Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody's: Πιο εκτεθειμένη η Ελλάδα σε σενάριο στασιμοπληθωρισμού

Πιστωτικά αρνητικό το σενάριο στασιμοπληθωρισμού, πλέον το πιθανότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζει ο οίκος. Ασθενέστερες οι δυνατότητες αντιμετώπισης της Ελλάδας, ποιες χώρες είναι σε χειρότερη θέση.

Moodys: Πιο εκτεθειμένη η Ελλάδα σε σενάριο στασιμοπληθωρισμού

«Οι δυνατότητες πολιτικής για την αντιμετώπιση του στασιμοπληθωρισμού είναι ασθενέστερες στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Ρουμανία», εξηγεί η Moody’s σε report που εξηγεί τις επιπτώσεις από το συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Στα θετικά ωστόσο, η Ελλάδα (αξιολόγηση Ba3 και προοπτικές σταθερές), η Ρουμανία, η Φινλανδία και η Πολωνία είναι λιγότερο εκτεθειμένες στις δευτερογενείς επιπτώσεις των αυξημένων τιμών του πληθωρισμού εξαιτίας των ποσοστών ανεργίας που δεν επιτρέπουν μεγάλες αναπροσαρμογές μισθών.

Ο οίκος αξιολόγησης χαρακτηρίζει πιστωτικά αρνητικό το σενάριο στασιμοπληθωρισμού που πλέον είναι το πιθανότερο στην ΕΕ, αλλά η έκθεση ανά χώρα ποικίλλει.

«H Νότια Ευρώπη είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού.

Η Μάλτα (αξιολόγηση Α2 αρνητικό), η Κύπρος (αξιολόγηση Ba1 σταθερή), η Πορτογαλία (αξιολόγηση Baa2 σταθερή), η Σλοβενία (αξιολόγηση A3 σταθερή) και η Κροατία (αξιολόγηση Baa2 σταθερή) είναι πιο ευάλωτες επειδή είναι πιθανότερο να δουν τις παροδικές αυξήσεις των τιμών να γίνονται μόνιμες και έχουν σχετικά χαμηλές δυνατότητες άσκησης πολιτικής.

Αν και η Ιταλία (Baa3 σταθερό), η Γαλλία (Αa2 σταθερό) και η Ισπανία (Baa1 σταθερό) είναι λιγότερο ευάλωτες στον πληθωρισμό, λαμβάνοντας υπόψη τα ήδη υψηλά επίπεδα χρέους, η αυξημένη έκθεση σε κυμαινόμενο επιτόκιο και τα σημαντικά ποσά κεφαλαίου και πληρωμές τόκων κατά τους επόμενους 12 μήνες αυξάνουν τους κινδύνους», εξηγεί η Moody’s.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει την υποκείμενη ζήτηση και προσφορά και ώθησε τον πληθωρισμό σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. «Με βάση την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, τη μεγαλύτερη έκθεση σε έναν βαθιά ‘ριζωμένο’ πληθωρισμό και τις περιορισμένες δυνατότητες άσκησης πολιτικής, τα κράτη της Νότιας Ευρώπης εμφανίζονται πιο εκτεθειμένα σε ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού, το οποίο κατά την άποψή μας είναι μια πολυετής περίοδος κατά την οποία ο πληθωρισμός παραμένει σημαντικά υψηλότερος από ό,τι τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ παραμένει σημαντικά χαμηλότερη στο μηδέν ή κοντά στο μηδέν», εξηγεί η Moody’s.

Η κατάσταση στα μεγαλύτερα κράτη της Ευρώπης

Τρία από τα μεγαλύτερα κράτη μέλη της ΕΕ, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, εμφανίζονται ουσιαστικά ευάλωτα, δεδομένης της μεγάλης αύξησης του δημόσιου χρέους από την πανδημία, το σχετικά υψηλό ποσοστό αυτού του χρέους που δεν είναι σταθερό και το γεγονός ότι θα δαπανήσουν σημαντικά ποσά για κεφάλαιο και τόκους το επόμενο έτος.

Η σχετικά μεγάλη μέση διάρκεια του χρέους τους (7,1 έτη στην Ιταλία, 7,9 έτη στην Ισπανία και 8,3 έτη στη Γαλλία) θα περιορίσει τη μετακύλιση της αύξησης των αποδόσεων. Μεταξύ αυτών των τριών χωρών η Ιταλία και η Ισπανία είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε ξαφνικές αυξήσεις του κόστους του χρέους σε σύγκριση με τη Γαλλία.

Επιπλέον, η υψηλή ανεργία, ιδίως μεταξύ των νέων, αυξάνει τους κοινωνικούς κινδύνους για την Ισπανία και την Ιταλία. Η Δανία και η Σουηδία εμφανίζονται σε καλύτερη θέση, δεδομένων των χαμηλών δεικτών χρέους τους, των ισχυρών δεικτών προσιτότητας χρέους και της οικονομικής ισχύος τους. Ταυτόχρονα, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο μοιράζονται επίσης αυτά τα χαρακτηριστικά.

Τέλος, το σοκ της πανδημίας αύξησε το βάρος του χρέους της Γερμανίας και θα χρειαστεί χρόνος για να μειωθούν τα επίπεδα, αλλά παραμένει μέτριο σε σύγκριση με τις ομοειδείς χώρες. Παρ' όλα αυτά, η ανάπτυξη έχει μετριαστεί μετά την πανδημία και οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι αυξημένοι, δεδομένης της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, εξηγεί η Moody's.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v