Tον σκληρό πυρήνα του οικογενειακού προϋπολογισμού χτυπά ο πληθωρισμός

Η οριακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και τι δείχνουν τα στοιχεία Ιουλίου για την «μετακίνηση» του κύματος ανατιμήσεων από τα καύσιμα σε άλλες βασικές κατηγορίες αγαθών. Τα «καυτά» μέτωπα για τα νοικοκυριά.

Tον σκληρό πυρήνα του οικογενειακού προϋπολογισμού χτυπά ο πληθωρισμός

Οριακή αποκλιμάκωση του ετήσιου πληθωρισμού, μετά από 14 μήνες συνεχούς ανόδου -η πρώτη αύξηση κατεγράφηκε τον Μάιο του 2021- δείχνουν τα στοιχεία Ιουλίου, που δημοσιοποίησε χθες Δευτέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Ο πληθωρισμός τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 11,6%, από 12,1% τον Ιούνιο, με τον Γενικό ΔΤΚ τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2022, να καταγράφει μείωση 1,8% και τον μέσο ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2021 - Ιουλίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2020 - Ιουλίου 2021, να παρουσιάζει αύξηση 7,1%. 

Η οριακή μείωση μεταξύ Ιουλίου και Ιουνίου, οφείλεται στη μείωση κυρίως των τιμών στα νωπά φρούτα, στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων και στις μεταφορές. Όμως από την ανάλυση των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής γίνεται εμφανής η διάχυση των ανατιμήσεων σε όλες τις βασικές κατηγορίες, πέραν του φυσικού αερίου, του πετρελαίου θέρμανσης, της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων που μέσα σε 12 μόλις μήνες έχουν εκτιναχθεί κατά 178,9%, 65,1%, 55,8% και 33% αντίστοιχα.

Τον τελευταίο χρόνο τα προϊόντα διατροφής έχουν ανατιμηθεί κατά 13%, δηλαδή με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, με την αύξηση να είναι πολύ μεγαλύτερη στις επιμέρους κατηγορίες.

Βασικά προϊόντα όπως είναι το ψωμί, τα δημητριακά και τα κρέατα έχουν αυξηθεί κατά 16,7%, όταν τον Ιούνιο η αύξηση σε ετήσια βάση ήταν 15,9%.

Αύξηση 16,4% καταγράφηκε στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα αυγά από 15,5% τον Ιούνιο, στο +27,3% ήταν η αύξηση στα έλαια και λίπη από 24,9%, στο +13,4% στα λαχανικά έναντι 11,3%, στο +11,4% σε καφέ-κακάο-τσάι από 8,6%, στο +11% σε είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού από +8,6% και στο +5,6% σε άλλα είδη ατομικής φροντίδας έναντι +5,2% που είχε καταγραφεί στα στοιχεία του Ιουνίου. Τάση η οποία δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως εκτιμούν στελέχη του λιανεμπορίου και των προμηθευτών που προετοιμάζονται για ένα “καυτό” φθινόπωρο με νέο γύρο ανατιμήσεων.

Προς επίρρωση των εκτιμήσεων αυτών η ΕΚΤ εκτιμά πως ο πληθωρισμός τροφίμων αναμένεται να παραμείνει υψηλός τους επόμενους μήνες, καθώς η αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών δεν είναι εφικτή στο άμεσο χρονικό διάστημα για το σύνολο των εισαγόμενων προϊόντων, ή εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, πιθανότατα οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές, είτε λόγω του υψηλού μεταφορικού κόστους, είτε λόγω μειωμένης προσφοράς, όπως αναφέρει η Alpha Bank στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Διευθύνσεως Οικονομικών Μελετών της 28ης Ιουλίου.

Εκτός από τις ανατιμήσεις σε καύσιμα, ενέργεια και τρόφιμα, τα νοικοκυριά πιέζονται ασύμμετρα και από την έκρηξη των τιμών στη στέγαση, στις μεταφορές και από τις ανατιμήσεις στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Μέσα σε διάστημα 12 μηνών το κόστος στέγασης, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα, έχει αυξηθεί κατά 30,9%.

Τα διαρκή αγαθά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, κ.ά. έχουν ανατιμηθεί κατά 8,2% και κατά 20,6% οι Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια (+12,4%) και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα (15,9%), καύσιμα και λιπαντικά (+33%), μεταφορά επιβατών με ταξί (+32,9%), εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο (+62,3%), εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο (+25,4%).

Μοναδικές κατηγορίες που εμφανίζουν μείωση είναι ο οπτικοακουστικός εξοπλισμός-υπολογιστές-επισκευές (-4,7%), ο τηλεφωνικός εξοπλισμός κινητών τηλεφώνων (-11,2%), τα φαρμακευτικά προϊόντα (-0,5%) και τα νωπά φρούτα που στο 12μηνο υποχώρησαν κατά 0,9% και τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο κατά 17,5%. Πορεία που συνδέεται, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς και με τη σημαντική πτώση των εξαγωγών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Incofruit, από τις 8 κατηγορίες φρούτων, οι εξαγωγές των 5 κατηγοριών παραμένουν σε αρνητικό έδαφος σε σχέση με το 2021 με τις εξαγωγές καρπουζιών, που αποτελούν και το βασικό εξαγώγιμο καλοκαιρινό φρούτο, να υπολείπονται κατά 15,9% σε σχέση με πέρυσι και 10% σε σχέση με το 2020.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v