Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ρεκόρ στα 697,25 €/MWh το ρεύμα στην Ελλάδα

Μετά τη νέα εκτίναξη της τιμής σε Γαλλία, Γερμανία, στα ύψη και στην Ελλάδα. Η ζήτηση ρεύματος τη Δευτέρα προβλέπεται στις 319 GWh -καλύπτεται κυρίως από μονάδες φυσικού αερίου (45,9%), ΑΠΕ (19,8%), λιγνίτες (16,3%).

Νέο ρεκόρ στα 697,25 €/MWh το ρεύμα στην Ελλάδα

Νέο υψηλό ρεκόρ καταγράφουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας την αυριανή ημέρα καθώς η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 697,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με την υψηλή να φθάνει στα 871 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας δεν μετακυλίονται στους καταναλωτές καθώς από τον Ιούλιο έχει επιβληθεί πλαφόν στις τιμές ανά μεγαβατώρα που εισπράττουν οι παραγωγοί ρεύματος, ανάλογα με την τεχνολογία.

Οι τιμές καταναλωτή για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και σε συνδυασμό με την κρατική επιδότηση, η τιμή της κιλοβατώρας μειώνεται κάτω από τα 15 λεπτά για τους περισσότερους προμηθευτές ενώ υπάρχουν περιπτώσεις μονοψήφιας ή και μηδενικής χρέωσης.

Η ζήτηση ρεύματος σήμερα Δευτέρα προβλέπεται να φθάσει στις 319 γιγαβατώρες και καλύπτεται κατά κύριο λόγο από μονάδες φυσικού αερίου (45,9%), ανανεώσιμες πηγές (19,8%), λιγνίτες (16,3%) και υδροηλεκτρικά (8,4%). Η αύξηση των τιμών είναι αποτέλεσμα της εκτόξευσης της τιμής του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Την Παρασκευή, νέα πρωτοφανής έκρηξη σημειώθηκε στην τιμή ρεύματος σε Γαλλία και Γερμανία. Εσπασε το όριο των 1.000 ευρώ/MWh στη Γαλλία. Με ράλι 39% σε μία μόλις εβδομάδα οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από τα 800 ευρώ/MWh για τον επόμενο χρόνο στη Γερμανία, εκτοξεύτηκαν 10 φορές υψηλότερα σε ένα χρόνο, αυξάνοντας τους φόβους για νέα πληθωριστική έκρηξη.

Καγκελάριος Αυστρίας σε ΕΕ: Να σταματήσει η τρέλα στην ενέργεια - Αποσύνδεση της τιμής ρεύματος από αυτή του φυσικού αερίου

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να διαχωρίσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου», ώστε να μειωθεί, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό θα τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη, έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που συγκάλεσε η προεδρεύουσα Τσεχία.

«Η τιμή του ηλεκτρικού πρέπει να πέσει» και «δεν πρέπει να αφήνουμε καθημερινά τον Πούτιν» να αποφασίζει αντί για τους Ευρωπαίους, ανέφερε στην ανακοίνωσή του. «Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την τρέλα στις αγορές ενέργειας που εκτυλίσσεται καθημερινά», πρόσθεσε ο Νεχάμερ, εξηγώντας ότι αυτό δεν είναι εφικτό παρά μόνο εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και όχι μεμονωμένα του εθνικού.

Όλη η Ευρώπη πλήττεται από την έκρηξη της τιμής της ενέργειας και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

«Το θέμα (της αποσύνδεσης) θα είναι στην ημερήσια διάταξη», διαβεβαίωσε ο καγκελάριος, λέγοντας ότι έχει συζητήσει αυτό το θέμα με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς και με τον Φιάλα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v