Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί οι γονείς φοιτητών πρέπει να σπεύσουν για τη φορολογική δήλωση

Με έξτρα κωδικούς για τους γονείς που έχουν παιδιά που σπουδάζουν τα φετινά έντυπα της εφορίας. Το περιθώριο για αναδρομική στήριξη στην κατανάλωση ρεύματος και οι κωδικοί που πρέπει να προσεχθούν στη συμπλήρωση.

Γιατί οι γονείς φοιτητών πρέπει να σπεύσουν για τη φορολογική δήλωση

Όσοι έχουν παιδιά που σπουδάζουν στο εσωτερικό και νοικιάζουν σπίτι, έχουν κάθε λόγο να κάνουν φέτος από τους πρώτους τη φορολογική τους δήλωση.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει αναδρομική, από την 1η Ιανουαρίου, επιδότηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος παιδιών που σπουδάζουν και ζουν στο νοίκι και η ΑΑΔΕ ενσωμάτωσε στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης Ε1 ειδικούς κωδικούς για την καταγραφή των αριθμών παροχής ρεύματος. Με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης ανοίγει ο δρόμος ώστε να καταβληθούν αναδρομικά από τον Ιανουάριο οι επιδοτήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στους φοιτητές. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια να έχει συναφθεί μισθωτήριο συμβόλαιο, το οποίο να έχει αναρτηθεί στο Taxis.

Για την επιδότηση, οι υπόχρεοι στην υποβολή φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωση των πινάκων που αφορούν τη δήλωση ενοικίων όπου, εκτός από το ονοματεπώνυμο, τον ΑΦΜ και το μισθωτήριο συμβόλαιο, θα πρέπει να δηλώσουν και τον αριθμό παροχής του ιδιοκτήτη της μισθωμένης κατοικίας του φοιτητή.

Στο νέο Ε1 προστέθηκαν οι κωδικοί 088, 089, 090 «Αριθμός Παροχής Ρεύματος» στην Ένδειξη 12 «Ενοίκια που πληρώσατε για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό» του Πίνακα 6 «Πρόσθετα Ποσά Εισοδήματος και Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Διοικητή Γιώργου Πιτσιλή, «στις νέες στήλες των πινάκων των περ. 11, 12 και 13 με τίτλο ''Αριθμός Δήλωσης Μίσθωσης'', συμπληρώνεται ο αριθμός της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της αντίστοιχης σύμβασης μίσθωσης και στη νέα στήλη του πίνακα της περ. 12 με τίτλο ''Αριθμός παροχής ρεύματος'', συμπληρώνεται ο αριθμός της παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας των εξαρτώμενων τέκνων που σπουδάζουν στο εσωτερικό. Οι νέοι κωδικοί 818, 820 και 822 συμπληρώνονται σε περίπτωση που στη συγκεκριμένη μίσθωση έχει συμβληθεί ο/η σύζυγος ή αυτή αφορά σε κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον/την υπόχρεο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v