Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζίτες: Γινόμαστε «good banks», μύθος ότι δεν χρηματοδοτούμε ΜΜΕ

Τι είπαν οι πρόεδροι των τραπεζών (Βασίλης Ράπανος, Γιώργος Ζανιάς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, Γκίκας Χαρδούβελης) για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, τον σκληρό ανταγωνισμό από τους big tech και την ανάγκη διαφάνειας.

Τραπεζίτες: Γινόμαστε «good banks», μύθος ότι δεν χρηματοδοτούμε ΜΜΕ

Οι προκλήσεις για τις τράπεζες όπως η αύξηση της χρηματοδότησης της οικονομίας αλλά και η ψηφιακή μετεξέλιξή τους βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης των προέδρων των τραπεζικών ομίλων στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών.

Οι κ.κ. Βασίλης Ράπανος (Alpha Bank), Γιώργος Ζανιάς (Eurobank), Γιώργος Χαντζηνικολάου (τρ. Πειραιώς) και Γκίκας Χαρδούβελης (Εθνική) υπογράμμισαν ότι οι τέσσερις τράπεζες έχουν ξεπεράσει σε σημαντικό βαθμό το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και έχουν ουσιαστικά μετατραπεί από «bad banks σε good banks», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ζανιάς.

Και οι τέσσερις πρόεδροι επεσήμαναν πως οι τράπεζες χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις, πως δεν υπάρχει υγιής επιχειρηματική πρόταση για δανεισμό, η οποία απορρίπτεται από τα πιστωτικά ιδρύματα, ωστόσο υπογράμμισαν ότι υπάρχουν «μύθοι» για το κατά πόσο οι τράπεζες δανείζουν καθώς η ζήτηση δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

«Η ζήτηση θα αυξηθεί μαζί με την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων. Όταν οι επιχειρήσεις αποκτήσουν μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση. Τότε οι τράπεζες δεν θα βλέπουν μόνο το ενέχυρο της επιχείρησης αλλά τη διακυβέρνησή της και τις προοπτικές της», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Γκίκας Χαρδούβελης, προέβλεψε δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας για μια 15ετία και υπογράμμισε την ανάγκη επέκτασης και εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης και στις μη εισηγμένες εταιρείες.

«Οι τράπεζες διαθέτουν και τα κεφάλαια και τη ρευστότητα να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος, τονίζοντας ότι μόλις το 12% των αιτήσεων δανειοδότησης απορρίφθηκε το 2021. Προειδοποίησε ωστόσο πως όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να μη γίνουν τα λάθη του παρελθόντος, επισημαίνοντας πως «τόσο το πολιτικό σύστημα όσο και η κοινωνία και οι επιχειρήσεις πρέπει να καταλάβουν ότι οι τράπεζες διαχειρίζονται τα χρήματα των καταθετών και από αυτά δανείζουν».

Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και η τοποθέτηση του προέδρου της Tράπεζας Πειραιώς Γιώργου Χαντζηνικολάου, ο οποίος υπογράμμισε ότι «οι τράπεζες έχουν κάνει άλματα στην εξυγίανση των ισολογισμών τους και ήδη χρηματοδοτούν την οικονομία, αρκεί να υπάρχει διαφάνεια και υγιείς επιχειρηματικές προτάσεις». Δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στην ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών από τους servicers, στους οποίους έχουν περάσει όλα τα προβληματικά δάνεια. «Πρέπει να επιταχύνουν την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, έτσι ώστε αυτές να ξαναγίνουν πελάτες των τραπεζών», ανέφεραν.

Ανταγωνισμός

Η μεγαλύτερη πρόκληση των τραπεζών είναι, σύμφωνα με τους προέδρους τους, η ψηφιακή τους μετεξέλιξη έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους κολοσσούς big tech, οι οποίοι προσφέρουν πλέον μια ευρεία γκάμα τραπεζικών συναλλαγών σε διεθνές επίπεδο.

Και οι τέσσερις ανάφεραν ότι το ατού των τραπεζών σε αυτή την κούρσα είναι «η πίστη και η ασφάλεια των συναλλαγών», ενώ επεσήμαναν ότι οι μεγαλύτερες επενδύσεις από τις τράπεζες στην παρούσα φάση γίνονται στο ψηφιακό κομμάτι.

*Δείτε τις ομιλίες στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v