Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταξίδια στην Ευρώπη με ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης στο... κινητό

Οι νέες «άυλες» ψηφιακές ταυτότητες που θα μπορούμε να έχουμε από τις 27 Ιουλίου στο κινητό, σύντομα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε ταξίδια στην ΕΕ. Οι κινήσεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ταξίδια στην Ευρώπη με ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης στο... κινητό

Στις 27 Ιουλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για όσους Έλληνες πολίτες επιθυμούν να έχουν άυλες  ψηφιακές ταυτότητες και νέα ψηφιακά διπλώματα. Η διαδικασία θα γίνει με τη χρήση ειδικής πλατφόρμας, η οποία θα ανοίγει σταδιακά από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανάλογα με τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ του κατόχου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Κοινωνίας της Πληροφορίας, ανέφερε ότι στις 27 Ιουλίου ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης θα είναι ένα... κλικ μακριά, ενώ αποκάλυψε ότι γίνονται ενέργειες προκειμένου η άυλη ψηφιακή ταυτότητα να ισχύει και για ταξίδια εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ΕΕ έχει ξεκινήσει ήδη διαδικασία για την έγκριση του νέου τύπου ταυτότητας υπό τη μορφή ενός ψηφιακού πορτοφολιού (wallet). Ωστόσο ακόμα και αν αυτό δεν προχωρήσει, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες με τις χώρες της ΕΕ, ώστε να είναι δυνατά τα ταξίδια χωρίς την επίδειξη της «χάρτινης» ταυτότητας, αλλά με την επίδειξή της από το κινητό.

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι οι νέες ταυτότητες θα εγκαθίστανται στα κινητά τηλέφωνα για να χρησιμοποιούνται παντού, μέσω μιας ειδικής εφαρμογής (App). «Πλέον δεν θα χρειάζεται να κουβαλάμε ταυτότητα, δίπλωμα ή πιστωτική κάρτα, παρά μόνο το κινητό μας τηλέφωνο» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, προς το παρόν ξεκινάμε με την ταυτότητα και το δίπλωμα που είναι εθνικά έγγραφα, γιατί το διαβατήριο είναι διεθνές έγγραφο και κατ’ επέκταση η διαδικασία είναι πιο πολύπλοκη. Ωστόσο για τις χώρες της ΕΕ θα δοθεί λύση είτε συνολικά είτε μέσω διμερών συμφωνιών, ώστε οι Έλληνες πολίτες να μπορούν να ταξιδέψουν μόνο με το… κινητό τους.

Τροπολογία

Για να υλοποιηθούν τα παραπάνω κατατέθηκε το πρωί της Τετάρτης τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητές συσκευές, η οποία λειτουργεί ως ψηφιακό αποθετήριο ταυτοποιητικών εγγράφων φυσικών προσώπων (αποθήκευση στοιχείων που αφορούν στο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και στην άδεια οδήγησης οχήματος, κατά περίπτωση), με σκοπό την ταυτοποίησή τους στους αρμόδιους φορείς του δημόσιου τομέα ή του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικότερα με  το άρθρο 1 νομοθετείται η δυνατότητα αποθήκευσης ψηφιακών αντιγράφων της αστυνομικής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης σε εφαρμογή Wallet. Η εφαρμογή θα ονομάζεται Gov.gr Wallet, υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ - GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ταυτοποίηση του προσώπου σε κάθε διαδικασία εντός της επικράτειας που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσε την έγχαρτη ταυτότητα ή δίπλωμα, τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν κανονικά.

Τα ψηφιακά πιστοποιητικά θα φέρουν όλα τα στοιχεία που αναγράφονται στα αντίστοιχα έγχαρτα πιστοποιητικά και θα συνοδεύονται από κωδικό QR, ώστε να επαληθεύεται γρήγορα και με ασφάλεια η γνησιότητά τους. Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη για ακύρωση των ψηφιακών πιστοποιητικών, τόσο για περιπτώσεις απώλειας του έγχαρτου πιστοποιητικού, όσο και για ενδεχόμενο απώλειας της συσκευής που είναι αποθηκευμένα τα ψηφιακά πιστοποιητικά.

Ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και ο διαγωνισμός για τις νέες ψηφιακές αστυνομικές ταυτότητες που έχει ξεκινήσει από τις 20 Δεκεμβρίου 2020.

Η νέα ταυτότητα που θα δοθεί στους πολίτες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα μοιάζει με πιστωτική κάρτα, η οποία θα έχει υποδομή που θα μπορεί με έναν reader να κάνει μια σειρά από ενέργειες. Θα υπάρχει και υποδομή ώστε να «ανέβει» και η νέα αυτή ταυτότητα στο κινητό, μέσω εφαρμογής.

Ο διαγωνισμός που είχε προκαλέσει τα βλέμματα των εταιρειών πληροφορικής έχει ουσιαστικά παγώσει προσωρινά και αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ αν θα συνεχιστεί ή όχι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v