Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Task force» για να επιταχύνουν οι έρευνες υδρογονανθράκων

Στις άμεσες προτεραιότητες της ομάδας εργασίας είναι η συνάντηση με όλες τις εταιρείες, ώστε να καταγράψει τις απόψεις τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προώθηση των εργασιών. Εγχώρια κοιτάσματα «λογιστικής» αξίας 250 δισ. ευρώ.

«Task force» για να επιταχύνουν οι έρευνες υδρογονανθράκων

Υπό τη σκιά της ορατής απειλής της Ρωσίας να κόψει την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, επιταχύνεται στη χώρα μας η προσπάθεια για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, που δημοσιεύτηκε χθες στη Διαύγεια, συστήνεται ολιγομελής ομάδα εργασίας, με αποκλειστικό έργο την παρακολούθηση των διαδικασιών και την επίσπευση των υφιστάμενων προγραμμάτων.

Επικεφαλής της task force αναλαμβάνει ο Δρ Θόδωρος Τσακίρης, αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και ειδικός σύμβουλος του ΥΠΕΝ, πλαισιωμένος από ανώτατα στελέχη του ΥΠΕΝ, με συναφείς αρμοδιότητες. Ο κ. Τσακίρης υπερθεματίζει, και με σχετική αρθρογραφία, υπέρ της ανάγκης αξιοποίησης των εγχώριων δυνητικών κοιτασμάτων, εκτιμώντας ότι αποτελεί το «κλειδί» για την ασφάλεια της ενεργειακής μετάβασης της χώρας.

Με δεδομένο ότι αυξάνεται η κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα, ένα καύσιμο αποκλειστικά εισαγόμενο, ο κ. Τσακίρης, σύμφωνα με πρόσφατη αρθρογραφία του, θεωρεί παντελώς παράλογο να συνεχίζουμε να εισάγουμε τις αναγκαίες ποσότητες, όταν μελέτες της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων συνηγορούν υπέρ σοβαρών πιθανοτήτων να ανακαλυφθούν και να αξιοποιηθούν εγχώρια κοιτάσματα, «λογιστικής» αξίας πάνω από 250 δισ. ευρώ.

Στις άμεσες προτεραιότητες της ομάδας εργασίας είναι η συνάντηση με όλες τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τα προς διερεύνηση μπλοκ, ώστε να καταγράψει τις απόψεις τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προώθηση των εργασιών τους. Αμέσως μετά η ομάδα θα εισηγηθεί τα απαιτούμενα μέτρα για την υπέρβαση αυτών των προβλημάτων, με στόχο να αποκτήσει «σάρκα και οστά» η προσπάθεια για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.

Στην task force συμμετέχουν η Αλίκη Σκλήρη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας του ΥΠΕΝ, ο Αλέξανδρος Κουλίδης, αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ, η Σωτηρία Πάτρα, νομική σύμβουλος της ΕΔΕΥ και ο Εμμανουήλ Νήμας, ειδικός συνεργάτης της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας του ΥΠΕΝ. Γραμματέας της ομάδας εργασίας ορίστηκε ο Χρήστος Κολυβάς, υπάλληλος στο Τμήμα Πολιτικής Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων της Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων του ΥΠΕΝ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v