Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λείπουν χιλιάδες εργατικά χέρια στον ελληνικό τουρισμό

«Στα ελληνικά ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ λείπουν 50.000 εργαζόμενοι», αναφέρει δημοσίευμα στον γερμανικό Τύπο. «Πολλές κενές θέσεις στη Χαλκιδική, την Κρήτη, τη Ρόδο, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο».

Λείπουν χιλιάδες εργατικά χέρια στον ελληνικό τουρισμό

«Η Ελλάδα θέλει να φτάσει φέτος το ρεκόρ της προ κορωνοϊού εποχής στον τουρισμό. Ποιος όμως θα φτιάχνει τα κρεβάτια, θα μαγειρεύει και θα ανακατεύει τα ποτά;

Στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα μπαρ λείπουν 50.000 εργαζόμενοι», αναφέρει δημοσίευμα του δημοσιογραφικού δικτύου RedaktionsNetzwerk Deutschland. Το ρεπορτάζ επισημαίνει: «Υπάρχουν πολλές κενές θέσεις στη Χαλκιδική, την Κρήτη, τη Ρόδο, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο. Εκ πρώτης όψεως προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι δεν μπορούν να βρουν υπαλλήλους. Με ποσοστό 12,8%, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας ΕΛΣΤΑΤ, 603.000 άνθρωποι είναι άνεργοι».

Το άρθρο επιχειρεί να δώσει μια εξήγηση για αυτή την κατάσταση: «Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους ο κλάδος της εστίασης εξακολουθεί να μην μπορεί να βρει αρκετούς υπαλλήλους. Ο ένας είναι η πανδημία. Κατά τη διάρκεια του λοκντάουν του 2020, πολλοί απολυμένοι εργαζόμενοι στον χώρο της εστίασης αναζήτησαν νέες θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς. Συχνά αμείβονται καλύτερα και εργάζονται όλο τον χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι που έχουν φύγει δεν σκέφτονται να επιστρέψουν στον τουριστικό κλάδο.

Ο δεύτερος λόγος είναι σε μεγάλο βαθμό ευθύνη των ίδιων των ξενοδόχων, των εστιατόρων και των ιδιοκτητών μπαρ. Έγκειται στους χαμηλούς μισθούς και στις κακές συνθήκες εργασίας. Οι θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο δεν είναι ελκυστικές κυρίως λόγω των μακρών και ακανόνιστων ωραρίων εργασίας, που είναι δυσανάλογα με τις αμοιβές».

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v