Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Αθήνα αναδεικνύεται στον πιο... φθηνό προορισμό για Βρετανούς τουρίστες

Πρωτεία στη φθήνια κατακτά η ελληνική πρωτεύουσα, μαγνητίζοντας τους «έξυπνους» Βρετανούς. Ξεπερνά τις πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης, προβάλλει ιδανική για ένα city break.

Η Αθήνα αναδεικνύεται στον πιο... φθηνό προορισμό για Βρετανούς τουρίστες

Στην πιο οικονομική επιλογή για όσους Βρετανούς θέλουν να ξεσκάσουν για λίγες μέρες δραπετεύοντας σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα κατατάσσεται η Αθήνα, ξεπερνώντας --ή υποχωρώντας-- έναντι άλλων κλασικών οικονομικών προορισμών της Ανατολικής Ευρώπης, γράφει ο Guardian.

Η ανάλυση των τουριστικών δαπανών από το Post Office Travel Money σε 20 δημοφιλείς πόλεις έδειξε ότι οι τιμές στην ελληνική πρωτεύουσα έχουν μειωθεί κατά 15% από το 2021.

Ο λογαριασμός για δύο διανυκτερεύσεις ενός ζευγαριού σε ξενοδοχείο, για φαγητό, εισιτήρια για αξιοθέατα και ναύλους τοπικών συγκοινωνιών ανέρχεται σε 207 στερλίνες, ενώ δεύτερη στη «φθήνια» έρχεται η Λισαβόνα με 218 στερλίνες.

Και οι δύο πόλεις ήταν μπροστά --ή πίσω-- από ανατολικούς προορισμούς που συνήθως φημίζονται για χαμηλές τιμές, όπως η Κρακοβία στην Πολωνία (£219), η Ρίγα στη Λετονία (£220) και η Βουδαπέστη στην Ουγγαρία (£221).

Για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια, στην ανάλυση της ταχυδρομικής εταιρείας αναδεικνύονται ως φθηνότερες δύο δυτικές, και όχι ανατολικές ευρωπαϊκές πόλεις.  

Ο Nick Boden, επικεφαλής της Post Office Travel Money, που αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο των συναλλαγών σε ξένο συνάλλαγμα στη Βρετανία, δήλωσε: «Οι καθιερωμένοι δημοφιλείς προορισμοί, όπως το Παρίσι, το Άμστερνταμ και η Βενετία, παραμένουν κορυφαίες αλλά και ακριβές επιλογές. Οι παραθεριστές μας είναι έτοιμοι να αλλάξουν προτιμήσεις και να επιλέξουν μια πόλη με χαμηλότερο κόστος διαβίωσης, όπου οι λίρες τους έχουν μεγαλύτερη αξία».

«Η Αθήνα και η Λισαβόνα προσφέρουν ένα ηλιόλουστο φθινοπωρινό κλίμα με τη μισή τιμή. Η συμβουλή μας στους παραθεριστές είναι να ελέγχουν τις τιμές πριν κάνουν κράτηση».

Η βρετανική έρευνα έδειξε ότι ένα δείπνο για δύο με κρασί στην Αθήνα κοστίζει 38,96 λίρες, δηλαδή περίπου 44 ευρώ, ενώ δύο διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο τριών αστέρων φτάνουν κατά μέσο όρος τις 89 στερλίνες, δηλαδή 103 ευρώ.

Σημειωτέον ότι στη δεύτερη Λισαβόνα σημειώνεται αύξηση τιμών κατά 21% από πέρυσι.

Το κόστος διαμονής έχει αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη, καθώς η ζήτηση ξεπέρασε τα επίπεδα πριν από την πανδημία μετά τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών. Παράλληλα, εκτιμάται ότι δύο στους πέντε Βρετανούς επιλέγουν τον αστικό τουρισμό ως κύρια μορφή διακοπών.

Έξι από τις πόλεις στις οποίες εστίασε η έρευνα έχουν τιμές υπερδιπλάσιες από την Αθήνα. Πρόκειται για τη Στοκχόλμη (£421), το Παρίσι (£423), το Δουβλίνο (£436), την Κοπεγχάγη (£456), τη Βενετία (£457) και το Άμστερνταμ (£593).

Ξεχωριστή έρευνα της Post Office Travel Money που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο διαπίστωσε ότι το Sunny Beach (Slanchev Bryag) στη Βουλγαρία και η Μαρμαρίδα στην Τουρκία (απέναντι από τη Ρόδο) είναι τα φθηνότερα ευρωπαϊκά θέρετρα για καλοκαιρινές διακοπές, ανάμεσα σε 16 δημοφιλείς προορισμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v