Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαίνει σε εφαρμογή το πλαφόν στη χονδρεμπορική ρεύματος

Δημοσιεύτηκαν οι δύο υπουργικές αποφάσεις που ορίζουν τις παραμέτρους. Πού μπαίνει ο πήχης για τα υδροηλεκτρικά και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πώς καθορίζεται το όριο για τους λιγνίτες και το φυσικό αέριο.

Μπαίνει σε εφαρμογή το πλαφόν στη χονδρεμπορική ρεύματος

Μπαίνει σε εφαρμογή από αύριο, Παρασκευή, ο νέος μηχανισμός αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού. Δημοσιεύτηκαν χθες σε ΦΕΚ και σήμερα στη Διαύγεια, η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος-Ενέργειας για τον καθορισμό των πλαφόν, καθώς και η απόφαση του ΥΠΕΝ για τον χρόνο έναρξης του μηχανισμού.

Όπως ορίζεται στην απόφαση του ΥΠΕΝ, η έναρξη του νέου μηχανισμού τοποθετείται δύο ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Όπως έγραψε ήδη το Euro2day.gr, για τα μεγάλα υδροηλεκτρικά το πλαφόν ορίζεται στα 112 ευρώ τη μεγαβατώρα και για τις ΑΠΕ στα 85 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Για τους λιγνίτες και το φυσικό αέριο, η αμοιβή θα προκύπτει από μεθοδολογία που λαμβάνει υπόψη διάφορες παραμέτρους. Ουσιαστικά, θα υπάρχουν τρία ακόμη πλαφόν. Ένα για τους λιγνίτες, ένα για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου και ένα για τις μονάδες φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου.

Η ΡΑΕ δημοσίευσε σήμερα στην ιστοσελίδα της τις αμοιβές που θα ισχύσουν τον Ιούλιο για τις θερμοηλεκτρικές μονάδες. Συγκεκριμένα, για τους λιγνίτες, το πλαφόν είναι στα 208,29 ευρώ τη μεγαβατώρα, τις μονάδες συνδυασμένου κύκλου στα 292 ευρώ τη μεγαβατώρα και για τις μονάδες ανοικτού κύκλου στα 408,47 ευρώ τη μεγαβατώρα. Η αμοιβή για τις τελευταίες είναι μεγαλύτερη γιατί θεωρείται ότι έχουν μικρότερη απόδοση.

Με αυτές τις αμοιβές, το ερώτημα είναι σε τι επίπεδο θα διαμορφωθεί η μεσοσταθμική τιμή χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, ώστε να προκύψουν ικανά έσοδα για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Όπως ορίζεται στην ΚΥΑ και έχει γράψει και το Euro2day.gr, τα πλαφόν για υδροηλεκτρικά και ΑΠΕ θα είναι σταθερά, ενώ για τις θερμοηλεκτρικές μονάδες θα υπολογίζονται σε μηνιαία βάση. Θα τις ορίζει η ΡΑΕ, δημοσιεύοντάς τες στην ιστοσελίδα της, ενώ φορέας εκκαθάρισης θα είναι η θυγατρική του Χρηματιστηρίου Ενέργειας EnEx Clear.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v