Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοινοτική οδηγία ανοίγει παράθυρο μείωσης συντελεστών ΦΠΑ

Ανοίγει, αλλά σε βάθος χρόνου, παράθυρο για τη μονιμοποίηση εκπτώσεων στα νησιά και για την κατάργηση του φόρου στα νεόδμητα ακίνητα. Στο πακέτο μπαίνουν αγροτικά εφόδια και κρίσιμα αγαθά για τα νοικοκυριά.

Κοινοτική οδηγία ανοίγει παράθυρο μείωσης συντελεστών ΦΠΑ

Τον δρόμο για μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά κατά 30%, οριστική απαλλαγή των νεόδμητων ακινήτων από ΦΠΑ και μείωση ή ακόμα και πλήρη απαλλαγή σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών ανοίγει η νέα Οδηγία για τον ΦΠΑ, η οποία δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Οι αλλαγές μπορούν να εφαρμοστούν από το 2025 και υπόκεινται στις αποφάσεις της τότε κυβέρνησης σε συνάρτηση με τις πολιτικές της επιλογές και βέβαια τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο. Αν ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο, ο δρόμος είναι ανοιχτός για:

  1. Μονιμοποίηση των εκπτώσεων 30% στους συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται σήμερα με διαρκείς παρατάσεις στα νησιά του Αιγαίου (Χίο, Λέσβο, Κω, Λέρο, Σάμο).
  2. Κατάργηση του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, μέτρο το οποίο ψηφίστηκε αλλά η εφαρμογή του πηγαίνει από παράταση σε παράταση με διαρκείς αναστολές.
  3. Εφαρμογή μειωμένων συντελεστών σε αγροτικά μηχανήματα και βαμβάκι, λιπάσματα και φυτοφάρμακα.
  4. Εφαρμογή μειωμένων συντελεστών σε ηλιακά πάνελ, βρεφικές πάνες, μάσκες χειρουργικές, υπηρεσίες live streaming θεαμάτων και απαλλαγή ΦΠΑ σε βασικά είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, καθώς και σε ιατρικό εξοπλισμό και αναπηρικά είδη.
  5. Σε περιπτώσεις κρίσεων, φυσικών καταστροφών ή πανδημιών, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προχωρά σε απαλλαγές από τον ΦΠΑ συγκεκριμένων προϊόντων και υπηρεσιών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v