Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Εχει κόστος ο πόλεμος, αλλά θα γλιτώσουμε την ύφεση

Το τεράστιο κόστος για την οικονομία της ευρωζώνης αναγνωρίζουν οι υπουργοί Οικονομικών. Οι εκτιμήσεις ότι μπορεί να υπάρξει αρνητικό πρόσημο στο ΑΕΠ του β’ τριμήνου και πού στηρίζονται οι προσδοκίες για θετικό κλείσιμο της χρονιάς.

Eurogroup: Εχει κόστος ο πόλεμος, αλλά θα γλιτώσουμε την ύφεση

Είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε νέες κυρώσεις και να αυξήσουμε τη βοήθεια προς την Ουκρανία, τόνισε ο Πασκάλ Ντόναχιου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Δήλωσε δε ότι το θέμα θα εξεταστεί αύριο σε επίπεδο Ecofin.

Σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών εξέτασαν τις συνέπειες του πολέμου στην οικονομία. Ο επικεφαλής του Eurogroup παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σοβαρές συνέπειες στην ανάπτυξη, αλλά πολλές οικονομίες θα καταφέρουν να έχουν θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ το 2022.

«Αναγνωρίζουμε ότι οι αυξήσεις των τιμών έχουν συνέπειες στις κοινωνίες μας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και σε βάθος χρόνου», δήλωσε. «Οι υπουργοί Οικονομικών αναγνωρίζουν πλήρως τις προκλήσεις, αλλά παράλληλα επισημαίνουν τις πολλές πολιτικές που υιοθετήθηκαν για να τονωθούν οι αδύναμοι πολίτες».

Ο Ντόναχιου ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup στις αρχές Μαΐου, στο οποίο θα εξεταστούν θέματα που σχετίζονται με την τραπεζική ένωση. «Χρειαζόμαστε μια ισχυρή τραπεζική ένωση για να ενισχύσουμε το ρόλο μας στον κόσμο», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι χαρακτήρισε «προφανή» τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία. Όταν παίρνεις οικονομικά μέτρα απέναντι σε έναν επιτιθέμενο, περιμένεις ότι θα υπάρχουν συνέπειες. Η ενέργεια παραμένει η βασική αιτία του πληθωρισμού, τόνισε. Παραδέχτηκε, όμως, ότι πλέον καταγράφεται ευρύτερη άνοδος του πληθωρισμού.

Ο επίτροπος Οικονομικών αναγνώρισε τον κίνδυνο δευτερογενών συνεπειών από τον πληθωρισμό, που όμως ακόμα δεν είναι ορατές. «Κοστίζει, αλλά θα πρέπει να μειώσουμε τη στρατηγική μας εξάρτηση από τη Ρωσία».

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολλοί άγνωστοι παράγοντες που δεν επιτρέπουν μεσοπρόθεσμες προβλέψεις (διάρκεια πολέμου, επέκταση κυρώσεων κ.τ.λ.)

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, όλοι οι δείκτες εμπιστοσύνης μειώνονται και οι αγορές πιστεύουν ότι θα έχουμε αρνητική ανάπτυξη το β’ τρίμηνο της χρονιάς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει, συμπλήρωσε, ότι θα είναι συνολικά αρνητικό το 2022. Είχαμε ισχυρό μομέντουμ μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου (σ.σ. ημέρα της ρωσικής επίθεσης).

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι υπάρχουν και θετικοί παράγοντες, όπως το γεγονός ότι εν μέσω λοκντάουν πολλά νοικοκυριά στην ευρωζώνη συσσώρευσαν καταθέσεις που τώρα είναι χρήσιμες για την αντιμετώπιση του κόστους ζωής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v