Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδαμίδης: Ανέφικτο και αντιφατικό το νέο σύστημα επιδότησης στο ρεύμα

Σειρά με παραδείγματα παρέθεσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, σχετικά με την αδυναμία σύγκρισης με την προηγούμενη χρονιά στην καταμέτρηση, αναλύοντας ποικίλες περιπτώσεις. Δύσκολο να γίνουν μεγάλες μειώσεις σε νοικοκυριά με ανελαστικές καταναλώσεις.

Αδαμίδης: Ανέφικτο και αντιφατικό το νέο σύστημα επιδότησης στο ρεύμα

«Ανέφικτο και αντιφατικό», χαρακτήρισε ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔEΗ, το νέο μοντέλο επιδότησης για το ρεύμα από 1η Οκτωβρίου, το οποίο ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας.

«Ανέφικτο γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης με την προηγούμενη χρονιά, γιατί η καταμέτρηση δεν μπορεί να γίνει κάθε μήνα ώστε να γνωρίζουμε πόσες ήταν οι κιλοβατώρες που είχαμε καταναλώσει πέρσι για να κάνουμε και τη σύγκριση. Επίσης, το γεγονός ότι μπορεί στην ίδια κατοικία να έμενε πέρυσι άλλος και αυτός που μένει εκεί φέτος να έχει μειώσει την κατανάλωση σε σχέση με τον προηγούμενο κάτοικο», συμπλήρωσε ο κ. Αδαμίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 της ΕΡΤ.

«Εάν πέρυσι ήταν μια μονογονεϊκή οικογένεια και φέτος είναι μια τετραμελής, πώς θα γίνει η σύγκριση; Ακόμα και στην ίδια οικογένεια, φέτος μπορεί να έχει έρθει ένα νέο μέλος. Τι θα κάνουμε, θα μειώσουμε την κατανάλωση χειμωνιάτικα με το μωρό για να τύχουμε της έκπτωσης; Επιπλέον, υπάρχει ήδη μια μείωση της κατανάλωσης σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 25%, λόγω της ενεργειακής κρίσης και κυρίως λόγω του κόστους της ενέργειας που ήταν πανάκριβο με τη ρήτρα αναπροσαρμογής».

Ο κ. Αδαμίδης έδωσε το εξής παράδειγμα. «Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μια κατοικία που καίει 600 κιλοβατώρες τον μήνα. Αν οι άνθρωποι μπουν σε μια προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης κατά 15% για να πάρουν επιπλέον επιδότηση, άρα έχουμε μια μείωση κοντά στις 90 κιλοβατώρες, άρα θα καταναλώσει 510 κιλοβατώρες. Τι δίνει σε αυτή την περίπτωση; Μισό ευρώ. Και είναι ανέφικτο, δεν μπορεί να προσεγγίσει κανείς τέτοιες μειώσεις, να μειώσει ολόκληρη οικογένεια 90 κιλοβατώρες τον μήνα, που έχει ανελαστικές καταναλώσεις και το όφελος σε αυτή την περίπτωση θα είναι μισό ευρώ, 50 λεπτά. Αυτό θα είναι το όφελος της έξτρα επιδότησης».

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔEΗ εξηγώντας τι τελικά πληρώνει ο καταναλωτής μετά και την επιδότηση, είπε: «Κάποιοι πλήρωναν 11 λεπτά και τώρα θα πληρώσουν 16,5 λεπτά. Αυτή είναι μια αύξηση που αγγίζει το 50%, δεν είναι μικρή. Και η επόμενη κατηγορία, η δεύτερη, είναι σχεδόν στα 22 λεπτά μετά την επιδότηση, και η τρίτη κατηγορία -με κατανάλωση πάνω από 1.000 κιλοβατώρες- είναι στα 27,5 λεπτά».

Όσον αφορά στη μετατροπή της θέρμανσης από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο, ο κ. Αδαμίδης υπογράμμισε ότι αυτή η επιλογή να αντικαταστήσουμε τους καυστήρες φυσικού αερίου με καυστήρες πετρελαίου, είναι απαράδεκτη.

«Μάλλον υπάρχουν καυστήρες πετρελαίου αδιάθετοι στην αγορά και προσπαθούμε να τους ξεστοκάρουμε. Σε 2 χρόνια από τώρα απαγορεύεται με νόμο που ψηφίστηκε πριν 3 μήνες η οποιαδήποτε πώληση και εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης. Πώς λένε τώρα ότι θα επιδοτήσουμε καυστήρες; Ποιος μου απαγορεύσει να σκεφτώ ότι υπάρχει στοκ στην αγορά;», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v