Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο κύμα επιθετικών ανατιμήσεων «στο ράφι» φέρνει η ρωσική εισβολή

Στην κόψη του ξυραφιού καταναλωτές, λιανεμπόριο και βιομηχανία. Στα επίπεδα του 6-7% ο σταθμισμένος δείκτης των ανατιμήσεων στο λιανεμπόριο. Πρόβλεψη για νέα υποχώρηση 5% της κατανάλωσης σε αξία τον Φεβρουάριο.

Νέο κύμα επιθετικών ανατιμήσεων «στο ράφι» φέρνει η ρωσική εισβολή

Για νέο, ακόμη πιο επιθετικό, κύμα ανατιμήσεων πρέπει να προετοιμάζονται οι καταναλωτές τον Μάρτιο. Οι νέοι τιμοκατάλογοι των προμηθευτών που φθάσουν στα σούπερ μάρκετ περιλαμβάνουν «επιθετικές ανατιμήσεις που δεν τις έχουν δει ακόμη οι καταναλωτές] λέει, μιλώντας στο Euro2day.gr, στέλεχος λιανεμπορικής αλυσίδας.

Σήμερα ο σταθμισμένος δείκτης των αυξήσεων στο σύνολο των προϊόντων που πωλούνται από το σούπερ μάρκετ κυμαίνεται στο 6-7% ενώ υπάρχουν και προϊόντα όπως τα ζυμαρικά, τα άλευρα και τα έλαια, όπου η τιμή τους έχει αυξηθεί από 20-40%.

Σε αυτό το νέο ανατιμητικό κύμα, δεν έχει συμπεριληφθεί ενδεχόμενη επίδραση από τη ρωσο-ουκρανική κρίση -οι δυο χώρες αντιπροσωπεύουν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου, το 20% των παγκόσμιων προμηθειών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου- και τη νέα ενεργειακή κρίση που βρίσκεται προ των πυλών.

Το ενεργειακό κόστος, όπως λένε στελέχη από τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο, αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Σύμφωνα με τους ίδιους τον Ιανουάριο, παρά την επιδότηση, το κόστος ήταν τρεις φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο του Ιανουαρίου του 2021. «Υπάρχει πρόβλημα, μεγάλο πρόβλημα» σημειώνουν.

Η εκτόξευση του κόστους ενέργειας δεσμεύει σημαντικό κομμάτι του οικογενειακού προϋπολογισμού και «ροκανίζει» μέρος του εισοδήματος που κατευθυνόταν στην κατανάλωση, η οποία περιορίζεται και λόγω των ανατιμήσεων.

Η UBS υπολογίζει ότι κάθε αύξηση κατά 10% στις τιμές των καυσίμων, της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου αφαιρεί 0,4% από την κατανάλωση και 0,2% από το ΑΕΠ.

Τον Ιανουάριο, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τη NielsenIQ, υποχώρησαν κατά 3,4% σε αξία, ενώ τον Φεβρουάριο η πτώση εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 5% σε αξία. «Η μείωση των πωλήσεων σε όγκο θα είναι πολύ μεγαλύτερη», αναφέρει στέλεχος της αγοράς, το οποίο δεν βλέπει εξομάλυνση της κατάστασης το προσεχές διάστημα. Αντιθέτως, με βάση και εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, βλέπει διατήρηση της ρευστής αυτής κατάστασης ακόμη και μέχρι τις αρχές του 2023.

Σύμφωνα με την Capital Economics, εάν η κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης προκαλέσει άνοδο των τιμών του πετρελαίου στα 120-140 δολάρια το βαρέλι και οι τιμές του φυσικού αερίου αυξηθούν περαιτέρω, αυτό θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον 2% στον ονομαστικό πληθωρισμό εφέτος.

Τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα άγγιξε το 6,2% και προήλθε κυρίως από την αύξηση 5,2% των τιμών σε αλεύρι, ψωμί, ζυμαρικά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, τυριά, ελαιόλαδο, κ.ά., κατά 22,6% σε ενοίκια, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, 3% στα διαρκή αγαθά κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v