelar εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, με ενσωματώσεις από το Polygon, το Polkadot, το Cosmos και το Pangolin Exchange να έχουν τεθεί σε λειτουργία. Αυτές οι ενσωματώσεις έρχονται πριν από την κυκλοφορία του Axelar SDK, το οποίο θα επιτρέψει στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν ισχυρές dApps με δυνατότητα cross-chain που τροφοδοτούνται από το δίκτυο επικάλυψης Axelar. Αυτό δίνει στους προγραμματιστές πρόσβαση σε κάθε άλλο οικοσύστημα blockchain και περιουσιακό στοιχείο που είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο Axelar.

Ο Dusan Kovacic, CIO του Rockaway Blockchain Fund, δήλωσε: «Στο Web 3, θα γίνουμε μάρτυρες μιας στροφής προς τις εγγενείς εφαρμογές πολλαπλών αλυσίδων, όπου ένας χρήστης αλληλεπιδρά με στοιχεία σε πολλές αλυσίδες από την άνεση μιας ενιαίας διεπαφής. Το Axelar είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη λειτουργία τέτοιων εφαρμογών, καθώς συνδέει τα δίκτυα που βρίσκονται επί του παρόντος με κλιμάκωση και ασφάλεια. Το Axelar χρησιμεύει ως αυτοκινητόδρομος μεταξύ των blockchain και τελικά θα είναι μια ενιαία πλατφόρμα που θα αφαιρεί την πολυπλοκότητα της επικοινωνίας μεταξύ των μπλοκ αλυσίδων σε ένα απλό SDK. Ως επενδυτές, είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε την Axelar στο ταξίδι της για την πρόοδο του κλάδου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v