Ν. Χριστοδουλάκης: Να ξανακτίσουν παρουσία στα Βαλκάνια οι εγχώριες τράπεζες

Γιατί θεωρεί απαραίτητη την εκ νέου επέκταση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στα Βαλκάνια. Η συγκέντρωση στην εγχώρια τραπεζική αγορά δημιουργεί ευκαιρίες για σχήματα με εξειδίκευση.

Ν. Χριστοδουλάκης: Να ξανακτίσουν παρουσία στα Βαλκάνια οι εγχώριες τράπεζες

Απαραίτητη θεωρεί την εκ νέου επέκταση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στις γειτονικές βαλκανικές αγορές ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας και νυν σύμβουλος της Πειραιώς, Νίκος Χριστοδουλάκης.

Στη σύντομη τοποθέτησή του, ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα κατάφερε να επιβιώσει από την πολυετή κρίση χρέους και αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό.

Ο αναγκαίος, όμως, μετασχηματισμός του, μέσω της συγκέντρωσης ( σ.σ. τέσσερις συστημικές τράπεζες) και ο «ακρωτηριασμός» των διεθνών δραστηριοτήτων, που επέβαλε η Κομισιόν, δημιούργησε την εξής ιδιομορφία: στην Ελλάδα οι τράπεζες συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο, ενώ περιορίστηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης από την ενδοχώρα των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη απαιτείται να μπει στο σύστημα εξειδίκευση, που να εστιάζει στις ανεκδήλωτες πτυχές της οικονομίας, λειτουργώντας ως καταλύτης επιτάχυνσης για την ανάπτυξη.

Όσον αφορά στην επέκταση στα Βαλκάνια ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι συνεχίζει να αποτελεί ευκαιρία καθώς οι μεν χώρες των ανατολικών Βαλκανίων (Βουλγαρία- Ρουμανία) αποτελούν μέλη της Ε.Ε, ενώ αυτές των Δυτικών Βαλκανίων θέλουν να εισέλθουν στην Ένωση. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν την τεχνογνωσία για να συμβάλουν προς τη μετάβαση ανέφερε ο πρώην υπουργός, διευρύνοντας τις πηγές εσόδων και κερδοφορίας τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v