Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης: Δύο «ναι» και ένα «όχι» από την κυβέρνηση

Τα συμπεράσματα από τις δηλώσεις των υπουργών Εργασίας και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη, στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης. Ψαλίδι στα φορολογικά κίνητρα ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης: Δύο «ναι» και ένα «όχι» από την κυβέρνηση

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), με την κυβέρνηση να φαίνεται διατεθειμένη να εξετάσει με θετικό μάτι τα περισσότερα αιτήματα του κλάδου, αφήνοντας ωστόσο διάπλατα ανοιχτή την πόρτα για ψαλίδι στα ισχύοντα φορολογικά κίνητρα.

Αυτά προέκυψαν από τις χθεσινές δηλώσεις των υπουργών Εργασίας και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη, στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης, καθώς:

• Υπογραμμίστηκε η ανάγκη στήριξης και ανάπτυξης όχι μόνο των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, αλλά και των τριών συνταξιοδοτικών πυλώνων (κοινωνική ασφάλιση, επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα). Έγινε μάλιστα αναφορά στην πρόσφατη σχετική έκθεση του ΙΟΒΕ, στην οποία -μεταξύ άλλων- τονίζονται τα πολλαπλά οφέλη τόσο στο ασφαλιστικό σύστημα όσο και στη μακροπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσα από τη συνταξιοδοτική αποταμίευση και τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων, τομείς στους οποίους μπορούν να συμβάλουν ενεργά τα ΤΕΑ.

• Κρίνεται εύλογο το επιχείρημα για την εποπτεία των ΤΕΑ από μία ενιαία εποπτική αρχή και όχι από τρεις που υπάρχουν σήμερα (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Υπουργείο Εργασίας και Εθνική Αναλογιστική Αρχή). Άλλωστε είναι κοινά παραδεκτό ότι το ισχύον εποπτικό πλαίσιο οδηγεί σε καθυστερήσεις, γραφειοκρατία και ενδεχομένως να δημιουργεί εποπτικά κενά. Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός συνεκτικού εποπτικού μηχανισμού.

• Η κυβέρνηση δηλώνει ανοιχτή σε ιδέες για τη λειτουργία πολυεργοδοτικών ΤΕΑ, με στόχο να αντιμετωπιστεί η δυσκολία συμμετοχής των εργαζομένων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

Αντίθετα, όλα δείχνουν ότι στο νέο θεσμικό πλαίσιο θα υπάρξει κάποιος περιορισμός στα ήδη ισχύοντα φορολογικά κίνητρα (πλήρως αφορολόγητες εισφορές, πλήρως αφορολόγητη καταβολή εφάπαξ).

Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως το ισχύον φορολογικό καθεστώς είναι ήδη ευνοϊκό, ότι η κυβέρνηση είναι γενικότερα υπέρ της μείωσης των φόρων, αλλά και το ότι κοιτάζει το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς και προσανατολίζεται προς ένα σύστημα που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη όχι μόνο των ΤΕΑ, αλλά παράλληλα τόσο του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης), όσο και του τρίτου πυλώνα (προγράμματα ασφαλιστικών εταιρειών). Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για ένα πλέγμα φορολογικών κινήτρων που θα πρέπει να ισχύει για όλο το ασφαλιστικό σύστημα, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και προς τον τρίτο πυλώνα.

Ενδεικτική των κυβερνητικών προθέσεων είναι και η προηγούμενη δήλωση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτη Τσακλόγλου ότι είναι παράλογο στα ΤΕΑ να μη φορολογούνται ούτε οι εισφορές ούτε το εφάπαξ και πως θα ήταν προτιμητέα η επιλογή της λήψης σύνταξης από αυτή του εφάπαξ. Επιπλέον, ισότιμη φορολογική αντιμετώπιση με τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης έχουν ζητήσει και οι ασφαλιστικές εταιρείες σε ότι αφορά τα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, με την ένωση των ΤΕΑ (ΕΛΕΤΕΑ) να είναι αντίθετη προς μια τέτοια τοποθέτηση.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η δρομολογούμενη επιδείνωση του φορολογικού συστήματος για τα ΤΕΑ έχει προκαλέσει δυσφορία στον κλάδο και τώρα η κυβέρνηση καλείται να δώσει «Σολομώντεια λύση» στο συγκεκριμένο πεδίο, προκειμένου να μην ανακόψει την ανάπτυξη που σημειώνει ο θεσμός της Επαγγελματικής Ασφάλισης κατά τα τελευταία χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v