Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές εταιρείες: Πώς ακτινογραφεί τον κλάδο η ΤτΕ

Στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και ιδιωτικής ασφάλισης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το καταστροφικό φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, εστιάζει η ετήσια έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος. Συγκέντρωση του κλάδου λίγα χέρια.

Ασφαλιστικές εταιρείες: Πώς ακτινογραφεί τον κλάδο η ΤτΕ

Η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά και η προσοχή που θα πρέπει να επιδείξουν αυτές σε σημαντικά ζητήματα όπως οι αυξήσεις των κινδύνων λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και η προσαρμογή των εργασιών τους στις τεχνολογικές εξελίξεις- επισημαίνονται στην ετήσια έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ειδικότερα, στην συγκεκριμένη έκθεση γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά:

  • Στην ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών (συνολική κεφαλαιακή απαίτηση 2,1 δισ. και ύπαρξη επιλέξιμων ιδίων κεφαλαίων 4,1 δισ. ευρώ).
  • Στη συγκέντρωση της ασφαλιστικής αγοράς σε μικρό αριθμό εταιρειών. Οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου ζωής ελέγχουν το 81% της αγοράς και οι πέντε των γενικών καλύψεων το 46%.
  • Στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και ιδιωτικής ασφάλισης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Το 2021 ήταν έτος υψηλών φυσικών καταστροφών για την Ελλάδα, το ρεκόρ των οποίων υπήρξε το έτος 1999 (4 δισ. ευρώ, ή 2% του ΑΕΠ).
  • Στα πολύ σημαντικά μεγάλα μερίδια αγοράς που κατέχουν οι 250 ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν παρουσία στην Ελλάδα είτε με καθεστώς ελεύθερης εγκατάστασης, είτε με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών (ΕΠΥ). Ειδικότερα, στον κλάδο οχημάτων, οι συγκεκριμένες εταιρείες αύξησαν το μερίδιο αγοράς τους στο 19% το 2021 από 17% το 2020.
  • Στο γεγονός ότι από το ενεργητικό των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών ύψους 20,5 δισ. ευρώ, τα 8,7 δισ. είναι τοποθετημένα σε κρατικά ομόλογα, τα 2,7 δισ. σε εταιρικά ομόλογα, ενώ 3,5 δισ. αφορούν επενδύσεις το ρίσκο των οποίων έχουν οι πελάτες.

Γενικότερα, όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, «το 2021 χαρακτηρίστηκε από σημαντικές αλλαγές στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, που προήλθαν κυρίως από:

  1. Την περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου, ειδικότερα στον τομέα των ασφαλίσεων ζωής, μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων
  2. Την έμφαση των πωλήσεων σε ασφαλιστικά προϊόντα που συνδέονται με επενδύσεις, τον επενδυτικό κίνδυνο των οποίων φέρουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι
  3. Τον περιορισμό της διάθεσης παραδοσιακών ασφαλιστικών προϊόντων που ενσωματώνουν ρήτρες συμμετοχής των ασφαλισμένων στα κέρδη, λόγω του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων
  4. Τις ενέργειες των διοικήσεων των επιχειρήσεων για τον περιορισμό των κινδύνων από μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v