Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση... εξωστρέφειας της ελληνικής γεωργίας

Να αυξήσει τα εισοδήματα των αγροτών, να μειώσει τις ανισότητες και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για τη διατήρηση του πληθυσμού της υπαίθρου θα επιχειρήσει η κυβέρνηση, με το έργο «Εξωστρεφής Γεωργία».

Επιχείρηση... εξωστρέφειας της ελληνικής γεωργίας

Ένα ακόμα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορά τη γεωργία στη χώρα μας και αναμένεται να ενισχύσει την ελληνική παραγωγή αλλά και τους αγρότες μέσα από την αύξηση εισοδήματος, βγήκε σε δημόσια διαβούλευση από την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Πρόκειται για τον Ηλεκτρονικό Ανοικτό Άνω των Ορίων Διαγωνισμό για το Υποέργο 2 (SUB2) «Εξωστρεφής Γεωργία», της Δράσης «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Αγροδιατροφικού Τομέα» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Η διαδικασία διαβούλευσης θα διεξαχθεί μέσω του Συστήματος ΕΣΗΔΗΣ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.promitheus.gov.gr, για χρονικό διάστημα δεκαπέντε ημερών από την ανάρτηση του Τεύχους Διακήρυξης στο ΕΣΗΔΗΣ προς Διαβούλευση.

Συνοπτική περιγραφή φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης

Η σχεδιαζόμενη δράση είναι πολυεπίπεδη, με σκοπό την ανάπτυξη της εξωστρέφειας της ελληνικής παραγωγής, του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της Ελληνικής Γεωργίας. Η δράση περιλαμβάνει ολιστική προσέγγιση για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας της Ελληνικής Γεωργίας, τόσο με ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για τον έλεγχο και την διευκόλυνση του κανονιστικού ελεγκτικού έργου όσο και με την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών και πρωτοβουλιών για την προβολή του ελληνικού σήματος, τον έλεγχο των ελληνοποιήσεων και τη σύνδεση των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων με τις αγορές του εξωτερικού. Το συνολικό φυσικό αντικείμενο  διακρίνεται στις ακόλουθες δράσεις:

  1. Αναβάθμιση της πλατφόρμας Εξαγωγικού Εμπορίου «Easy Agro Expo». Αφορά στην αναβάθμιση του αμφιστρεφούς Πληροφοριακού συστήματος Easy Agro Expo, το οποίο λειτουργεί με τη συνεργασία της ενιαίας κυβερνητικής πύλης gov.gr, ώστε να καταστεί το  ολοκληρωμένο εργαλείο της ελληνικής εξαγωγικής επιχείρησης στον χώρο των αγροτικών  προϊόντων.
  2. Αμφιστρεφές σύστημα διαχείρισης δεδομένων εισαγωγών και ενδοκοινοτικού εμπορίου. Η Ε.Ε. έχει θεσπίσει τη λειτουργία του κοινοτικού συστήματος TRACES για την καταγραφή του συνόλου των εισαγωγών στα αντικείμενα αρμοδιότητας ΥΠΑΑΤ. Το σύνολο  των εισαγωγών ανά χώρα της Ε.Ε. καταγράφεται υποχρεωτικά στο ενιαίο κοινοτικό σύστημα.
  3. Αμφιστρεφές σύστημα Business Intelligence Εισαγωγών - Εξαγωγών. Το υποέργο θα προσφέρει μεγάλο εύρος υπηρεσιών, αφενός για την αναβάθμιση της εσωτερικής λειτουργίας του Υπουργείου και την υποβοήθηση λήψης αποφάσεων και αφετέρου για την ανάπτυξη υπηρεσιών εξωστρέφειας, προσφέροντας μεγάλο όγκο ανοικτών δεδομένων προς τις εμπορικές επιχειρήσεις
  4. Εξωστρεφές Portal προώθησης ελληνικών αγροδιατροφικών και γεωργικών προϊόντων με την αναβάθμιση του Portal Greek Farms. Το υποέργο προβλέπει την ανάπτυξη κεντρικού κυβερνητικού πολύγλωσσου (τουλάχιστον 8 γλώσσες) portal για την  προώθηση των ελληνικών προϊόντων αγροδιατροφικού χαρακτήρα.
  5. Το συνολικό έργο και ιδιαίτερα οι δράσεις προβολής και διαφήμισης μέσω του portal Greek Farms προϋποθέτουν σχεδιασμό και εκτέλεση ψηφιακής ενημερωτικής καμπάνιας, ώστε το περιεχόμενο του portal να γίνει γνωστό και να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα το σήμα Greek Farms, τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά. Για τον σκοπό αυτό, στο πλαίσιο του έργου θα αναπτυχθεί μελέτη marketing και ο ανάδοχος θα αναλάβει την εκτέλεση του  διαφημιστικού πλάνου με τη μορφή Social & Digital Marketing.
  6. Σχέδιο Δράσεων Επικοινωνίας που θα προταθεί, θα περιλαμβάνει συνολικά τις στοχευμένες και εξειδικευμένες ενέργειες δημοσιότητας που θα υλοποιηθούν και τον χρονισμό τους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σκοποί του Έργου «Εξωστρεφής Γεωργία».

