Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρά Σταϊκούρα κατά τραπεζών και servicers

Υψηλά ποσοστά απορριψιμότητας τόσο στις ρυθμίσεις δανείων στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού όσο και στις διμερείς συμφωνίες, καταλόγισε ο υπουργός Οικονομικών σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.

Πυρά Σταϊκούρα κατά τραπεζών και servicers

Με ιδιαίτερα υψηλούς τόνους απευθύνθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στους εκπροσώπους των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, καταλογίζοντάς τους υψηλά ποσοστά απορριψιμότητας τόσο στις ρυθμίσεις δανείων στο πλαίσιο του εξωδικαστικού όσο και στις διμερείς συμφωνίες.

Στη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών συμμετείχαν: ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η ειδική γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους Μαριαλένα Αθανασοπούλου, στελέχη των servicers, στελέχη των τραπεζών με αρμοδιότητα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χ. Απαλαγάκη, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής και ο Ηλίας Πλασκοβίτης από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η συνάντηση προέκυψε εξαιτίας των φτωχών αποτελεσμάτων που εμφανίζει έναν χρόνο μετά την ψήφισή του το πλαίσιο εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών (σ.σ. Δεύτερη Ευκαιρία) επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, το οποίο προβλέπει 240 δόσεις για τα χρέη προς το δημόσιο και έως 420 δόσεις για τις οφειλές προς τις τράπεζες.

Υψηλά ποσοστά απόρριψης

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε σε υψηλούς τόνους τις τράπεζες και τους servicers να προχωρήσουν σε πιο ριζικές ρυθμίσεις, τονίζοντάς τους ότι δεν βοηθούν τη διαδικασία εξυγίανσης, καθώς με βάση τα στοιχεία που τους παρουσίασε, οι τράπεζες απορρίπτουν σε ποσοστό 67% τις ρυθμίσεις, είτε μέσω του εξωδικαστικού είτε τις διμερείς, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στις εταιρείες διαχείρισης, όπου το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 34%.

Αιχμές για τους πλειστηριασμούς

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Οικονομικών και στους πλειστηριασμούς και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καταλόγισε στις τράπεζες και στους servicers πως το μόνο εργαλείο που αξιοποιούν είναι οι πλειστηριασμοί, σε αντίθεση με τις ριζικές ρυθμίσεις δανείων. Από την πλευρά τους, τα στελέχη των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης επισήμαναν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι την ένταση των πλειστηριασμών τη ζητούν οι επενδυτές που έχουν αγοράσει φέτες των τιτλοποιημένων δανείων, αλλά και πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων που βγήκαν προς πώληση τα προηγούμενα έτη.

«Θα φέρω το θέμα στη Βουλή»

Οι πληροφορίες λένε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως θα φέρει προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το θέμα της υψηλής απορριψιμότητας, προκειμένου να υπάρξει ευρεία ενημέρωση για το ποια εικόνα επικρατεί στο μέτωπο των ρυθμίσεων τραπεζικών δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v