Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο gov.gr τα στοιχεία για την ασφάλιση οχημάτων

Μέσω διαλειτουργικότητας όλα τα στοιχεία για την ασφάλιση των οχημάτων που έχουν άδεια κυκλοφορίας στην χώρα μας θα είναι διαθέσιμα στο gov.gr ώστε με την είσοδο του αριθμού κυκλοφορίας να γνωρίζει ο κάτοχος και οι αρχές αν το όχημα είναι ασφαλισμένο ή πότε λήγει η ασφάλειά του.

Στο gov.gr τα στοιχεία για την ασφάλιση οχημάτων

Η πρώτη καταγραφή των ανασφάλιστων οχημάτων της χώρας μας, που σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τις 600.000, αναμένεται να γίνει μέσω της διάθεσης της διαδικτυακής υπηρεσίας «Στοιχεία Κατάστασης και Ασφάλισης Οχημάτων (Α.Α.Δ.Ε.)» στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θα υλοποιηθεί μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης».

Σύμφωνα με απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Επικρατείας - Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης διατίθεται η διαδικτυακή υπηρεσία «Στοιχεία Κατάστασης και Ασφάλισης Οχημάτων (Α.Α.Δ.Ε.)» με τη μέθοδο «Στοιχεία Κατάστασης (ΚΙΝΗΣΗ-ΑΚΙΝΗΣΙΑ κλπ) και Ασφάλισης Οχημάτων με δεδομένο τον αριθμό κυκλοφορίας οχήματος (getVehicleInsurance)», μέσω του ΚΕ.Δ. στο Πληροφοριακό Σύστημα «Ενιαία Ψηφιακή Πύλη gov.gr» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα μέσω της νέας πλατφόρμας myauto με στόχο να είναι εύκολος ο έλεγχος για κάθε όχημα ώστε να μπει και σε λειτουργία και η υπηρεσία αποστολής προστίμων κατοίκων τόσο για τα ανασφάλιστα όσο και για όσα οχήματα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, που μέχρι σήμερα απέφευγαν τον έλεγχο.

Σκοπός διάθεσης της διαδικτυακής υπηρεσίας είναι στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) και στον ειδικό ιστότοπο που δημιουργείται, η παροχή δημοσίων πληροφοριών (open data), με βάση μόνο τον αριθμό κυκλοφορίας των οχημάτων στο μητρώο οχημάτων της Α.Α.Δ.Ε., σχετικά με την κατάσταση κίνησης ή ακινησίας των οχημάτων, για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα, την τρέχουσα κατάσταση ασφάλισής τους, τυχόν δήλωσή τους ως απολεσθέντων ή κλαπέντων, καθώς και χαρακτηριστικά του οχήματος.

Την σχετική ενέργεια είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά την διάρκεια της παρουσίασης της ψηφιακής μεταβίβασης οχήματος και του myAuto που παρέχει λεπτομέρειες για κάθε ΙΧ.
Τότε είχε κάνει λόγο για νέες υπηρεσίες το επόμενο διάστημα έρχονται όπως η ψηφιακή φωτογραφία για το δίπλωμα οδήγησης, η ψηφιακή υπηρεσία για το point system και η καταγραφή των ανασφάλιστων οχημάτων καθώς τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα μέσω της πλατφόρμας myauto ώστε πλέον να σταματήσουν να κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v