Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχονται οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ

Επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής του φόρου και περιορισμό στα περιθώρια φοροδιαφυγής επιχειρεί η ΑΑΔΕ. Οι σχεδιασμοί ώστε να ξεκινήσει, έστω και πιλοτικά, η διαδικασία από τη φετινή χρονιά. Ο ρόλος της πλατφόρμας myDATA.

Ερχονται οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ

Λίγα χρόνια πριν, η επιστροφή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις συνιστούσε ένα μικρό Γολγοθά, με καθυστερήσεις μηνών για τους «τυχερούς» ή ακόμα και ετών για όσους δεν είχαν την τύχη με το μέρος τους.

Ήδη οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί καταλυτικά και οι χρόνοι έχουν συντμηθεί δραστικά, αλλά τα προβλήματα δεν έχουν ακόμα εκλείψει και το όραμα των αυτοματοματοποιημένων διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ παραμένει ακόμα στόχος.

Η ΑΑΔΕ εμφανίζεται έτοιμη να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα μέσα στο έτος και σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, το MyDATA προωθεί την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ από την… υπηρεσία με τους φορολογούμενους σε πρώτη φάση τουλάχιστον να έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης και διορθωτικών κινήσεων.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ σε συνέντευξή του στο taxheaven.gr προαναγγέλλει πιλοτική εφαρμογή μέσα στους επόμενος μήνες. «Εμείς θα θέλαμε μέσα στο 2022 να ξεκινήσει πιλοτικά η προσυμπλήρωση δεδομένων για τις δηλώσεις ΦΠΑ. Είναι ένα σύνθετο έργο, επιδιώκουμε πιλοτικά φέτος να δούμε πώς μπορεί να λειτουργήσει το myDATA με τις δηλώσεις του ΦΠΑ, χωρίς βέβαια οι εγγραφές αυτές να είναι δεσμευτικές σε πρώτη φάση», ανέφερε χαρακτηριστικά με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ να δρομολογούν τις εξελίξεις.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του έτους, με τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες να έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης στα στοιχεία που θα έχουν προσυμπληρωθεί στις δηλώσεις ΦΠΑ, με βάση τα στοιχεία που έχει ήδη στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση.

Τα στοιχεία εσόδων και εξόδων βρίσκονται ήδη στη διάθεση της ΑΑΔΕ μέσω του MyDATA, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να μπορούν να υπολογίσουν με τρόπο ηλεκτρονικό και αυτοματοποιημένο το ποσό ΦΠΑ που καλείται να καταβάλλει η επιχείρηση ή δικαιούται να λάβει ως επιστροφή.

Σε πρώτη φάση, οι δηλώσεις δεν θα είναι «κλειδωμένες» αλλά οι κωδικοί θα δέχονται αλλαγές, με τα λογιστήρια να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις τυχόν διορθώσεις.

Με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ εκτιμάται πως επιτυγχάνεται αφενός δραστική μείωση του διαχειριστικού κόστους για τις επιχειρήσεις με επιτάχυνση και των διαδικασιών επιστροφής του φόρου, αφετέρου, περιορίζονται τα περιθώρια φοροδιαφυγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v