Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη οι ανακοινώσεις για την επιδότηση καυσίμων από τον Ιούλιο

Στο υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το πλαίσιο που θα ισχύσει για το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες θέλουν το ποσό να είναι αυξημένο και παράλληλα τα εισοδηματικά κριτήρια να είναι διευρυμένα.

Τρίτη οι ανακοινώσεις για την επιδότηση καυσίμων από τον Ιούλιο

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα με τις μεγάλες ανατιμήσεις στα καύσιμα και θα συνεχίσει τη στήριξη, γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Όπως είπε, ολοκληρώθηκε νωρίτερα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα και οι ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο, αρχικά από τον πρωθυπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο και αργότερα (15:00) από το οικονομικό επιτελείο.

Οπως έγραψε νωρίτερα το Euro2day.gr, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επίδομα βενζίνης θα είναι υψηλότερο από τα 30 έως 50 ευρώ που προβλέπει ο πρώτος κύκλος του Fuel Pass, χωρίς να αποκλείεται να ξεπεράσει τα 60 ευρώ για το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Υψηλότερο θα είναι στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπου οι τιμές είναι στα ύψη.

Παράλληλα, θα αυξηθούν και οι δικαιούχοι καθώς αναμένεται το εισοδηματικό κριτήριο να ανέβει στις 45.000 ευρώ αντί 30.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το ντίζελ κίνησης, η επιδότηση θα συνεχιστεί και μετά τον Ιούνιο, με αύξηση του ποσού πάνω από τα 12 λεπτά το λίτρο που είναι σήμερα.

Τέλος, στο τραπέζι βρίσκεται και η αύξηση της κρατικής επιδότησης για τις άγονες γραμμές, με στόχο τη συγκράτηση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Οι πρόσφυγες

«Ανυπόστατες και αστήρικτες», χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τις κατηγορίες που καταλόγισε στη χώρα μας νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν για την αντιμετώπιση των προσφύγων και των μεταναστών. «Η χώρα μας απαντά με πράξεις που διασώζουν ανθρώπινες ζωές. Καλό θα κάνουν να κοιτάξουν τα κυκλώματα λαθροδιακινητών που εμπορεύονται ανθρώπους. Κάθε ανάλογη και αντίστοιχη προσπάθεια της Τουρκίας στο παρελθόν έχει πάρει απαντήσεις από την ελληνική πλευρά απολύτως τεκμηριωμένα, με βάση το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο κ. Οικονόμου. Επεσήμανε δε πως όλες οι σχετικές καταγγελίες που έχουν περιέλθει σε γνώση των ελληνικών αρχών, δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τις μέχρι τώρα έρευνες.

Ειδικά για τη διάσωση μεταναστών ανοικτά της Μυκόνου, είπε ότι για μια ακόμη φορά σώθηκαν ανθρώπινες ζωές που αδίστακτα κυκλώματα διακινητών θέτουν σε κίνδυνο. «Η κυβέρνηση συγχαίρει δημοσίως το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος. Η επιχείρηση αυτή αποτελεί μια ακόμα αποστομωτική απάντηση στους κατά σύστημα συκοφάντες. Εκείνοι που πολύ εύκολα ασκούν απερίσκεπτη κριτική ας δουν τα πραγματικά περιστατικά. Η Ελλάδα απαντά με πράξεις στην εύκολη κριτική», ανέφερε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «σταθερή μας θέση είναι να αναδεικνύουμε ότι οποιαδήποτε κατασκευή δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στην πραγματικότητα και την αλήθεια» και πρόσθεσε πως «πάντα θέλουμε να κρατούμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία. Ελπίζουμε να συνειδητοποιήσει αυτή το αδιέξοδο της ρητορικής της».

Ο πρωθυπουργός, ανέφερε ο κ. Οικονόμου, «και στις διμερείς συνομιλίες με ξένους ηγέτες και στις Συνόδους Κορυφής ενημερώνει για την προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς… Η Ελλάδα με συμμετοχή της σε όλα τα φόρα κάνει οτιδήποτε πρόσφορο και ωφέλιμο για τα εθνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα των συμμαχιών της με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο».

Ερωτηθείς για τις γαλλικές εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «η ενίσχυση της ακροδεξιάς πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Βλέπουμε που οδηγεί ο λαϊκισμός και πρέπει να εστιάσουμε στην απάντηση των προβλημάτων που προκύπτουν από τα νέα δεδομένα, τις ανατιμήσεις που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες. Οι κρίσεις απαιτούν σταθερότητα σε όλες τις χώρες και ελπίζουμε αυτή να προκύψει μέσα από δημιουργία σταθερής κυβέρνησης στη Γαλλία».

Για την δημόσια παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική της Κυβέρνησης και τις αιχμές κατά της Γερμανίας, ο κ. Οικονόμου είπε: «Είναι γνωστές οι θέσεις και απόψεις του κ. Σαμαρά. Όσον αφορά το ενεργειακό, η κυβέρνηση διαχειρίζεται μια πολύ μεγάλη κρίση με αποτελεσματικότητα, όπως αποδεικνύεται από την αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας».

Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, τόνισε ότι «δεν είμαστε υπό σκέψη για επαναφορά μάσκας. Το θέμα αφορά όλη την Ευρώπη. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να κάνουν ό,τι θεωρούν καλύτερο για να προστατευτούν ακόμα περισσότερο. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει υψηλό αριθμό testing του πληθυσμού. Ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται σε εγρήγορση.

Για την αντίδραση 1.000 πανεπιστημιακών στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για ένα σχέδιο νόμου «που δημιουργεί τις προϋποθέσεις αναβάθμισης της μόρφωσης που δίνει το ελληνικό πανεπιστήμιο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v