ΡΑΕ: Συμμορφώθηκαν οι προμηθευτές ηλεκτρικού με το νέο πλαίσιο

Οι αναθεωρημένες καταχωρήσεις των νέων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας προβάλλονται κατά τρόπο που αποτυπώνει την κρατική επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και συνάδει με τις αρχές της διαφάνειας και της συγκρισιμότητας, τονίζει η ΡΑΕ.

ΡΑΕ: Συμμορφώθηκαν οι προμηθευτές ηλεκτρικού με το νέο πλαίσιο

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σε συνέχεια της θέσης σε ισχύ των έκτακτων μεταβατικών ρυθμίσεων για την αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (άρθρο 138 ν. 4951/4.7.2022, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 106 ν. 4964/30.7.2022), εξέτασε τη διαμόρφωση των νέων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, τον τρόπο της καταχώρησής τους στις ιστοσελίδες των Προμηθευτών, καθώς και τις προωθητικές ενέργειες σε έντυπα, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα, ιστοτόπους, καθώς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σχετικώς, η ΡΑΕ επιδίωξε –κατά σειρά– την εναρμόνιση των τιμολογίων με τη βασική κατεύθυνση του νόμου (βλ. σαφήνεια και προβλεψιμότητα ενεργειακού κόστους), την προώθηση της αρχής της διαφάνειας, τη διασφάλιση του καταναλωτή έναντι παραπλανητικών αναφορών και διαφημίσεων και την περιστολή πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού.

Για τους σκοπούς αυτούς και στο πλαίσιο της εποπτείας της, η ΡΑΕ απηύθυνε διακριτές επιστολές – συστάσεις σε Προμηθευτές και εξέδωσε Κατευθυντήριες Οδηγίες. Σε συνέχεια των ενεργειών αυτών, μέρος των οποίων δημοσιοποιήθηκε (βλ. τις από 1.8.2022, 4.8.2022 και 5.8.2022 Ανακοινώσεις της Αρχής), επιτεύχθηκε η συμμόρφωση των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας στα οριζόμενα στο κείμενο πλαίσιο σε σχέση με την αποτύπωση της κρατικής επιδότησης.

Πλέον, οι αναθεωρημένες καταχωρήσεις των νέων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας προβάλλονται κατά τρόπο που αποτυπώνει την κρατική επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και συνάδει με τις αρχές της διαφάνειας και της συγκρισιμότητας. Σε αυτήν τη βάση, θεωρούμε ότι ενδυναμώνονται οι καταναλωτές ώστε να προβούν –δεδομένης της δυσχερούς συγκυρίας– στις βέλτιστες επιλογές ως προς την επιλογή Προμηθευτή και τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπρόσθετα, η ΡΑΕ, αποβλέποντας παράλληλα και στη διατήρηση του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά λιανικής, με νέα της επιστολή, απευθύνει συστάσεις σε Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας προκειμένου να αναμορφώσει άμεσα τη διαφημιστική του στρατηγική και να αποφεύγει εφεξής αθέμιτες τακτικές που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Αρχή θα παρακολουθεί σε διαρκή βάση τις πρακτικές των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη την εκτενή διαβούλευση κατά το πρώτο στάδιο εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων και την έκδοση Κατευθυντηρίων Οδηγιών και συστάσεων από τη ΡΑΕ, θεωρείται ότι οι Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας διαθέτουν πλέον την αναγκαία τεχνογνωσία ώστε να διαμορφώνουν τα τιμολόγιά τους και τις διαφημιστικές τους καταχωρήσεις σύμφωνα με το κείμενο πλαίσιο. Ως έπεται, σε περίπτωση που τα τιμολόγια που θα δημοσιευθούν στις 20.8.2022 και οι σχετικές καταχωρήσεις τους αντίκεινται στις διατάξεις του νόμου και στις γενικές αρχές της διαφάνειας, της συγκρισιμότητας, της μη-παραπλάνησης και της αποφυγής αθέμιτου ανταγωνισμού, η ΡΑΕ θα προβεί σε δημοσιοποίηση των σχετικών περιπτώσεων χωρίς άλλη διατύπωση. Καλούνται λοιπόν οι Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας να ανταποκριθούν προσηκόντως στις υποχρεώσεις, που εκ του ρόλου τους υπέχουν, λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα των συνθηκών για όλους τους συμμετέχοντες και ιδίως τους καταναλωτές

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v