Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο στρατηγικές επενδύσεις €287 εκατ. σε ενέργεια και τουρισμό

Και οι δύο επενδύσεις που ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή πρόκειται να δημιουργήσουν περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας κατά το στάδιο της κατασκευής και της λειτουργίας των έργων. Τι αφορούν.

Δύο στρατηγικές επενδύσεις €287 εκατ. σε ενέργεια και τουρισμό

Δύο νέες Στρατηγικές Επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 287 εκατ. ευρώ ενέκρινε σήμερα, 15 Σεπτεμβρίου 2022, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Και οι δύο στρατηγικές επενδύσεις πρόκειται να δημιουργήσουν περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας κατά το στάδιο της κατασκευής και της λειτουργίας των έργων.

Πρόκειται για:

Α. Την ανέγερση και ανάπτυξη ξενοδοχειακής μονάδας του επενδυτικού φορέα «ΚΟΡΤΙΑ Α.Ε.» στη Μύκονο, με προϋπολογισμό 61 εκατ. ευρώ.

Αφορά στη δημιουργία τουριστικού συγκροτήματος με ξενοδοχειακό κατάλυμα 5* δυναμικότητας 178 κλινών και 4 τουριστικών κατοικιών, υποστηρικτικών υποδομών (spa, εστιατόρια, bar, κ.λπ.) καθώς και χώρων αναψυχής και άθλησης στην περιοχή Ελιά του Δήμου Μυκόνου. Η επένδυση πρόκειται να δημιουργήσει 550 θέσεις εργασίας.

Β. Την κατασκευή Ηλιακού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας και μονάδων Αποθήκευσης Ενέργειας και μετατροπής σε Πράσινο Υδρογόνο του επενδυτικού φορέα «Bluesky300 IKE» με προϋπολογισμό 226,4 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση αφορά στην κατασκευή, εγκατάσταση και λειτουργία ενός ηλιακού σταθμού παραγωγής ενέργειας δυναμικότητας 200 MW, μιας μονάδας αποθήκευσης ενέργειας δυναμικότητας 100 MW με μπαταρίες Li-ion καθώς και την εγκατάσταση μονάδας για μετατροπή σε Πράσινο Υδρογόνο με ηλεκτρολύτη δυναμικότητας 50 MW. Εντός του ιδίου χώρου θα αναπτυχθεί φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 200 MW, αποτελούμενο από συστάδα επιμέρους πάρκων καθώς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας σε συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου ισχύος 100 MW και παραγωγής πράσινου υδρογόνου με δυναμικότητα 16 τόνων ημερησίως.

Πρόκειται για την πρώτη εγκεκριμένη Εμβληματική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας που προωθεί την πράσινη οικονομία, την καινοτομία και την οικονομία χαμηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Πρωτοπορεί δε στην ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης πράσινης ενέργειας και πράσινου υδρογόνου, συμβάλλοντας στην απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας και την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Η συγκεκριμένη επένδυση πρόκειται να δημιουργήσει 442 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και 24 κατά τη λειτουργία.

Η Επιτροπή συνεδρίασε υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αρμόδιου για τις Στρατηγικές Επενδύσεις κ. Νίκου Παπαθανάση και των Υπουργών Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη, Επικρατείας κ. Άκη Σκέρτσου και Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια καθώς και των Υφυπουργών Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νίκου Ταγαρά και Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας κ. Κώστα Φραγκογιάννη.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Με τις δύο νέες στρατηγικές επενδύσεις ύψους 287 εκατομμυρίων ευρώ αποδεικνύουμε ότι η Κυβέρνηση, παρά τις δύσκολες διεθνείς συγκυρίες, παραμένει προσηλωμένη στην προσέλκυση νέων μεγάλων επενδύσεων που θα αλλάξουν σημαντικά την εικόνα της χώρας. Η έγκριση της πρώτης Εμβληματικής Επένδυσης Εξαιρετικής Σημασίας για την κατασκευή Ηλιακού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας και μονάδων Αποθήκευσης Ενέργειας σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής τόσο για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας σε καθαρές μορφές ενέργειας όσο και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πιστοί στις δεσμεύσεις μας, συνεχίζουμε δυνατά για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε:

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε μία από τις δέκα πιο φιλοεπενδυτικές χώρες στην Ευρώπη οφείλεται στις διαρκείς μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας. Το μοντέλο της πράσινης, βιώσιμης ανάπτυξης βασισμένο στα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα είναι δομικό στοιχείο της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Σήμερα εγκρίναμε την πρώτη Εμβληματική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας που θα συμβάλλει δυναμικά στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων που δημιουργεί η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, αξιοποιώντας εναλλακτικές και πιο καθαρές πηγές ενέργειας. Συνδυάζουμε την μετάβαση προς ένα πράσινο μέλλον με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Νέα γενιά επενδύσεων για όλους, νέες δουλειές για όλους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v