Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη στη Βουλή για τη «ρήτρα» και τη σύγκρουση ΡΑΕ-κυβέρνησης

Παρέμβαση Τσίπρα εφ' όλης της ενεργειακής ύλης, με νέο όπλο την απόρριψη από τον Άρειο Πάγο της πιλοτικής δίκης για τη ρήτρα. «Δικαίωση των μαζικών αγωγών που ενθάρρυναν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη στη Βουλή για τη «ρήτρα» και τη σύγκρουση ΡΑΕ-κυβέρνησης

Όταν δύο Ανεξάρτητες Αρχές τα βάζουν ανοικτά με την κυβέρνηση για την ενεργειακή ακρίβεια, το συμπέρασμα είναι ότι «βγήκαν τα όπλα». Αυτή είναι η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εμφανίζεται απολύτως δικαιωμένη για τη σφοδρή αντίδρασή της στη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα «σηκώσει» το θέμα στον μέγιστο βαθμό, παρεμβαίνοντας σήμερα στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο οποίο έχει ενσωματωθεί η τροπολογία του υπουργείου Ενέργειας για τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο κ. Τσίπρας θα ανέβει στο βήμα με ένα επιπλέον όπλο: τη χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου να απορρίψει την πιλοτική δίκη που είχε ζητήσει η διοίκηση της ΔΕΗ, προκειμένου να μπλοκάρει τις αγωγές καταναλωτών και Ενώσεων.

Υπενθυμίζουν μάλιστα πως τη λύση των μαζικών αγωγών είχαν προτείνει την άνοιξη οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, προσφέροντας δωρεάν εκπροσώπηση σε όσους προχωρούσαν σε αγωγή.

Κατά τη σύσκεψη που είχε ο κ. Τσίπρας τον Απρίλιο με το προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός είχε επισημάνει, εν ολίγοις, ότι η προσφυγή κατά της ρήτρας ήταν «δεμένη» νομικά και για τον λόγο αυτό πήραν τη σχετική πρωτοβουλία. Μετά από εκείνη τη σύσκεψη, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία με αίτημα να μην πληρώνουν οι καταναλωτές τη ρήτρα μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη, η οποία απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία δύο φορές.

Τα παραπάνω «οδήγησαν τη διοίκηση της ΔEΗ στο αίτημα για πιλοτική δίκη για να μπλοκάρει τη διαδικασία, την οποία απέρριψε χθες ο Άρειος Πάγος», καταλήγουν. Πλέον, όπως επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση, άνοιξε ο δρόμος για τη συζήτηση της συλλογικής αγωγής των καταναλωτικών οργανώσεων (ΙΝΚΑ, ΕΚΠΟΙΖΩ, Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας) στις 6 Ιουλίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Με την οποία ζητούν να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας το τελευταίο δεκάμηνο -και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύγκρουση ΡΑΕ-κυβέρνησης

Μείζον θέμα για το οποίο θα «ξιφουλκήσει» σήμερα ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, είναι η σύγκρουση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με την κυβέρνηση. «Δεν έχω ξαναδεί τα τελευταία χρόνια οι δύο ανεξάρτητες Αρχές να είναι σε σύγκρουση με την κυβέρνηση, διότι αισθάνονται ότι εμποδίζονται να διατελέσουν το έργο τους», τόνισε χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των καταναλωτικών ενώσεων, αναφερόμενος στη ΡΑΕ και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κατά τις πληροφορίες, θα αναδείξει και το θέμα που αποκάλυψε το Euro2day.gr τη Δευτέρα, για την κίνηση του υπουργού Ενέργειας να «ξηλώσει» αρμοδιότητες της ΡΑΕ προκειμένου να μεταβιβαστεί η ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην Κουμουνδούρου και ανάλογες τοποθετήσεις θα κάνουν οι τομεάρχες Ανάπτυξης και Ενέργειας Αλέξης Χαρίτσης και Σωκράτης Φάμελος, αντίστοιχα.

«Ασυζητητί» απόρριψη της τροπολογίας για τα πολιτικά «πόθεν έσχες»

Σημειώνεται ότι η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε χθες, χωρίς να τη θέσει καν σε συζήτηση, την τροπολογία που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αλλαγή του περιεχομένου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων.

Τα βασικά σημεία της τροπολογίας ήταν:

  • Να επισυνάπτονται παραστατικά από τα οποία προκύπτουν οι κάθε είδους δανειακές υποχρεώσεις.
  • Να αναρτώνται, εφόσον υπάρχουν: α) ανάπτυξη δόσεων δανείου στον χρόνο χορήγησής του, β) αναλυτική κατάσταση πληρωμών, γ) σύμβαση ή άλλη έγγραφη πράξη ρύθμισης οφειλών, δ) έγγραφες πράξεις άφεσης ή διαγραφής ή παροχής αναστολής χρέους, ε) τρέχουσα ανάπτυξη δόσεων δανείου.
  • Να επισυνάπτονται παραστατικά για κάθε οφειλή άνω των 5.000 ευρώ που προέρχεται από διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τέλη προς Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και εισφορές προς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Να δηλώνονται τα ακίνητα που νοικιάζονται, συνοδευόμενα από τα μισθωτήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v