Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονόμου: Ο κίνδυνος παρατεταμένης αβεβαιότητας όλο και πιο πιθανός

Επειδή γνωρίζουμε και συναισθανόμαστε την κατάσταση, δεν κοροϊδεύουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και δεν τάζουμε «λαγούς με πετραχήλια», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οικονόμου: Ο κίνδυνος παρατεταμένης αβεβαιότητας όλο και πιο πιθανός

«Οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία δεν επιτρέπουν αισιοδοξία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Κανείς δεν δικαιούται να είναι με το μέρος των εχθρών του ανθρώπου, των εχθρών της ανθρωπότητας. Η κηλίδα στους δράστες για τα εγκλήματα στην Μπούτσα θα είναι ιστορικά ανεξίτηλη», σημείωσε.

Οι κραδασμοί στο παγκόσμιο και το ευρωπαϊκό στερέωμα, όπως είπε, «γίνονται ακόμα πιο ισχυροί. Η εκτόξευση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου και οι διεθνείς κερδοσκοπικές τάσεις προκαλούν πρωτόγνωρες ανατιμήσεις και πολύ σοβαρές συνέπειες στις οικονομίες σε όλες τις κοινωνίες της ηπείρου μας. Καθημερινά, άνθρωποι και επιχειρήσεις ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά για να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τον πόλεμο και που συνεχίζουν να δημιουργούνται».

Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η κυβέρνηση «προσπαθεί ακατάπαυστα να διευκολύνει την καθημερινότητα και να λύσει όσα περισσότερα προβλήματα γίνεται. Καμιά κοινωνική και επαγγελματική ομάδα δεν έχει μείνει αβοήθητη και δεν πρόκειται να μείνει. Δημιουργούμε συνέχεια νέες δυνατότητες στήριξης και παλεύουμε να κρατήσουμε τη χώρα και την κοινωνία όρθιες. Έχουμε εφεδρείες για τη στήριξη των νοικοκυρών. Εξακολουθούμε να ελέγχουμε τις εξελίξεις και προσπαθούμε να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τα γεγονότα… Και επειδή γνωρίζουμε και συναισθανόμαστε την κατάσταση, δεν κοροϊδεύουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και δεν τάζουμε «λαγούς με πετραχήλια». Τη συμφωνία αλήθειας, υπευθυνότητας και σοβαρότητας που υπογράψαμε με τους Έλληνες τον Ιούλιο του 2019 δεν θα την αθετήσουμε για κανένα λόγο».

Δυστυχώς, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η κατάσταση φαίνεται να δυσχεραίνεται, επειδή ο πρόεδρος Πούτιν επιχειρεί εκβιασμό της Ευρώπης, αξιώνοντας πληρωμές του ρωσικού αερίου σε ρούβλια. Οι μέρες που έρχονται για ολόκληρη την Ευρώπη είναι και εξακολουθούν να είναι δύσκολες και ο κίνδυνος παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας γίνεται όλο και πιο πιθανός. Ήδη σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, επιχειρήσεις και νοικοκυριά -ιδίως μάλιστα οι πιο ευάλωτοι- αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Παντού στην Ευρώπη ο πληθωρισμός σκαρφαλώνει σε ποσοστά τα οποία δεν είχαμε ξαναδεί εδώ και 40 χρόνια και περιορίζει την αγοραστική δύναμη των ανθρώπων. Η αλήθεια δεν πρέπει να κρύβεται και κάθε κόμμα και κάθε πολιτικός, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, από το πόση αλήθεια μπορεί να αντέξει».

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «απόφαση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ για να στηρίξει τους πολίτες. Ισορροπώντας όμως πάντα ανάμεσα σε δύο βασικές πολιτικές αρχές. Αφενός, να συνεχίσει τις στοχευμένες παρεμβάσεις στους οικονομικά ασθενέστερους και αφετέρου, να σεβαστεί τα δημοσιονομικά όρια που ορίζουν οι ανάγκες της οικονομίας».

Είναι προφανές, σημείωσε, «ότι μαζί με την αντιμετώπιση των κρίσεων εργαζόμαστε και παράγουμε αποτελέσματα με άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών. Αυτή την ώρα, όσοι υπονομεύουν την πολιτική σταθερότητα, όσοι δηλητηριάζουν τον κόσμο με ψεύδη, όσοι παράγουν θέαμα αντί ουσία, όσοι κάνουν κριτική αφ’ υψηλού και όσοι ασχολούνται με τα κομματικά τους φέουδα, δεν προσφέρουν υπηρεσίες ούτε στην Ελλάδα ούτε στους ανθρώπους της».

Η χώρα μας, ανέφερε ο κ. Οικονόμου, «έχει επεξεργαστεί όλα τα σενάρια, ακόμα και τα πιο δυσμενή, η αγορά λειτουργεί κανονικά, δεν παρατηρούνται ελλείψεις στην εφοδιαστική μας αλυσίδα». Έκανε δε γνωστό ότι η πλατφόρμα για τα καύσιμα θα ανοίξει στο τέλος αυτής ή στα αρχές της άλλης εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v