Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Βαδίζει για την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα

«Με ανθεκτική ανάπτυξη και ομαλή εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης, η χώρα θα μπορούσε να φθάσει στην επενδυτική βαθμίδα», επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα. Ποιοι αντίθετοι άνεμοι προβληματίζουν.

Morgan Stanley: Βαδίζει για την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες της ζώνης του ευρώ που είδε το ΑΕΠ της να επιστρέφει σε προπανδημικά επίπεδα το 2021, καθώς η οικονομία επωφελήθηκε από την επαναλειτουργία των συνόρων της στον τουρισμό το καλοκαίρι του 2021. Η οικονομική ανάκαμψη ήταν ευρεία σε όλες τις κατηγορίες, με την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις καθώς και τις εξαγωγές που αυξήθηκαν απότομα πέρυσι.

«Αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει την ανάπτυξη φέτος, εξακολουθώντας να υποστηρίζεται από τις ανοδικές τάσεις μετά την επαναλειτουργία της πανδημίας. Ωστόσο, λόγω του απότομα αυξανόμενου πληθωρισμού, αναμένουμε ότι η επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και θα συνεχιστεί έως το 2023», εξηγεί η MS.

Η τράπεζα προβλέπει 3,2% φέτος ανάπτυξη και 2,5% το 2023. Η ανεργία θα μειωθεί περεταίρω σε 13,7% φέτος και 12,5% το 2023, αλλά ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε 6,3% φέτος και θα υποχωρήσει στο 1,6% το 2023.

Κίνδυνος που προέρχεται από την αύξηση των αποδόσεων

Η ελληνική οικονομία στηρίχθηκε από τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και επίσης σε μεγάλο βαθμό από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Η Ελλάδα στην πραγματικότητα συμπεριλήφθηκε (για πρώτη φορά από τότε που έπεσε κάτω από το IG) στο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ κατά την πανδημία, γεγονός που οδήγησε σε απότομη μείωση των ελληνικών επιτοκίων τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό, με τη σειρά του, στήριξε τις επενδύσεις και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας, εξηγεί η MS.

«Αρκετοί παράγοντες έχουν πρόσφατα οδηγήσει σε αύξηση των αποδόσεων, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη χώρα: στο τέλος του PEPP -η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στις αγορές του APP- και η πρόσφατη «γερακίσια» στροφή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

«Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει προσεκτική όσον αφορά τους κινδύνους κατακερματισμού και θα αποτρέψει ξαφνική και αδικαιολόγητη σύσφιξη των συνθηκών χρηματοδότησης, χρησιμοποιώντας με ευελιξία τις επανεπενδύσεις του PEPP σε όλες τις χώρες, με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θα ωφελήσει και την Ελλάδα, της οποίας οι αγορές, στο πλαίσιο του PEPP, θα συνεχίσουν να επανεπενδύονται από την ΕΚΤ εντός του ορίζοντα πρόβλεψής μας», συνεχίζει η αμερικανική τράπεζα.

Στον δρόμο προς την επενδυτική βαθμίδα (IG)

Οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης και η σταθερή πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης οδήγησαν πρόσφατα την S&P και την DBRS να αναθεωρήσουν τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις τους για την Ελλάδα, σε μόλις μία βαθμίδα από την επενδυτική βαθμίδα. Ενώ άλλοι οίκοι αξιολόγησης παραμένουν πιο μακριά από το όριο IG, η Fitch αναθεώρησε πρόσφατα τις προοπτικές της για την Ελλάδα σε θετικές τον Ιανουάριο του 2022 και πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να αναθεωρήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας προς τα πάνω κατά την επόμενη έκθεση αξιολόγησης στις 8 Ιουλίου.

Η μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας ήταν ένας ακόμη κρίσιμος παράγοντας για τις πρόσφατες ενέργειες αξιολόγησης, με τα στοιχεία στο τέλος του 2021 να δείχνουν ότι η χώρα έχει μειώσει το NPL ratio στο 12,1% το 4ο τρίμηνο του 2021, από ένα μέγιστο ποσοστό σχεδόν 50% το 2018.

«Πιστεύουμε ότι αν η ανάπτυξη της Ελλάδας παραμείνει σε τροχιά με τις προσδοκίες μας, το δημόσιο χρέος της θα μπορούσε να επιστρέψει στο IG ήδη από το επόμενο έτος».

Η δημοσιονομική πολιτική στο επίκεντρο

«Ενώ αναμένουμε κάποια επιβράδυνση της ανάπτυξης φέτος, κυρίως λόγω των δευτερογενών επιπτώσεων από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, ο υψηλότερος πληθωρισμός θα πρέπει να ενισχύσει την ονομαστική ανάπτυξη και να επιτρέψει περαιτέρω μειώσεις στα επίπεδα χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας: προβλέπουμε ότι το χρέος θα μειωθεί στο 189% το 2022 από περίπου 206% το 2020.

Το Ταμείο Ανάκαμψης παραμένει στο επίκεντρο, με την Ελλάδα να έχει λάβει μέχρι στιγμής την προχρηματοδότηση και την πρώτη δόση και αναμένεται να υποβάλει αίτηση για τη δεύτερη δόση στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους», καταλήγει η Morgan Stanley.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v