Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες ανατροπές στις εκτιμήσεις για ΑΕΠ και πληθωρισμό

Τι ανησυχεί την ΕΚΤ, που είδε όλα τα σενάρια τα οποία κατέστρωσε για τα βασικά οικονομικά μεγέθη να τινάζονται στον αέρα. Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην Ελλάδα. Γιατί η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει δίχτυ προστασίας για τα ομόλογα του Νότου.

Νέες ανατροπές στις εκτιμήσεις για ΑΕΠ και πληθωρισμό

Τον περασμένο Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα τρία διαφορετικά σενάρια μακροοικονομικών εξελίξεων προέβλεπε για φέτος στην ευρωζώνη ρυθμό ανάπτυξης από 3,7% έως 2,3% και μέσο πληθωρισμό από 5,1% έως 7,1%.

Καμία από αυτές τις προβλέψεις δεν ισχύει πλέον και την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν οι νεότερες εκτιμήσεις με νέα προς τα πάνω αναθεώρηση για τον πληθωρισμό και προς τα κάτω για την ανάπτυξη. Κανένας δεν μπορεί να διαβεβαιώσει πως αυτή θα είναι η τελευταία αναθεώρηση.

Ήδη ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εκτιμάται στο 8,1% τον Μάιο, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat, ενώ τα στοιχεία πρώτου τριμήνου για το ΑΕΠ έδειξαν συρρίκνωση 0,2% από τρίμηνο σε τρίμηνο για την Ιταλία, με τη Γερμανία να γλιτώνει το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο συρρίκνωσης στο νήμα.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση από τον κανόνα των αναθεωρήσεων. Η πρόβλεψη για μέσο πληθωρισμό 5,6% φέτος θεωρείται μάλλον ξεπερασμένη, δεδομένου ότι ήδη από τον Απρίλιο η Ελλάδα έγραψε διψήφιο πληθωρισμό (10,2%) και την Πέμπτη αναμένεται η ανακοίνωση εθνικού δείκτη σαφώς πάνω από το 11%. Στο μέτωπο της ανάπτυξης, ο τουρισμός αποτελεί «κλειδί» για την επίτευξη ή όχι της εκτίμησης για μεγέθυνση κατά 3,1%. Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, η ΕΛΣΤΑΤ θα δώσει τις πρώτες της εκτιμήσεις για το πρώτο τρίμηνο.

Με τον πληθωρισμό να καλπάζει σε όλη την ευρωζώνη και την ανάπτυξη να δοκιμάζεται, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αύριο και μεθαύριο στο Άμστερνταμ θα επιχειρήσει να βρει τη χρυσή τομή στη δοσολογία αύξησης των επιτοκίων. Σε πρώτη φάση, η αγορά περιμένει στη συνεδρίαση του Ιουνίου την ανακοίνωση για τον άμεσο τερματισμό των καθαρών αγορών ομολόγων με την πρώτη αύξηση επιτοκίων να ακολουθεί στη συνεδρίαση του Ιουλίου και τα στοιχήματα να διαδέχονται το ένα το άλλο για το εάν θα επικρατήσουν όσοι εισηγούνται «μετρημένη» αύξηση 0,25 ή επιθετική κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Στο Άμστερνταμ αναμένεται να γίνει και μια πρώτη συζήτηση για το ενδεχόμενο να χρειαστεί η διαμόρφωση ενός νέου εργαλείου παρέμβασης, με έμφαση στις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, στον βαθμό που διαπιστωθεί ότι υπάρχει κατακερματισμός στη νομισματική πολιτική. Πρακτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ειδικά για αυτές τις χώρες -εάν παραστεί ανάγκη-, χωρίς να είναι ακόμα σαφές τι θα πυροδοτήσει την ενεργοποίησή του και υπό ποιες προϋποθέσεις θα συνοδεύεται.

Οι αποδόσεις των ομολόγων διαγράφουν ήδη τροχιά σημαντικής ανόδου. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς τίτλου διαμορφώθηκε χθες στο 3,87%, με το spread έναντι του γερμανικού δεκαετούς στις 262 μονάδες βάσης και 54 μονάδων έναντι του ιταλικού τίτλου. Ισπανία και Πορτογαλία βρίσκονται κοντά στο 2,5%, η Ιταλία κοντά στο 3,3%, πριν ξεκινήσει η διαδικασία ουσιαστικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v