Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιοδοξία για ταχύτερη ανάκαμψη της αεροπορικής κίνησης στην Ευρώπη

Η ACI Europe προχώρησε σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την πορεία προς την επαναφορά στην κανονικότητα.

Αισιοδοξία για ταχύτερη ανάκαμψη της αεροπορικής κίνησης στην Ευρώπη

Τις εκτιμήσεις της για την πορεία της επιβατικής κίνησης στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, τόσο για το 2022 όσο και μετέπειτα, αναθεώρησε επί τα βελτίω η ACI Europe (Airport Council International Europe-Διεθνής Ενωση Αεροδρομίων της Ευρώπης), με το βασικό σενάριο να προβλέπει πλέον φέτος αρνητική απόκλιση 22% στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

Με βάση το προηγούμενο σενάριο, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, το ποσοστό αυτό είχε προσδιοριστεί στο -32%. Αντίστοιχα, η πλήρης ανάκαμψη στα επίπεδα πριν από την πανδημία προβλέπεται τώρα για το 2024 αντί για το 2025.

Βέβαια, η Διεθνής Ενωση Αεροδρομίων εστίασε και στους τρεις «κινδύνους», τη γεωπολιτική αναταραχή, την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και την εμφάνιση νέων παραλλαγών της νόσου Covid, που συνιστούν παραμέτρους σημαντικής αβεβαιότητας και ενδέχεται να επηρεάσουν επί τα χείρω την επιβατική κίνηση. Πάντως, παρά τα διαφορετικά αποτελέσματα που καταγράφουν τα αεροδρόμια ανά την Ευρώπη, η ανάκαμψη σε επίπεδο επιβατικής κίνησης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επαναφορά των ταξιδιών αναψυχής και στην αυξημένη χωρητικότητα των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους και όχι μόνο.

Με βάση το αναθεωρημένο σενάριο της ACI Europe, τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια θα εξακολουθούν να έχουν 540 εκατομμύρια λιγότερους επιβάτες από ό,τι το 2019 -με αποτέλεσμα τη σωρευτική απώλεια από την αρχή της πανδημίας 3,7 δισεκατομμυρίων επιβατών.

«Αυτή τη στιγμή, η άνοδος της επιβατικής κίνησης βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με το αισιόδοξο σενάριό μας, όμως, η ιστορία των τελευταίων τριών ετών απαιτεί προσοχή, ειδικά καθώς δεν έχουμε κάποιο σχετικό “εγχειρίδιο” στην Ευρώπη -πόσο μάλλον παγκοσμίως- για το πώς να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές παραλλαγές της Covid-19 όσον αφορά τα ταξίδια. Και πέρα από τις άμεσες προκλήσεις σε επιχειρηματικό επίπεδο που αφορούν θέματα στελέχωσης, υπάρχει έντονη αβεβαιότητα εξαιτίας των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και των πληθωριστικών πιέσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά από την ACI Europe.

Την πρόβλεψη της ACI Europe φαίνεται πάντως πως ακολουθούν οι επιδόσεις των ελληνικών αεροδρομίων, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για το α’ 4μηνο του έτους, η πτώση της επιβατικής κίνησης διαμορφώθηκε στο 22,5% σε σχέση με το 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v