Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το νέο χρονοδιάγραμμα για πληρωμή ΕΝΦΙΑ και επιστρεπτέας

Η στόχευση για την εξόφληση του φόρου ακινήτων σε 10 δόσεις δεν αλλάζει. Εξετάζεται, όμως, το ενδεχόμενο να πληρωθεί η πρώτη δόση μαζί με τη δεύτερη έως το τέλος Ιουνίου. Πότε θα κλείσει η εκκρεμότητα με την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Το νέο χρονοδιάγραμμα για πληρωμή ΕΝΦΙΑ και επιστρεπτέας

Μέχρι τις 10 Μαΐου θα έχουν αναρτηθεί τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο Taxis ενώ το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου σε 10 δόσεις δεν αλλάζει. Για να διατηρηθεί το ίδιο χρονοδιάγραμμα, το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή τροπολογία με την οποία θα ορίζεται ότι η πληρωμή της πρώτης δόσης θα γίνεται εντός του μήνα έκδοσης των εκκαθαριστικών, εφόσον αυτά εκδίδονται εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου. Με την ισχύουσα διάταξη, η πληρωμή της πρώτης δόσης γίνεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου και την έκδοση των εκκαθαριστικών. Αν είχαν αναρτηθεί τα εκκαθαριστικά ή έστω εάν ο φόρος είχε βεβαιωθεί έως το τέλος Απριλίου, η πρώτη δόση θα πήγαινε στο τέλος Μαΐου, κανονικά χωρίς πρόβλημα. Αυτό όμως δεν συνέβη.

Στο τραπέζι έχουν πέσει και ιδέες για το ενδεχόμενο να πληρωθεί η πρώτη δόση μαζί με τη δεύτερη έως το τέλος Ιουνίου, ή να θεωρείται εμπρόθεσμη η εφάπαξ εξόφληση έως το τέλος Ιουνίου. Αρμόδια πηγή έλεγε χθες ότι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι περιορισμένες.

Εντός της εβδομάδας άλλωστε αναμένεται να λήξει και η εκκρεμότητα με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Οι τελευταίες ανακοινώσεις ήθελαν τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης να εκπνέει στο τέλος Μαΐου με έξτρα έκπτωση 15% για όσους την επιλέξουν και έναρξη της μηνιαίας αποπληρωμής από τον Ιούνιο. Τα εκκαθαριστικά όμως επίσης δεν έχουν ακόμα αναρτηθεί για να γνωρίζουν οι λήπτες της ενίσχυσης πόσα και πότε καλούνται να επιστρέψουν. Αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, το περιθώριο εφάπαξ εξόφλησης με την έκπτωση του 15% να ταυτιστεί με τον χρόνο πληρωμής της πρώτης δόσης στο τέλος Ιουνίου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v