Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πυρετός» εξαγορών και συγχωνεύσεων σε τεχνολογία-telecoms

Μεγάλη κινητικότητα από τις αρχές του χρόνου στους δύο κλάδους, οι οποίοι το 2021 αντιπροσώπευσαν το 26,8% της αξίας των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Γιατί η αγορά φέτος περιμένει ακόμα μεγαλύτερα deals.

«Πυρετός» εξαγορών και συγχωνεύσεων σε τεχνολογία-telecoms

«Δυνατό» ξεκίνημα πραγματοποιούν από τις αρχές του 2022 ο κλάδος της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, με deals εξαγορών και συγχωνεύσεων που οδηγεί την αγορά να αναμένει έναν χρόνο με ιδιαίτερη κινητικότητα.

Η προσπάθεια της χώρας να μετατραπεί σε τεχνολογικό hub της ευρύτερης περιοχής, αλλά και η ανάπτυξη που υπάρχει την τελευταία πενταετία στο εγχώριο οικοσύστημα των startups, μαζί με τις πρώτες συμφωνίες, κάνει ακόμα και τους πιο συντηρητικούς να μιλούν για χρονιά ρεκόρ σε συγχωνεύσεις και εξαγορές στους δύο αυτούς κλάδους.

Μελέτη της PwC χαρακτηρίζει έντονη τη σχετική κινητικότητα, με τη συνολική αξία των εξαγορών του τομέα να εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2022.

Οι πρώτες εξαγορές

Δεν είναι τυχαίο ότι στα μέσα Ιανουαρίου η United Group ολοκλήρωσε την απόκτηση της Wind Hellas, με το τίμημα να αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, μέσα στο 2022 θα γίνει και η ενοποίηση της Nova με την Wind, ενώ έχουν ξεκινήσει ήδη οι πρώτες συνέργειες.

Η εξαγορά του 100% της ελληνικής startup Accusonus, με τίμημα που προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ, από την αμερικανική Meta Platforms, μητρική εταιρεία του Facebook, ήταν ένα ακόμα δείγμα της δυναμικότητας των ελληνικών αγορών ακόμα και από διεθνείς κολοσσούς.

Στο ίδιο μήκος έχουν ήδη υλοποιηθεί:

  • Η εξαγορά της ελληνικής εταιρείας Mantis από τη γερμανική Ecovium έναντι 60 εκατ. ευρώ,
  • η εξαγορά των εταιρειών Αρχειοθήκη Α.Ε. και mod IT Services GmbΗ από το EOS Capital Partners
  • η εξαγορά της CSA από την Epsilon Net,
  • η εξαγορά της Logon από την Entersoft και
  • η εξαγορά της Regate από τη Softone.

«Δυναμικό» και το 2021

Περίπου 1 στα 3 deals εξαγορών και συγχωνεύσεων που έγιναν στην Ελλάδα το 2021 αφορούσαν τον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών. Από τις 76 εξαγορές και συγχωνεύσεις, συνολικής αξία 4,3 δισ. ευρώ, οι 17 προήλθαν από τον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας, αποτελώντας το 26,8% της συνολικής αξίας των επιχειρηματικών συμφωνιών στην Ελλάδα.

Τον χορό των εξαγορών και συγχωνεύσεων έσυραν οι ελληνικές startups. Η μεγαλύτερη εξαγορά το 2021 αφορούσε την εταιρεία Axelos Limited, από το ελληνικό unicorn, την PeopleCert, με τίμημα 450 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v