Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εύσημα αλλά και «γκρίζες ζώνες» για τις τράπεζες

Ανησυχία για την κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών, «μια από τις χαμηλότερες στην ευρωζώνη» και για την ποιότητα των κεφαλαίων εξαιτίας αναβαλλόμενου φόρου. Προβληματισμός και για την πιστωτική επέκταση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εύσημα αλλά και «γκρίζες ζώνες» για τις τράπεζες

Ηχηρά καμπανάκια κρούει η Κομισιόν για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της οικονομίας στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού ελέγχου.

Οι συντάκτες της έκθεσης αναγνωρίζουν την τεράστια πρόοδο που έχουν κάνει οι ελληνικές τράπεζες στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο επισημαίνουν την ανησυχία τους για την κεφαλαιακή θέση, την οποία χαρακτηρίζουν «ως μια από τις χαμηλότερες στην ευρωζώνη» και για την ποιότητα των κεφαλαίων εξαιτίας του υψηλού αναβαλλόμενου φόρου.

Προβληματισμό όμως εκφράζουν και για την αυξημένη αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία στο μέτωπο της πιστωτικής επέκτασης, το οποίο αποτελεί βασικό ζητούμενο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων στην έκθεση αναφέρεται ότι «η περιορισμένη καθαρή εισροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίστηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και θα χρειαστεί να παρακολουθείται στενά, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών».

Μεταρρυθμίσεις

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα που ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας οι συντάκτες της έκθεσης ξεχωρίζουν:

  • Την σημαντική μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας, προεξέχοντος της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών
  • Την κατάλληλη κατάρτιση των δικαστών
  • Την έναρξη της λειτουργίας της οντότητας του Φορέα Πώλησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, η λειτουργία του οποίου θα ξεκινήσει το αργότερο σε 15 μήνες ενώ άμεσα τοποθετείται η διαδικασία παραχώρησής του σε ιδιώτες.
  • Η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέσω του εξορθολογισμού των αρμοδιοτήτων του με στόχο την σταδιακή εκποίηση των ποσοστών που κατέχει στις τράπεζες.

Πλειστηριασμοί

Η Κομισιόν διαπιστώνει πως παρά τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση των πλειστηριασμών, η διαδικασία έχει ξεκινήσει κυρίως γίνεται πιο ελκυστική για τους ιδιώτες-επενδυτές καθώς «αυξάνεται ο αριθμός των ακινήτων που αποκτούνται από τρίτους και όχι από τις ίδιες τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων».

Κρατικές εγγυήσεις

Το μεγάλο αγκάθι των δανείων που έχουν δοθεί στο παρελθόν με κρατική εγγύηση και επί σειρά ετών έχουν καταπέσει οι εγγυήσεις, με συνέπεια το δημόσιο να πρέπει να πληρώσει τις τράπεζες, αποτελεί ένα από τα καυτά ζητήματα που προβάλλουν οι συντάκτες της Έκθεσης. «Οι αρχές αξιολογούν πιθανές λύσεις για να περιορίσουν τις καθυστερήσεις στην πληρωμή τέτοιων απαιτήσεων και παραμένουν δεσμευμένοι να τηρήσουν την προθεσμία για η ολοκλήρωση όλων των πληρωμών έως το δεύτερο τρίμηνο του 2024».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v