Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται η εφαρμογή που εντοπίζει πλαστές αποδείξεις μέσω κινητού

Εντός της εβδομάδας αναμένεται η νέα εφαρμογή «apodixis» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με στόχο να συμβάλει στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Πώς θα λειτουργεί.

Ερχεται η εφαρμογή που εντοπίζει πλαστές αποδείξεις μέσω κινητού

Εντός της εβδομάδας θα είναι έτοιμη η νέα ψηφιακή εφαρμογή «apodixis» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ελέγχουν από το κινητό τους τηλέφωνο, αν η απόδειξη που έλαβαν από τον επαγγελματία ή την επιχείρηση είναι γνήσια ή πλαστή.

Στις περιπτώσεις που αποδεικνύεται ότι η απόδειξη δεν είναι γνήσια και ότι εκδόθηκε από «πειραγμένη» ταμειακή μηχανή ή η ταμειακή μηχανή δεν είναι συνδεδεμένη με τα συστήματα της ΑΑΔΕ, θα δίδεται στους πολίτες που καταγγέλλουν το γεγονός, μέρος του προστίμου που θα επιβάλλεται στην επιχείρηση για τη φοροδιαφυγή που διαπράττει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρηματική αμοιβή θα είναι πολλαπλάσια της αξίας της απόδειξης και με ανώτατο όριο τις 2.000 ευρώ, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Όσον αφορά στη διαδικασία, με τη νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τα κινητά τηλέφωνα, θα δίδεται η δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές να ελέγχουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης, «σκανάροντας» με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτή.

Στη συνέχεια, τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ και ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου.

Σε περίπτωση που από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι η απόδειξη δεν είναι γνήσια και γίνει επώνυμη αναφορά στην ΑΑΔΕ, με τη βεβαίωση του προστίμου, ο φορολογούμενος που καταγγέλλει την παράβαση θα λαμβάνει ποσό πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, η νέα εφαρμογή αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των καταναλωτών καθώς τους παρέχει τη δυνατότητα να γνωρίζουν την εγκυρότητα και νομιμότητα της συναλλαγής που πραγματοποίησαν.

Η εφαρμογή θα διανεμηθεί από τα Ηλεκτρονικά Καταστήματα Google Play (Android) και App Store (iOS) και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής θα είναι:

  • Μηχανισμός σάρωσης του QR code των αποδείξεων λιανικής πώλησης.
  • Αυτόματη αποστολή ερωτήματος στη σχετική βάση δεδομένων των Φ.Η.Μ.
  • Προβολή του αποτελέσματος με εύληπτο και απλό τρόπο.
  • Δυνατότητα φωτογράφισης της χάρτινης απόδειξης σε συνέχεια αποτελέσματος με ενδείξεις παράβασης.
  • Αποστολή της απόδειξης (βασικά στοιχεία, φωτογραφία, αποτέλεσμα ελέγχου στην βάση δεδομένων) και προαιρετικά της γεωγραφικής θέσης του χρήστη (georeference) στο σύστημα λήψης και διαχείρισης πληροφοριών της Α.Α.Δ.Ε.
  • Επιλογή για υποβολή πληροφορίας, είτε κατόπιν ταυτοποίησης του χρήστη (με κωδικούς taxisnet) είτε ανώνυμα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v