Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τροχοδρομεί προς το Χρηματιστήριο το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Το χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης των λιμανιών, των ιαματικών πηγών και των μαρινών. Το σενάριο που προκρίνεται για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Τροχοδρομεί προς το Χρηματιστήριο το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Το θετικό για τον ελληνικό τουρισμό momentum επιχειρεί να αξιοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), βάζοντας ψηλά στις προτεραιότητές του την εκμετάλλευση ισχυρών assets που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του, όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, αλλά και μικρότερων projects, όπως οι ιαματικές πηγές, που δύνανται, ωστόσο, να έχουν μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα για τις τοπικές κοινωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό, δεδομένης της δυναμικής που εμφανίζει ο ελληνικός τουρισμός και της συνεχιζόμενης ανάκαμψης που καταγράφει η επιβατική κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά άμεσα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης των εναλλακτικών σεναρίων αναφορικά με την αξιοποίηση της μετοχικής συμμετοχής του στην εταιρεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το πρώτο σκέλος της αξιολόγησης αφορά τη συνέχιση ή την επανέναρξη της διαδικασίας που είχε ξεκινήσει τρία χρόνια πριν και προέβλεπε την πώληση του 30% του ΔΑΑ και το δεύτερο σκέλος αφορά καθαρά τον τρόπο διάθεσης του ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ.

Επικρατέστερο είναι πλέον το σενάριο της μη πώλησης του ποσοστού σε κάποιον επενδυτή, με εκείνο της πώλησης ποσοστού μέσω εισαγωγής του ΔΑΑ στο ελληνικό χρηματιστήριο να κερδίζει έδαφος.

«Ακόμη κι αν επιλέξουμε τη διάθεση του ποσοστού μας με trade sale, θα δούμε εάν συνεχίσουμε τη διαδικασία από εκεί που σταμάτησε ή θα την “ανοίξουμε” πάλι. Ιδανικά θα πρέπει να την “ανοίξουμε” πάλι, αλλά υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες στη διαδικασία που πιθανώς χρονικά να μας οδηγήσουν στην κατεύθυνση να τη συνεχίσουμε. Οι πιθανότητες, ωστόσο, είναι να μην επιλέξουμε αυτή τη μέθοδο», επισημαίνουν οι επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ.

Στην ίδια κατεύθυνση, η 29η Ιουλίου «κλείδωσε» ως καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών σχετικά με την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης από τα τέσσερα σχήματα που έχουν προκριθεί στη β’ φάση, ενώ στις 5 Αυγούστου αναμένεται να γίνει η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του λιμανιού του Ηρακλείου, με τη β’ φάση της διαδικασίας, αυτή της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών από τα οκτώ σχήματα που έχουν προκριθεί, να τοποθετείται χρονικά στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Σχετικά με το λιμάνι του Βόλου, προχωρούν οι μελέτες για τη σύνδεσή του με τη σιδηροδρομική γραμμή και το αεροδρόμιο της Αγχιάλου, καθώς και για την ανάπτυξη τουριστικού καταφυγίου και μαρίνας.

Στα μικρότερου μεγέθους assets που έχουν, ωστόσο, έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα περιλαμβάνονται τα ακίνητα με ιαματικές πηγές. «Είναι μεγάλη υπόθεση το γεγονός ότι δίνουμε έμφαση στα ιαματικά λουτρά και στον ιαματικό τουρισμό, γιατί ανταποκρίνεται 100% στη βούλησή μας να αξιοποιήσουμε και assets τοπικού χαρακτήρα», αναφέρουν οι επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός μιας φάσης για το ακίνητο της Λουτρόπολης στα Καμένα Βούρλα, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εκμετάλλευση του ξενοδοχείου «Γαλήνη», το οποίο είχε εκμισθωθεί στον όμιλο Μήτση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών έχει προγραμματιστεί για τις 31 Οκτωβρίου, ενώ, βάσει του διαγωνισμού, ο επενδυτής θα υποχρεούται να θέσει σε λειτουργία και πάλι τα δύο ακόμη ξενοδοχεία που βρίσκονται στο ακίνητο, με στόχο την ανάδειξη των Καμένων Βούρλων σε προορισμό ιαματικού τουρισμού 12 μήνες τον χρόνο.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται, παράλληλα, η έναρξη των δύο διαγωνισμών για την αξιοποίηση του παραθαλάσσιου ακινήτου με την ιαματική πηγή και το κάμπινγκ Κονιαβίτη και την εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών των Θερμοπυλών. Σημειωτέον, δε, ότι την προσεχή Δευτέρα θα παραδοθεί στον επενδυτή το πρώην Ξενία στην Κύθνο, με το δικαίωμα εκμετάλλευσης των δύο ιαματικών πηγών.

Στο κομμάτι της αξιοποίησης των μαρινών, ο διαγωνισμός για τη μαρίνα mega yachts στο λιμάνι της Κέρκυρας βρίσκεται σε εξέλιξη, με την αξιολόγηση των φακέλων των τεσσάρων σχημάτων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την υποπαραχώρηση του δικαιώματος κατασκευής, λειτουργίας, διαχείρισης, συντήρησης και εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου τουριστικού λιμένα, ενώ η 30ή Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών στο πλαίσιο του διαγωνισμού εκμετάλλευσης της μαρίνας στην Πύλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v