Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα δοθούν φθηνά στεγαστικά δάνεια

Τι προβλέπει η πρόταση για τη στέγαση των νέων που συζητούν κυβέρνηση και τράπεζες. Πόσοι αναμένεται να είναι οι δικαιούχοι. Πού θα φτάσει η χρηματοδότηση του Δημοσίου. Ποιες άλλες δράσεις προωθούνται.

Πώς θα δοθούν φθηνά στεγαστικά δάνεια

Ένα βήμα πριν τη διευθέτηση των τελικών λεπτομερειών βρίσκονται κυβέρνηση και τράπεζες όσον αφορά το Εθνικό Σχέδιο Στέγασης μέσω φθηνών στεγαστικών δανείων σε δικαιούχους κάτω των 40 ετών.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης αναζητούνται συνδυαστικά με τον φθηνό δανεισμό και κατοικίες προς αξιοποίηση από το στοκ που διαθέτουν κυρίως οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το σχέδιο θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Eκθεση Θεσσαλονίκης. Το εγχείρημα επεξεργάζεται το υπουργείο Eπικρατείας, οι επιτελείς του οποίου έχουν αναλάβει τον συντονισμό μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών. Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου θα διαδραματίσει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ).

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το κονδύλι που θα διαθέσει το Δημόσιο για τη στεγαστική στήριξη των συγκεκριμένων ηλικιακά ομάδων αναμένεται να διαμορφωθεί στα 700 εκατ. ευρώ και τα δάνεια θα είναι συγχρηματοδοτούμενα ως εξής:

  • Σε κάθε δάνειο, το 75% της αξίας του θα το βάζει το Δημόσιο και το υπόλοιπο 25% θα προέρχεται από τραπεζικό δανεισμό.
  • Το Δημόσιο θα επιδοτεί τους τόκους για το 75% του ύψους του δανείου που θα λάβουν οι δικαιούχοι και για το υπόλοιπο 25% ο τόκος θα πληρώνεται στην τράπεζα από τον δανειολήπτη, ο οποίος θα καλείται να εξοφλήσει και το κεφάλαιο για το σύνολο του δανείου.
  • Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ακριβής περίμετρος των δικαιούχων δεν έχει «κλειδώσει», ωστόσο εκτιμάται ότι το μέτρο θα αφορά από 12.000 έως 15.000 ενδιαφερόμενους.
  • Το ύψος του δανείου ανά δανειολήπτη (είτε ατομικά είτε οικογενειακά) δεν θα είναι απεριόριστο, καθώς αναμένεται να υπάρξει ανώτατο όριο, της τάξης είτε των 100.000 ευρώ είτε των 120.000 ευρώ.
  • Θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια με κατώτατο και ανώτερο όριο, χωρίς το ανώτατο να ξεπερνά ένα μέσο εισόδημα με βάση τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς. Δεν θα αφορά όμως μόνο τους ευάλωτους οικονομικά.
  • Τα δάνεια θα αφορούν την αγορά πρώτης κατοικίας αλλά και την επισκευή αυτής, εφόσον υπάρχει.

Αλλες δράσεις

Το πρόγραμμα στέγασης, με αιχμή τους νέους, θα περιλαμβάνει και άλλες δράσεις και θα χρηματοδοτηθεί στο σύνολό του από το αποθεματικό του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικής Πολιτικής, το οποίο ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη διάθεση του τ. ΟΑΕΔ.

Οπως έχει γράψει το Euro2day.gr, οι υπόλοιπες δράσεις-παρεμβάσεις με στόχο τη στήριξη μεγαλύτερων ομάδων του πληθυσμού, οι οποίες θα ολοκληρώνουν το εθνικό σχέδιο στέγασης για δικαιούχους κάτω των 40 ετών, είναι οι εξής: Η επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζεται να αφορά και σπίτια που ενοικιάζουν οι φοιτητές.

Η μακροχρόνια μίσθωση και εν συνεχεία η αγορά σπιτιού με έκπτωση της τιμής, η οποία (έκπτωση) θα είναι ισόποση με τα καταβαλλόμενα ενοίκια (rent to own). Η ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων με σύμπραξη του τέως ΟΑΕΔ με ιδιώτες επενδυτές και εν συνεχεία ο διαμοιρασμός των κατοικιών κατά 50% στους ιδιώτες για πώληση και 50% στον τ. ΟΑΕΔ για εκχώρηση σε νέα ζευγάρια.

Στο σκέλος των φθηνών συγχρηματοδοτούμενων δανείων, είτε για την αγορά πρώτης κατοικίας είτε για την επισκευή της σε συνδυασμό με τα προς διάθεση ακίνητα που έχουν οι servicers, τη μελέτη του σχεδίου έχει αναλάβει από τη θέση του τεχνικού συμβούλου η συμβουλευτική εταιρεία Ernst &Young, η οποία βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή τόσο με τους επιτελείς του υπουργείου Επικρατείας όσο και με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v