Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΡΑΕ: O IGB ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης

«Το φυσικό αέριο που θα διακινεί ο αγωγός θα φθάνει ως τη Ρουμανία και την Ουκρανία», επισήμανε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, μιλώντας για τη σημασία της πιστοποίησης. Αναβαθμίζει τον ρόλο των δύο χωρών σε hub φυσικού αερίου.

ΡΑΕ: O IGB ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης

«Σήμερα κάνουμε πολλά περισσότερα από την απλή διασύνδεση των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου των δύο χωρών. Φέρνουμε πιο κοντά τους ανθρώπους και τα κράτη-μέλη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. “Χτίζουμε” ενεργειακές διασυνδέσεις, ενώνουμε αγορές, ενισχύουμε την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και συμβάλλουμε στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας. Το πιο σημαντικό, τερματίζουμε την ενεργειακή απομόνωση κρατών-μελών. Ο IGB είναι έργο ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος, που συνδέει ευρωπαϊκές χώρες και ενεργειακά ενδιαφέροντα. Είναι ένα διασυνδετικό έργο, με εξαιρετικά οφέλη».

Με τις επισημάνσεις αυτές ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας εξήρε τη σημασία της πιστοποίησης της εταιρείας ICGB AD, ως ανεξάρτητου διαχειριστή δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου, κατά τη σημερινή επίσημη τελετή που έγινε στη Σόφια της Βουλγαρίας, στην έδρα του αντίστοιχου Ρυθμιστή της γειτονικής χώρας, EWRC.

Ο κ. Δαγούμας εξήρε τη συνεργασία των δύο Αρχών, που δίνουν έμφαση, όπως είπε, στην περιφερειακή συνεργασία, με στόχο την ενίσχυση των ΑΠΕ, τη διασύνδεση των ηλεκτρικών αγορών και την ανάπτυξη περιφερειακών αγορών φυσικού αερίου. Ο ίδιος εξήρε και τα γρήγορα αντανακλαστικά της Κομισιόν για την έγκριση της πιστοποίησης, αφού έλαβε υπόψη τις θετικές συνέπειες και την προστιθέμενη αξία του IGB στην περιοχή των Βαλκανίων και την Ανατολική Ευρώπη.

«Το φυσικό αέριο που θα διακινεί ο IGB θα φθάνει ως τη Ρουμανία και την Ουκρανία, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια των δύο χωρών», επισήμανε ο πρόεδρος της ΡΑΕ. «Για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία έχει σημαντική εθνική σημασία, καθώς αναβαθμίζει τον ρόλο των δύο χωρών, αναδεικνύοντάς τες σε hub φυσικού αερίου και συμβάλλοντας παράλληλα στην ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», πρόσθεσε.

«Αναδεικνύει, επίσης, τη σημασία να εργαζόμαστε ως “γέφυρα”, απευθείας διασυνδεδεμένοι, σε συνθήκες ενεργειακής αβεβαιότητας. Με τον αγωγό αυτό η Ευρώπη έρχεται πιο κοντά στο στόχο της για ενεργειακή αυτονομία και η Βουλγαρία αφήνει πίσω την εξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο».

Στα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε ο κ. Δαγούμας, προσβλέπουμε ότι το LNG που θα μεταφέρεται από το FSRU της Αλεξανδρούπολης θα συμβάλει περαιτέρω στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στην τελετή παρέστησαν ο πρόεδρος του EWRC Stanislav Todorov, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στη Βουλγαρία Ilin Stanev και οι δύο εκτελεστικοί διευθυντές της ICGB AD, Teodora Georgieva και Κώστας Καραγιαννάκος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v