Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταυτότητα και δίπλωμα σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι

Μπαίνουν στο κινητό τηλέφωνο. Η σχετική εφαρμογή άνοιξε χθες με όσους έχουν ΑΦΜ που ξεκινά από 1 να μπορούν να «κατεβάσουν» την εφαρμογή και να έχουν τα ψηφιακά αντίγραφα στο κινητό τους. Ποιες νέες υπηρεσίες έρχονται.

Ταυτότητα και δίπλωμα σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι

Στην επόμενη… ψηφιακή μέρα μπαίνει η Ελλάδα, με τα ψηφιακά αντίγραφα ταυτότητας και διπλώματος που από χθες έχουν τη δυνατότητα να έχουν στα κινητά τους τηλέφωνα όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 1. Σταδιακά θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα νούμερα, ώστε όσοι πολίτες της χώρας το επιθυμούν, να μην κουβαλούν μαζί τους χάρτινες ταυτότητες και διπλώματα.

Άλλο ένα σημαντικό βήμα που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο είναι ότι πλέον μπαίνει τέλος και στα αντίγραφα ταυτότητας που ζητούσαν οι υπηρεσίες, οι τράπεζες ή οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας καθώς πλέον τα ψηφιακάό έγγραφα δημιουργούν ένα… ψηφιακό ίχνος που καταργεί εντελώς το χαρτί!

Σύντομα θα υπάρξει η δυνατότητα στα ψηφιακά έγραφα να προστεθούν:

  • η άδεια κυκλοφορίας
  • τα στοιχεία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας
  • τα έγγραφα του ΚΤΕΟ, αλλά και η ημερομηνία επόμενου ελέγχου
  • τα στοιχεία ασφάλισης
  • οι πληροφορίες του point system
  • μελλοντικά θα είναι δυνατή και η αυθεντικοποίηση στο gov.gr μέσω του Gov.gr WalletΤ
  • δυνατότητα χρήσης των ψηφιακών εγγράφων και στο εξωτερικό είτε με συμφωνία της ΕΕ είτε με διμερείς συμφωνίες με χώρες της ΕΕ

Με τις νέες αυτές δυνατότητες δημιουργείται ένα ψηφιακό πορτοφόλι με σημαντικά έγγραφα ενώ μειώνεται η ταλαιπωρία των πολιτών, οι οποίοι απλά με το κινητό τους θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν ταυτοπροσωπία αλλά και να βάλουν την «ψηφιακή υπογραφή» τους.

Και επειδή δίπλωμα και ταυτότητα εύκολα ξεχνά κανείς αλλά κινητό σχεδόν ποτέ, θα εκμηδενιστούν και τα πρόστιμα στους ελέγχους των οδηγών για την απουσία εγγράφων.

Όπως τονίστηκε χθες το απόγευμα κατά την επίσημη παρουσίαση της εφαρμογής, παρουσία και του ίδιου του πρωθυπουργού, θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος για την επίδειξη «ψηφιακών αντιγράφων» σε τραπεζικά ιδρύματα και παρόχους κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας η οποία θα διαρκέσει έως 1η Οκτωβρίου 2022. Από εκεί και μετά, χαρτί… τέλος!

Υπενθυμίζεται ότι τα ψηφιακά αντίγραφα έχουν ακριβώς την ίδια ισχύ με τα έγχαρτα πιστοποιητικά εντός της χώρας, με μόνη εξαίρεση τα διεθνή ταξίδια. Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν το κινητό τους για οποιαδήποτε συναλλαγή τους εντός Ελλάδας, όπως ακριβώς χρησιμοποιούσαν ως τώρα την αστυνομική τους ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησής τους.

Κάθε πολίτης μπορεί να αποθηκεύει τα ψηφιακά αντίγραφα μόνο σε μία συσκευή. Σε περίπτωση που προβεί σε έκδοση και αποθήκευση ψηφιακού αντιγράφου σε δεύτερη συσκευή, τότε τα προηγούμενα ψηφιακά αντίγραφα ανακαλούνται αυτόματα.

Με τα νέα «ψηφιακά έγγραφα» ο πολίτης κερδίζει ευκολία, ασφάλεια, ταχύτητα, ενώ η έκδοση και η αποθήκευση είναι άμεση.

Με τον τρόπο αυτό γίνεται θωράκιση των συναλλαγών με ψηφιακή συγκατάθεση και μείωση της απάτης.

Η διαδικασία είναι εύκολη:

  1. Κατεβάζω την εφαρμογή Wallet από το wallet.gov.gr
  2. Κάνω login μέσω TaxisNet ή κωδικών web banking και επιβεβαιωτικό SMS
  3. Εκδίδω κάθε έγγραφο με ένα επιβεβαιωτικό SMS

Σε περίπτωση ελέγχου ο πολίτης επιδεικνύει το QR code του ψηφιακού εγγράφου του. Αφού ο ελεγκτής σκανάρει το QR, ο πολίτης εγκρίνει τον έλεγχο και αναφέρει ή δείχνει τον 6ψήφιο κωδικό που εμφανίζεται στον ελεγκτή. Ο ελεγκτής εισάγει τον 6ψήφιο στην εφαρμογή του και μόνο τότε εμφανίζεται το έγγραφο του πολίτη στη συσκευή του.

Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας του κινητού, ο πολίτης ανακαλεί την ισχύ των ψηφιακών εγγράφων μέσα από τη σχετική υπηρεσία στο gov.gr Επίσης σε περίπτωση απώλειας της χάρτινης ταυτότητας ή τους διπλώματος, ο πολίτης ακολουθεί την ίδια διαδικασία με σήμερα, με ενημέρωση των αρχών και μέσω διαλειτουργικοτήτων γίνεται συστημικά ανάκληση της ισχύος των ψηφιακών εγγράφων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν έχει αφαιρεθεί το δίπλωμα (λόγω παράβασης) ή η ταυτότητα (λόγω στρατιωτικής θητείας) ανακαλείται η ισχύς του ψηφιακού εγγράφου (εάν ο πολίτης το έχει ήδη δημιουργήσει) ή αφαιρείται η δυνατότητα να το εκδώσει από τη στιγμή που ο φορέας ο οποίος κρατάει προσωρινά το έγγραφο το έχει δηλώσει στο σύστημά του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v