Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιντερνετ: Μπλόκο στον διπλασιασμό ταχύτητας από ΟΤΕ

Τα ασφαλιστικά μέτρα της Vodafone στην ΕΕΤΤ και οι δύο γραμμές στις τάξεις της Επιτροπής για τα επόμενα βήματα. Εμεινε εκτός Ολομέλειας της ΕΕΤΤ χθες η έγκριση μέρους των πακέτων του ΟΤΕ που είχαν ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο.

Ιντερνετ: Μπλόκο στον διπλασιασμό ταχύτητας από ΟΤΕ

Τρεις μήνες μετά την κατάθεση έγγραφης διαμαρτυρίας - ασφαλιστικών μέτρων της Vodafone στην ΕΕΤΤ για τα πακέτα αναβάθμισης ταχυτήτων στο Ιnternet που είχε ανακοινώσει ο ΟΤΕ τον Δεκέμβριο, η πρώτη Ολομέλεια που κλήθηκε χθες μετά την ανανέωση της θητείας της Επιτροπής άφησε εκτός συζήτησης μέρος των πακέτων που ήταν προς έγκριση, προκειμένου να εξετάσει το αίτημα της Vodafone.

Αν και όλο το προηγούμενο διάστημα η Vodafone συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΟTΕ και παρόχων για τη μείωση του τέλους μεταφοράς συνδρομητών τους από αστικά κέντρα σε καμπίνες, φαίνεται ότι δεν επήλθε συμφωνία και πλέον ξεκινά νέος γύρος αντιπαράθεσης.

Η ΕΕΤΤ εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ακρόαση για ασφαλιστικά μέτρα. Αν όντως επιλεγεί μία τέτοια διαδικασία, αναμένεται να διαρκέσει αρκετά, ουσιαστικά αφήνοντας στον αέρα τις εγκρίσεις των πακέτων του ΟΤE αλλά και χιλιάδες συνδρομητές που ανέμεναν τον δωρεάν διπλασιασμό των ταχυτήτων τους.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως ήδη το ένα τρίτο των πακέτων του ΟTΕ έχει εγκριθεί από την προηγούμενη Ολομέλεια της ΕΕΤΤ και πως ήδη έχουν ξεκινήσει αναβαθμίσεις.

Μάλιστα η ΕΕΤΤ είχε ζητήσει από τους παρόχους να μπουν σε διάλογο με τον ΟTΕ για μείωση των τιμών για τη μεταφορά συνδρομητών τους από αστικά κέντρα σε καμπίνες, ώστε να υπάρχει περιθώριο κέρδους και για τους παρόχους. Οι συζητήσεις αφορούσαν καλύτερες τιμές για μεταφορά των πελατών από τα αστικά κέντρα στις καμπίνες, όταν αυτό θα γίνεται μαζικά και όχι μεμονωμένα.

Στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης, θα έπρεπε να καταλήξουν σε συμφωνία ο ΟTΕ και οι εναλλακτικοί πάροχοι, ώστε να γίνει εφικτός ο διπλασιασμός των ταχυτήτων και από τους τελευταίους. Σε αντίθετη περίπτωση, θα έπρεπε να απευθυνθούν στην ΕΕΤΤ προκειμένου να προκύψει μία τιμή κοινά αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι καταναλωτές να απολαμβάνουν διπλάσιες ταχύτητες.

Σημειώνεται ότι για την αύξηση των ταχυτήτων, οι εναλλακτικοί πάροχοι θα πρέπει να υπολογίσουν τη μετάβαση από τα αστικά κέντρα στις υπαίθριες καμπίνες (εφάπαξ τέλος 33 ευρώ ανά σύνδεση), τις αλλαγές router στους συνδρομητές, τη διαφορά στις μισθώσεις που καταβάλλονται στον ΟΤE κ.ά.

Ωστόσο, φαίνεται ότι πλέον η ΕΕΤΤ θα πρέπει να παρέμβει όχι μόνο για τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και για τα ασφαλιστικά μέτρα που περίπου τρεις μήνες έμεναν στο συρτάρι και δεν είχαν τεθεί σε ακρόαση, καθώς δεν υπήρχε Ολομέλεια. Αξιοσημείωτο βέβαια είναι ότι σε όλο αυτό το διάστημα ούτε η Vodafone είχε δώσει προέκταση στο αίτημά της, μια και είχε κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου.

Μοναδικός χαμένος από την όλη διαδικασία φαίνεται να είναι ο καταναλωτής, ο οποίος θα αναμένει στο... ακουστικό του για αυξημένες ταχύτητες.

Πάντως, πριν τη σύγκληση της Ολομέλειας, υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιτροπής απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr αν πρόκειται να εγκριθούν όλα τα πακέτα του ΟTΕ είχε πει χαρακτηριστικά: «Η διαδικασία έγκρισης των πακέτων του ΟTΕ δεν έχει αλλάξει. Και σε αυτή την περίπτωση εφαρμόζονται όσα προβλέπονται από το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο. Ο στόχος μας είναι πάντα η διάθεση στην αγορά πακέτων με όσο το δυνατόν υψηλότερες ταχύτητες (ποιότητα υπηρεσίας) σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές, προς όφελος των καταναλωτών».

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο συνδυασμός υψηλότερων ταχυτήτων και χαμηλότερων τιμών είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τον ανταγωνισμό, με τους εναλλακτικούς παρόχους να εκφράζουν ανησυχίες για συμπίεση των περιθωρίων κέρδους τους από τον κυρίαρχο πάροχο (margin squeeze).

Πάντως, εκτός από τη διοίκηση του ΟTΕ που έχει δρομολογήσει συγκεκριμένες κινήσεις και ορθώς πράττει, οι διοικήσεις των Vodafone, Wind και Nova αναγνωρίζουν επίσης, σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις των επικεφαλής τους, την ανάγκη να αυξηθούν οι ταχύτητες σύνδεσης στη σταθερή τηλεφωνία, καθώς η χώρα έχει  πολύ χαμηλές επιδόσεις.

Η πρωτοβουλία του ΟTΕ για την αναβάθμιση των ταχυτήτων δωρεάν στους συνδρομητές του (για παράδειγμα, όποιος έχει σήμερα VDSL 50, θα αναβαθμιστεί σε VDSL 100 και όποιος έχει 24άρι πρόγραμμα, θα αναβαθμιστεί σε 50άρι) ανακοινώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021 και έχει ξεκινήσει ήδη να υλοποιείται.

Προϋπόθεση αποτελεί να είναι τεχνολογικά δυνατό, ενώ οι συνδρομητές του ΟTΕ δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v