Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεωργιάδης: Δεν είναι στις πρόθεσεις μας η μείωση ωραρίου των καταστημάτων

Ο υπουργός Ανάπτυξης «κλείνει» το θέμα μείωσης του ωραρίου λειτουργίας που άνοιξε χθες. Τα ωράρια, η εξοικονόμηση ενέργειας και οι αντιδράσεις των εμπόρων.

Γεωργιάδης: Δεν είναι στις πρόθεσεις μας η μείωση ωραρίου των καταστημάτων

«Δεν είναι στην πρόθεση της Κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου, δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο αν εφαρμοζόταν, θα είχε πολύ δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας αλλά και στον τζίρο των καταστημάτων». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης το μεσημέρι της Τετάρτης, λίγο πριν την έναρξη ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιείται με εκπροσώπους από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, τον ΙΕΛΚΑ, του ΣΕΛΠE και της ΕΣΕΕ.

Το θέμα του ωραρίου και το ενδεχόμενο μείωσής του άνοιξε χθες, λίγες ώρες μετά και τη δήλωσή του στο Euro2day.gr. Στις σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός είπε: «Δημιουργήθηκε ένα ζήτημα που προκάλεσαν διάφοροι εμπορικοί Σύλλογοι της χώρας για ενδεχόμενη μείωση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης του ενεργειακού κόστους και αυτό προκλήθηκε από μια πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης και μετέπειτα δήλωση του ΕΣΑ».

Ο υπουργός σημείωσε ότι «η εποχή της κρίσης δεν είναι η εποχή για να προκαλέσουμε προβλήματα στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις, αλλά είναι εποχή για να λύσουμε προβλήματα, η δε ενεργειακή εξοικονόμηση από μια ενδεχόμενη κατά 1 ή 2 ώρες μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη ζημιά που αυτό θα προκαλούσε στην αγορά».

Ενώ επανέλαβε ότι δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα. «Ούτως ή άλλως, αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας, αυτό είναι δικό του δικαίωμα», είπε ο υπουργός.

Ως προς τις πρωτοβουλίες των διάφορων εμπορικών συλλόγων για το ωράριο, ξεκαθάρισε ότι το επίσημο ωράριο της χώρας είναι εθνική αρμοδιότητα και την καθορίζει το υπουργείο Ανάπτυξης και ισχύει με νόμο.

Σημειώνοντας πως αν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο, αυτό δεν αφορά το κράτος ούτε και μπορούν να επιβληθούν ποινές σε κάποιον που θα λειτουργήσει. Αποτελεί μια μεταξύ τους συμφωνία επί εθελοντικής βάσεως, εάν το επιθυμούν και στον βαθμό που το επιθυμούν, αυτό δεν αφορά εμάς. Για το κράτος, το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει», τόνισε.

Ο υπουργός, για το θέμα του πληθωρισμού και της ακρίβειας -το θέμα συζητείται αυτή την ώρα με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων-, είπε: «Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την πίεση στα νοικοκυριά που προκαλεί ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση. Είμαστε εδώ με τους εκπροσώπους της αγοράς για να βρούμε λύσεις στο πλαίσιο του εφικτού, για να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας από αυτή την κρίση».

Αναφερόμενος στους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ είπε ότι είναι ασταμάτητοι ενώ με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε, από τον Απρίλιο μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου έχουν γίνει 3.831 έλεγχοι για αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας, διαπιστώθηκαν 283 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 397.305 ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v