Συναγερμός στο ΥΠΟΙΚ για την ενέργεια, έρχεται «επιταγή ακρίβειας»

Η έκρηξη των διεθνών τιμών της ενέργειας οδηγεί την κυβέρνηση στην υιοθέτηση του μέτρου της «επιταγής ακρίβειας». Κρίσιμες συνεδριάσεις 10 και 11 Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής. Σήμερα οι πρώτες κατευθύνσεις από την Κομισιόν.

Συναγερμός στο ΥΠΟΙΚ για την ενέργεια, έρχεται «επιταγή ακρίβειας»

Η απειλή εμπάργκο στις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου, την οποία έβαλαν στο τραπέζι οι ΗΠΑ, έδωσε μια πρόγευση αναφορικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί σε επίπεδο τιμών, εάν η απειλή γινόταν πράξη. Η προσπάθεια Σολτς, Τζόνσον και Ρούτε να δώσουν το σήμα πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί από τη μία ημέρα στην άλλη, ανέδειξε την αγωνία της Ευρώπης για το ενδεχόμενο να μείνει χωρίς επαρκή ενέργεια.

Με τις τιμές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρική ενέργεια να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η Κομισιόν αναμένεται να δώσει σήμερα μια νέα δέσμη προσδοκιών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανά την Ε.Ε, που δοκιμάζονται μήνες τώρα από μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, στην οποία ήρθαν να προστεθούν οι επιπτώσεις του πολέμου.

Το επόμενο βήμα αναμένεται στη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 10 και 11 Μαρτίου, όπου σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Monde αναμένονται οι πρώτες ανακοινώσεις αναφορικά με τη σύσταση ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου, ικανού να απορροφήσει τις επιπτώσεις του πολέμου. Στις 10 Μαρτίου άλλωστε συνεδριάζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποκαλύπτοντας τις επικαιροποιημένες της προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό, την ώρα που πληθαίνου οι εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο η ευρωζώνη να βρεθεί αντιμέτωπη με στασιμοπληθωρισμό.

Με την προσδοκία στο μεταξύ να έχει «καθαρίσει» κάπως το σκηνικό του πολέμου, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να λάβει στη συνέχεια τις αποφάσεις του για τα πρόσθετα μέτρα απορρόφησης μέρους των επιπτώσεων της πολεμικής ενεργειακής κρίσης.

«Θα πρέπει να νομοθετήσουμε μέσα στον Μάρτιο» αναφέρει κυβερνητική πηγή, όταν ερωτάται για την «επιταγή ακρίβειας» την οποία έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως για την «επιταγή» το επικρατέστερο σενάριο αφορά σε «αντιγραφή» του μοντέλου που ακολουθήθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με καταβολή επιδόματος 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ΑΜΕΑ καθώς και διπλό ΚΕΑ στους περίπου 250.000 δικαιούχους.

Το επίδομα Χριστουγέννων είχε χορηγηθεί σε περίπου 800.000 συνταξιούχους με ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 14.400 ευρώ με παράλληλο κριτήριο ακίνητης περιουσίας (έως 200.000 ευρώ). Για κάθε δικαιούχο, το ποσό των 250 ευρώ προσαυξανόταν κατά 50 ευρώ.

Αντίστοιχο επίδομα εξετάζεται και για περίπου 170.000 ΑΜΕΑ και τις οικογένειές τους.

Παράλληλα εκτιμάται πως με τη νέα τροπή των εξελίξεων, η Κομισιόν θα δει από άλλη σκοπιά το ελληνικό αίτημα για αύξηση της επιδότησης των ενεργοβόρων επιχειρήσεων από το 50% της επιβάρυνσης στο 75%. Το αίτημα αυτό είχε υποβληθεί από το υπουργείο Ενέργειας στην Κομισιόν ήδη από τον Φεβρουάριο, αλλά δεν είχε εγκριθεί καθώς θεωρήθηκε κρατική ενίσχυση. Τώρα όμως, η βεντάλια των κρατικών ενισχύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να ανοίξει και πάλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v