Ο προϋπολογισμός του Έργου - εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 25,4 εκατ. ευρώ, μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ.

Σκοπιμότητα και αναμενόμενα οφέλη

Η εξωστρέφεια, σε συνδυασμό με την ανταγωνιστικότητα, θεωρείται ως η αναγκαία προϋπόθεση για την αύξηση των εξαγωγών που, με τη σειρά της, οδηγεί στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος  και στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Αυτή τη στιγμή, η ελλιπής ψηφιοποίηση αυξάνει το διοικητικό κόστος των εξαγωγών, ενώ η απουσία ολοκληρωμένης υποστήριξης για την προώθηση  των προϊόντων θέτει περιορισμούς στη δυναμική των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.

Οι αιτήσεις  εξαγωγής προϊόντων αρμοδιότητας ΥΠΠΑΤ υποβάλλονται στις κατά τόπους ΔΑΟΚ. Είναι στην  πλειοψηφία τους έντυπες και τα πιστοποιητικά ή εμπορικά έγγραφα εκδίδονται έγχαρτα. Η διαδικασία αίτησης, ελέγχου και έκδοσης πιστοποιητικού, προκαλεί καθυστερήσεις στις εξαγωγές και δεν επιτρέπει τη συνολική εποπτεία του εξαγωγικού έργου, ούτε τη συγκέντρωση των απαραίτητων πληροφοριών για την άσκηση πολιτικής. Αντίστοιχα οι εισαγωγές καταχωρούνται στο ενωσιακό σύστημα TRACES, το οποίο παρέχει μεν πληροφόρηση προς τα κράτη-μέλη, αλλά δεν μπορεί να  λειτουργήσει με τις απαιτήσεις κάθε κράτους- μέλους της Ε.Ε., ούτε να παρέχει συνδυαστικές πληροφορίες ισοζυγίου προϊόντων.

Οι έλεγχοι ελληνοποιήσεων προϊόντων που προσφέρονται στην εγχώρια αγορά ή προς εξαγωγή έχουν κυρίως χαρακτήρα επιτόπιου ελέγχου, καθώς η χώρα δεν διαθέτει σύστημα διαχείρισης μεγάλων δεδομένων (big data), μέσω του οποίου θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί συνδυαστικούς ελέγχους στηριγμένους στη διαχείριση της πληροφορίας που σήμερα είναι καταγεγραμμένη σε συστήματα που δεν διαλειτουργούν ή σε έντυπα.

Η μεσογειακή ελληνική  διατροφή που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας τόσο στην εσωτερική κατανάλωση όσο και στις εξαγωγές, σε συνδυασμό με το τουριστικό προϊόν, δεν διαθέτει μέσα προβολής και  προώθησης οργανωμένα από την ίδια τη χώρα, προς τις αγορές-στόχους για τις εξαγωγές.

Οι μικρές μονάδες παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων δεν έχουν κατακτήσει την αναγκαία εξοικείωση με τα ψηφιακά μέσα προβολής των προϊόντων τους στις αγορές του εξωτερικού. Οι ψηφιακές  εφαρμογές που θα αναπτυχθούν, θα οδηγήσουν σε:

  • Απλούστευση της διαδικασίας εξαγωγής αγροτικών προϊόντων και μείωση του κόστους της, με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών.
  • Απόκτηση πλήρους και ακριβούς εικόνας για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε καλύτερη υποστήριξη της λήψης αποφάσεων σε θέματα ενισχύσεων, αναδιαρθρώσεων καλλιεργειών κ.λπ.
  • Αύξηση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων και της προστασίας του υγιούς ανταγωνισμού.
  • Βελτίωση της προβολής των αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα και -ιδίως- στο εξωτερικό.
  • Αύξηση της αναγνωρισιμότητας προϊόντων Ελληνικού Σήματος.
  • Άνοδο του βαθμού ψηφιακού αλφαβητισμού και του επιπέδου επαγγελματισμού των αγροτών.

Το έργο, το οποίο αποτελεί έργο ψηφιακού μετασχηματισμού, αναμένεται να συμβάλει:

  • στην αύξηση του εισοδήματος των αγροτών,
  • διατήρηση και αύξηση των θέσεων απασχόλησης στον αγρο-διατροφικό τομέα,
  • στον περιορισμό των εισοδηματικών ανισοτήτων μεταξύ αστικών περιοχών και υπαίθρου και
  • στη διατήρηση του πληθυσμού της υπαίθρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v