Ασφαλιστικές εταιρείες: Καλούν την κυβέρνηση σε... γρήγορες δράσεις

Θέσπιση φορολογικών κινήτρων, άρση αντικινήτρων και επείγουσα συζήτηση για νέο θεσμικό πλαίσιο στις υποχρεωτικές καλύψεις περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών ζητούν οι ασφαλιστικές εταιρείες από την κυβέρνηση.

Ασφαλιστικές εταιρείες: Καλούν την κυβέρνηση σε... γρήγορες δράσεις

«Χαιρόμαστε που η κυβέρνηση καταλαβαίνει τα θέματα και τα αιτήματα του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης, ωστόσο θα πρέπει να κατανοήσει και το πόσο επείγοντα είναι. Όσο ο Έλληνας αυτασφαλίζεται, τόσο αυτό θέτει σε κίνδυνο ιδιαίτερα τους πλέον οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας».

Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου στα πλαίσια του χθεσινού 15ου συνεδρίου του Ethos Group, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε καυτά ζητήματα όπως το δημογραφικό πρόβλημα, το γεγονός ότι ο Έλληνας πληρώνει από την τσέπη του για δαπάνες υγείας το 8% του πορτοφολιού του (ποσό διπλάσιο σε σχέση με το μέσο Ευρωπαίο), ή ότι η ασφαλιστική κάλυψη έναντι φυσικών καταστροφών θα στοίχιζε πολύ λιγότερα από το κόστος των ζημιών που γίνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας.

Χαρακτηριστική επίσης ήταν η αναφορά του κ. Σαρρηγεωργίου σχετικά με τη διάταξη υποχρέωσης ασφαλιστικής κάλυψης των ακινήτων σε περιοχές υψηλής τρωτότητας, η οποία αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή από τον κλιματικό νόμο:

«Ήταν θετική η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εισάγει για πρώτη φορά την έννοια της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης στην περιουσία, πλην όμως επρόκειτο για μια διάταξη ανεφάρμοστη που σωστά αποσύρθηκε. Τώρα, επείγει να καταλήξουμε σε ένα σωστό θεσμικό πλαίσιο» (κύκλοι της αγοράς φοβούνται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και μετάθεσης του ζητήματος για την επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή).

Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν οι θέσεις του Δημήτρη Γαβαλάκη, αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο οποίος τόνισε ότι η ιδιωτική ασφάλιση δεν επιδέχεται ιδεολογικών προσήμων, καθώς οποιοδήποτε μέτρο που είτε προσφέρει φορολογικές απαλλαγές, είτε εμπεριέχει υποχρεωτικότητα λειτουργεί προς το συμφέρον της κοινωνίας και ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων μελών της.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου τόνισε την πρόκληση του δημογραφικού προβλήματος, αναφέρθηκε στην ήδη πραγματοποιηθείσα κυβερνητική κίνηση για σταδιακή μετεξέλιξη της επικουρικής ασφάλισης του πρώτου πυλώνα από αναδιανεμητική σε κεφαλαιοποιητική και εστίασε στην αδήριτη ανάγκη αύξησης της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη αποταμίευση μέσα από τον δεύτερο και τον τρίτο πυλώνα» τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση δεν προχώρησε στη θεσμοθέτηση φορολογικών κινήτρων -αν θα το επιθυμούσε- καθώς τα υπάρχοντα περιθώρια εξαντλήθηκαν από το κονδύλι που διατέθηκε για τη στήριξη της κοινωνίας στον καιρό της πανδημίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v