Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «γλυκαντικά» της κυβέρνησης για τον Φορέα Ακινήτων

Παρεμβάσεις ώστε ο διαγωνισμός να γίνει ελκυστικός για τους επενδυτές. Στο τραπέζι εγγυήσεις για μέρος του ενοικίου, απλουστεύσεις στη νομιμοποίηση αδήλωτων τετραγωνικών και διευκολύνσεις στα φορολογικά χρέη.

Τα «γλυκαντικά» της κυβέρνησης για τον Φορέα Ακινήτων

Εναλλακτικές παρεμβάσεις θεσμικού αλλά και «γλυκαντικού» χαρακτήρα εξετάζει η κυβέρνηση, με στόχο την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στον διαγωνισμό για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Στο μεταξύ δόθηκε την προηγούμενη Παρασκευή παράταση μέχρι την 1η Αυγούστου στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, η οποία προβλέπει την υποβολή φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την πλευρά των επενδυτών. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η καταληκτική ημερομηνία της πρώτης φάσης του διαγωνισμού έληγε σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, στο οικονομικό επιτελείο έχουν διεξαγάγει συζητήσεις με έναν ξένο ενδιαφερόμενο επενδυτή, ο οποίος συνεργάζεται με μία εκ των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Ωστόσο, από την πλευρά των επενδυτών έχουν διατυπωθεί μια σειρά από προτάσεις, οι οποίες θα έκαναν πιο ελκυστικό το έργο ανάθεσης του Φορέα, ο οποίος θα αγοράζει την 1η κατοικία του οφειλέτη (σ.σ. που θα δηλώσει πτώχευση) και βάσει του νόμου υποχρεούται να τη μισθώσει στον ίδιο για 12 έτη. Με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγονται οι πλειστηριασμοί και κατ' επέκταση οι εξώσεις.

Ο Φορέας, κατά τη διάρκεια της 12ετούς μίσθωσης και μέχρι τη λήξη αυτής, υποχρεούται να επαναπωλήσει την κατοικία στον πολίτη, εφόσον αυτός ανακάμψει οικονομικά και εφόσον είναι συνεπής ως προς την καταβολή του μισθώματος.

Τα «γλυκαντικά»

Προκειμένου η ανάληψη του Φορέα να γίνει ελκυστική για τον ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος με βάση τον σχεδιασμό θα κληθεί να βάλει κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ για να λειτουργήσει και να επαναγοράζει τις κατοικίες, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, εξετάζει εναλλακτικές θεσμικές παρεμβάσεις (σ.σ. δεν θα υιοθετηθούν όλες) όπως:

- Την παροχή κρατικών εγγυήσεων για το μηνιαίο ενοίκιο που θα πληρώσει ο οφειλέτης αφού παραδώσει το ακίνητό του στον Φορέα και συνεχίσει να μένει σε αυτό πληρώνοντας ενοίκια (για 12 έτη προβλέπει ο νόμος). Οι κρατικές εγγυήσεις δεν θα αφορούν το σύνολο της δόσης αλλά μέρος αυτής καθώς ο οφειλέτης θα έχει δικαίωμα να λαμβάνει και το επίδομα στέγασης σ.σ. από 70 έως 210 ευρώ).

- Τη διευκόλυνση του ιδιώτη επενδυτή μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας αλλά και της τακτοποίησης των φορολογικών βαρών του ακινήτου. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες, στην κυβέρνηση μελετούν το ενδεχόμενο να υπάρξουν διευκολύνσεις -σε θεσμικό επίπεδο- στο κομμάτι των αδειοδοτήσεων, έτσι ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία για τον υποψήφιο επενδυτή. Κι αυτό διότι αρκετά από τα ακίνητα που θα περάσουν στην κατοχή του Φορέα έχουν αδήλωτα τετραγωνικά, πολεοδομικές παραβιάσεις κ.ά. Όσον αφορά στα φορολογικά βάρη που τυχόν φέρει το ακίνητο (π.χ. οφειλές ΕΝΦΙΑ), να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας οι εν λόγω οφειλές δεν θα μεταφέρονται στον Φορέα αλλά θα αποτελούν υποχρέωση του παλαιού ιδιοκτήτη του ακινήτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v