Στο ρελαντί κινούνται τα στεγαστικά δάνεια

Τέσσερις στις πέντε συναλλαγές αγοράς ακινήτου γίνεται με ίδια μέσα, χωρίς στεγαστικό δάνειο. «Υποτονική» χαρακτηρίζουν τραπεζικά στελέχη τη ζήτηση. Ποια είναι η εικόνα σε καταναλωτικά και χορηγήσεις προς μικρές επιχειρήσεις.

Στο ρελαντί κινούνται τα στεγαστικά δάνεια

Υποτονική χαρακτηρίζουν τραπεζικές πηγές τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, συγκριτικά με τα καταναλωτικά και τις χορηγήσεις προς τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κατηγορία δανείων άρχισε να θερμαίνεται από το 2020 και μετά.

Με βάση τις ίδιες πηγές, μόλις μία στις πέντε συναλλαγές που γίνονται στην αγορά για αγορά κατοικίας πραγματοποιείται με λήψη στεγαστικού δανείου. Ουσιαστικά δηλαδή, μόλις το 20% των συναλλαγών του είδους εμπεριέχει στεγαστικό δάνειο. Το 2021, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παρουσίασε αύξηση 40%, ήτοι 1 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις, σε σχέση με το 2020, ωστόσο όπως εξηγούν στο Euro2day.gr ο ρυθμός απομείωσης των υφιστάμενων στεγαστικών δανείων (σ.σ. δηλαδή ο ρυθμός εξόφλησης) συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να «κόβει» από την καθαρή πιστωτική επέκταση στη στεγαστική πίστη.

Επιβαρυντικά στην περαιτέρω ώθηση της ζήτησης αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να συμβάλουν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της έκρηξης των τιμών σε βασικά αγαθά και στους λογαριασμούς ενέργειας στο εισόδημα των πολιτών. «Η αύξηση του κόστους ζωής προφανώς και θα φρενάρει τα σχέδια λήψης στεγαστικού δανείου για αγορά κατοικίας», σημειώνει στο Euro2day.gr αρμόδια τραπεζική πηγή και εξηγεί: «Σε τέτοιου τύπου συνθήκες, τα νοικοκυριά γίνονται πιο συντηρητικά στη διαχείριση του εισοδήματός τους και γενικά στα οικονομικά ανοίγματα».

Με ίδια μέσα

Την ίδια στιγμή, δεν έχουν σταματήσει οι συναλλαγές για την αγορά ακινήτου καθώς οι τέσσερις στις πέντε αγορές γίνονται με ίδια μέσα και σε αυτό συμβάλλουν και τα μηδενικά επιτόκια στις καταθέσεις. «Αρκετοί αξιοποιούν τις καταθέσεις τους για την αγορά ακινήτου, βλέποντάς το ως επένδυση, η οποία θα τους αποφέρει αξιοπρεπή απόδοση καθώς οι τιμές των ενοικίων αυξάνονται και προβλέπεται από τώρα έως και το 2027 να σημειώνουν αύξηση της τάξης του 3%-4% ετησίως», αναφέρει ο συνομιλητής μας.

Μια ακόμη παράμετρος της αποφυγής λήψης στεγαστικού δανείου είναι, σύμφωνα με τις ίδια πηγές, η συντηρητική πολιτική από την πλευρά των πελατών, καθώς οι πληγές της δεκάχρονης οικονομικής κρίσης είναι ακόμη νωπές και χρειάζεται χρόνος για να νιώσουν εκ νέου ασφαλείς και να κάνουν αυτό το βήμα.

Προτιμούν σταθερού επιτοκίου

Το 2021, οι αιτήσεις για λήψη στεγαστικού δανείου ξεπέρασαν οριακά τις 60.000 και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ποσοστό που ξεπέρασε το 85% έλαβε δάνειο σταθερού επιτοκίου.

«Η ζήτηση για στεγαστικό σταθερού επιτοκίου αναμένεται να αυξηθεί το 2022 καθώς η συζήτηση για την αύξηση του επιτοκίου του ευρώ έχει ξεκινήσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Εκτιμούμε ότι στα τέλη του 2022, τα επιτόκια του ευρώ θα φθάσουν στο μηδέν από -0,50% που είναι σήμερα», τονίζουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v