Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος για λιανεμπόριο τροφίμων παρά την πτώση της κατανάλωσης

Οι αυξημένες τιμές οδηγούν την ανάπτυξη στο λιανεμπόριο τροφίμων παρά τη μειωμένη κατανάλωση, τονίζει η Nielsen. Ανοδος άνω του 22% για ελαιόλαδο, σχεδόν 10% για συσκευασμένα τυριά και άλευρα.

Ανοδος για λιανεμπόριο τροφίμων παρά την πτώση της κατανάλωσης

Η αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της NielsenIQ (στοιχεία YTD έως 19 Ιουνίου 2022) κινείται στο σύνολό της θετικά, στο +0,9%, μια ανάπτυξη η οποία προέρχεται αποκλειστικά από αυξημένες τιμές, καθώς η ζήτηση παρουσιάζει αρνητική τάση για το σύνολο των μεγάλων κατηγοριών, όπως τις κωδικοποιεί η NielsenIQ.

Παρατηρώντας πιο συγκεκριμένα την πορεία επιλεγμένων FMCGs κατηγοριών, η τάση σε αξία του +0,7% που σημειώνουν οδηγείται κυρίως από τις κατηγορίες των Τροφίμων & Ποτών, οι οποίες παρουσιάζουν και τις μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις, στο +4,2%, με αποτέλεσμα οι όγκοι πωλήσεων να υποχωρούν κατά -2,7%.

Ωστόσο οι επιμέρους κατηγορίες εμφανίζουν εντελώς διαφορετικές δυναμικές. Ενδεικτικά αναφέρονται οι κατηγορίες του Ελαιόλαδου, του Συσκευασμένου Τυριού, αλλά και των Αλεύρων, των οποίων οι τιμές έχουν αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά +22,7%, +9,6% & +9,1% αντίστοιχα. Επίσης σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι στην αύξηση αυτή έχουν συμβάλει ιδιαίτερα οι μήνες Μάιος και Ιούνιος, οι οποίοι έχουν παρουσιάσει σημαντικά πιο έντονες ανατιμήσεις, σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του έτους.

Αυξημένο την ίδια στιγμή είναι και το επίπεδο των τιμών για τις μεγάλες κατηγορίες της Φροντίδας του Νοικοκυριού, αλλά και της Προσωπικής Περιποίησης κατά +3,4% και +2,1% αντίστοιχα, με αποτέλεσμα η κατανάλωση να υποχωρήσει σημαντικά σε ποσοστό -5,3% & -3,6%, επίσης κατ’ αντιστοιχία. Μεταξύ των κατηγοριών που έχουν σημειώσει τις πιο υψηλές ανατιμήσεις είναι το αλουμινόχαρτο (+16,7%), αλλά και οι πάνες (+9,0%).

Μέσα στα πλαίσια αυτών των πληθωριστικών πιέσεων φαίνεται οι καταναλωτές να προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα, επιλέγοντας όλο και περισσότερο προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία κατά βάση πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τα branded προϊόντα. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια αύξηση του μεριδίου τους στην αγορά, σε σχέση με το 2021, από το +12,7 στο +13,6%. Την ίδια στιγμή λιανέμποροι και προμηθευτές επίσης επιδιώκουν να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, εντείνοντας την προωθητική δραστηριότητα μέσα στα καταστήματα, η οποία έχει φτάσει στο +66,4% για το σύνολο των FMCGs.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v